Hvordan fant du ut at det var hit du ville dra?

Det var flere ulike universiteter vi, som ville studere japansk i utlandet via UiO, kunne velge mellom, og til slutt valgte jeg dette universitetet ettersom beskrivelsen var at “undervisningen er krevende, men potensielt veldig lærerik.”

Jeg ønsket en utfordring i tillegg til å virkelig få lært så mye japansk som mulig på det ene året jeg har til rådighet her, og det ble derfor naturlig å velge dette universitetet.

I tillegg ligger det like utenfor Tokyo, så mulighetene for både sightseeing og shopping er mange!

 

Utveksling i Japan

Navn: Karoline Sætrum

Alder: 22

Studerer: Japansk språk

Studiested: Tokai University i Tokyo

 

Fortell litt om skolen og studentmiljøet?

Det er rundt 200 utveklingsstudenter på dette universitetet, i tillegg til en hel haug med japanere.

Sammenlignet med et universitet jeg har studert ved i Japan tidligere, synes jeg det har vært litt vanskelig å bli kjent med de utenlandske studentene ettersom de fleste velger å henge med folk fra sitt eget land, men det igjen har gjort at jeg har fått flere japanske venner - noe som jo bare er positivt.

Det arrangeres ofte fester for de internasjonale studentene, og selv om disse festene kanskje ikke er helt slik vi er vant til i Norge, er dette også en fin mulighet til å få nye venner.

Det er også mulig å delta i klubber utenfor skolen, noe som er veldig sosialt og morsomt.


 

Fortell litt om studiet og undervisningen

Jeg studerer altså japansk språk ved et japansk universitet, og sammenlignet med japansk-timene i Norge er det ganske anderledes. De lavere nivåene har undervisning fra 9:20 til 14:55 fra mandag til lørdag (!), mens de høyere nivåene har litt friere undervisning og fri på lørdager.

Likevel føler jeg at jeg tilbringer mye mer tid på universitetet her enn det jeg gjør i Oslo, og det er ikke forventet at du skal arbeide like selvstendig som vi kanskje er vant til i Norge.

Sammenlignet med UiO har vi veldig få forelesninger, men flere timer hvor lærerne forventer at vi skal delta aktivt og levere lekser på samme måte som vi gjorde på barneskolen.

Det er veldig forskjellig fra det jeg er vant til, og noen ganger føler jeg kanskje at lærerne behandler oss mer som barn enn som studenter ved et universitet, men slike kulturforskjeller venner man seg til etterhvert.

 

Hvordan var søknadsprosessen?

Det begynner å bli en stund siden nå, men jeg mener å huske at det ikke var så veldig komplisert.

I mars 2010 fylte jeg ut diverse skjemaer, gjennomgikk full helsesjekk og via UiO ble alle disse papirene sendt til universitetet i Japan.

Svaret på søknaden kom ikke før i midten av juli (semesteret begynte i september), så det var en litt kjedelig og lang prosess, men absolutt verdt det.


 

Hvordan er prisnivået der?

Mange sier at Japan er et dyrt land, men sammenlignet med Norge synes jeg ikke det er så verst.

Filmer, musikk og klær ligger på samme prisnivå som i Norge, men man kan lett spise ute på restauranter for under 50-lappen. Mat og drikke er også generelt billigere enn i Norge. Jeg spiser mye oftere ute her enn det jeg gjør i Norge.

 

Hvor mye betaler du for å leie bolig?

Jeg bor på en dorm sammen med de andre internasjonale studentene, har romkamerat og deler bad og kjøkken med resten av jentene her, så det er ganske billig. 60 000 yen (ca 4000 kr) for et semester.

Skulle jeg leid egen leilighet ville det nok blitt litt dyrere.

 

Hva gjør man i fritiden?

Japanske skoler er veldig glad i klubber, derfor er det mange som holder på med klubbaktiviteter etter skoletid. De har klubber for alt fra fotografering og dansing til fotball og fjellklatring.

Dessuten er japanerne veldig glad i karaoke, så det skjer ofte at man tilbringer en hel natt med synging og våkner opp hes dagen etterpå.

Mange får seg deltidsjobb for å få bruke japansken sin så mye som mulig, mens andre (som meg) drar på sightseeing. Det er alltid noe nytt å se og finne på, alt fra te-sermonier til surfing.


 

Hva synes du er det beste med å studere der?

Det er mye som er bra med å studere i Japan!

Maten er god, man kan synge karaoke så mye man vil, det er varmt store deler av året, mange fine sightseeing-muligheter, interessante folk å bli kjent med og spennende språk.

Kan vel egentlig snakke i all evighet om hva som er så bra med Japan, men det beste er kanskje at hverdagen er så forskjellig fra den norske at hver dag blir spennende på sin måte.

 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Japan?

Veldig ofte får jeg inntrykk av at det ikke er forventet at man skal klare å tenke så mye selv eller handle på egen hånd, både på universitetet og i samfunnet generelt.

Skal du ta toget er det hundre annonseringer om hvor toget går og hvilken side dørene vil åpne seg på, og overalt henger det lapper og plakater som forklarer hvordan man skal gjøre selv de enkleste ting.

Av og til føler jeg at det blir litt mye dulling og dalling for at man skal klare å gjøre selv de enkleste ting, men det er jo bare nok en kulturforskjell man blir vant til.

 

Har du noen tips til andre som ønsker å studere i Japan?

Dra! Ikke sitt hjemme og drøm, utforsk alle muligheter og dra. Det kommer du ikke til å angre på.

Japan er et land som er veldig forskjellig fra Norge på mange måter, så det kan være greit å være obs på noen av kulturforskjellene før man kommer, men jeg håper alle som drømmer om å studere i Japan realiserer drømmen sin.