K uala Lumpur er en solrik asiatisk metropol, med mulighet for regnskog- og koralrevsutforskning på fritiden.

Eller kanskje du heller vil ta en natt på en av byens mange døgnåpne klubber og barer?

Mulighetene er mange, og kontrasten mellom den grandiose naturen og et uteliv som kan minne om Murray Heads «One night in Bangkok», gjør byen til noe for alle og enhver.

Landet ligger sentralt i Asia, og kan være et godt utgangspunkt om du ønsker utforske andre land i nærheten.

 

Utveksling i Malaysia

Navn: Julianne Flølo

Alder: 20 år

Studie: Bachelor i PR, kommunikasjon og media

Studiested: Høgskulen i Volda. Tar nå et semester på utveksling ved Limkokwing university of Creative Technology, i Kuala Lumpur, i Malaysia.

Tar seks emner fra programmet «Communication with psychology».

 

Hvordan kom du frem til at det var til Malaysia du ville dra?

Jeg er veldig betatt av Frankrike, så i utgangspunktet var planen min å reise til Paris, Lyon eller Montpellier for å gi fransken min en opprusting.

Hilde, som er her sammen med meg, var egentlig fast bestemt på å reise til USA.

Når høgskolen vår ikke hadde avtaler i byene jeg var interessert i, og USA kom til å bli ganske dyrt, måtte vi finne på noe nytt.

To i klassen over oss pratet varmt om Kuala Lumpur, og et halvt år i en eksotisk metropol hørtes fristende ut – så da hev vi oss rundt og søkte.

 

Hva er den største forskjellen på å studere der og i Norge?

Prisnivået, maten, landskapet, arkitekturen, religionene, skikkene og holdningene er helt annerledes enn hjemme.

Når vi spaserer rundt i Kuala Lumpur er det så mange inntrykk, lukter og mennesker. Det kjennes ut som vi har hele verden i lomma.


 

Hva er positivt og negativt ved å studere der?

Vi merket kulturskillene særlig de første ukene. Flere stirret intens når vi gikk over skoleplassen, og vi ble ved flere tilfeller forfulgt av gutter som ville ha kontakt.

På den andre siden, er folk utrolig vennlige og blide. De fleste er hjelpsomme, og interessert i å prate med oss. Vi har møtt utrolig mange snille, åpne og imøtekommende folk.

Det har vært en reell oppvekker, og en stor kontrast til kulturen vi har i Norge. Når det kommer til å snakke med, og hjelpe fremmede, har vi mye å lære!

  

Fortell litt om studiet og undervisningen?

Da vi kom til Kuala Lumpur brukte vi ganske lang tid på å velge fag, og sette sammen timeplanen vår. Vi måtte ha minst 20 studiepoeng for å få det godkjent som en del av bachelorgraden, og endte til slutt på seks fag.

Jeg studerer blant annet organisasjons- og psykologifag, og flere ulike kommunikasjonsfag med særlig vekt på relasjoner mellom land, og kulturforskjeller.

Vi har skole fra mandag til onsdag, noe som er midt i blinken. Vi bor tross alt midt i Asias smørøye!

Langhelgene gir oss massevis av tid til å utforske både innenlands, og utenfor Malaysias grenser.

Kvaliteten på undervisningen varierer, og i starten var det særlig utfordrende å forstå seg på engelsken til foreleserne.

Semesteret går over 14 uker, og vi er nå i uke fem.

På universitetet er det ikke vanlig å bruke PC i timen, og læreren underviser på «whiteboard». I de fleste fagene har vi heller ikke bøker, men bruker stoff og notater fra læreren.

Alt foregår i små klasserom, med rundt 10 – 20 personer i klassene.

Alle lærerene kjenner oss, noe som er veldig greit når alt er nytt og fremmed.


 

Hvordan er en vanlig studiedag for deg?

Vi kommer til skolen i tolvtiden, og må som oftest vente en stund på læreren. Det er veldig vanlig å komme for sent her, og som regel venter vi i alt fra 10 til 30 minutt, noe som i starten var ganske frustrerende.

Det er satt av tre timer til hver forelesning, men de varer oftest ikke lengre enn to.

Etter det spiser vi lunsj, og gjør ferdig resterende skolearbeid.

Siden hvert fag bare har undervisning en gang i uka, har vi god tid, og står ganske fritt til å disponere tiden slik vi vil.

 

Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i Malaysia?

Det mest utfordrende var prosessen med å få alt klart.

Alt av dokument tar utrolig lang tid å behandle, og man er nødt til å smøre seg med mye tålmodighet. Det er lurt å mase på administrasjonen her nede, for å få fortgang i behandlingen.

Vi fikk ikke visum og opptaksbrev før vi nærmet oss skolestart, i slutten av februar. Til tross for at vi hadde sendt over alt av dokument til skolen og immigrasjonsmyndighetene i starten av desember.

 

Hvordan er prisnivået og leieprisene?

Prisnivået er mye lavere enn hjemme. For eksempel kan du få et godt måltid ute, for en 20 – 50 kroner. Vi har ennå ikke laget middag hjemme.

Leiligheten vår har to store soverom, to bad, stue og kjøkken, utendørs basseng og treningsstudio. Vi bor fem minutter fra skolen, og betaler 2.200 norske kroner hver i måneden.

For å komme oss fra A til B bruker vi «Uber» eller «Grab». Turen til skolen koster oss bare fem kroner. Det er 40 minutter til sentrum av Kuala Lumpur. Når vi reiser dit betaler vi i overkant av en femtilapp.

Man kan altså leve veldig godt på ett vanlig norsk studentbudsjett!


 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Vi reiser ofte til Kuala Lumpur.

Dersom vi har flere dager uten noe på agendaen nytter vi gjerne muligheten til å besøke en ny by, øy eller land. Vi har blant annet besøkt Langkawi, en øy nord-vest i Malaysia, og vært ti dager i Vietnam.

 

Hvordan er studentmiljøet der?

Skolen er veldig internasjonal og har et sterkt sosialt miljø, med studenter fra mange ulike nasjoner. Det gjør det enkelt for oss å bli kjent med andre, siden alle prater engelsk til daglig.

Jeg er studentambassadør sammen med 50 andre, og blir kjent med mange på den måten.

For øyeblikket jobbes det med å arrangere en stor kulturfestival. Vi tar sikte på å få omtrent 15.000 besøkende til festivalen, og at 150 ulike nasjoner skal være representert.

Siden bunaden ble for tung å ta med, skal jeg og kompisen min representere moderlandet i russedresser. Folk flest forstår heldigvis ikke hva som står skrevet på dem. Tegningene blir det derimot vanskeligere å forklare bort.

Vi er de eneste fra Norge på skolen, og det er generelt ganske få fra Europa, noe som gjør at vi skiller oss en del ut. Til nå har vi både vært med på «photoshoot» og radioreklame, som skal brukes i markedsføringen av universitetet.


 

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, har du eventuelt noen tips til nye studenter?

Dersom man vil ha et annerledes semester, hvor man plutselig som student har veldig god råd, så vil jeg absolutt anbefale Limkokwing.

Husk å være ute i god tid, og reis gjerne til et land i nærheten på ferie, når prosessen er inne i siste fase. Du vil da ha bedre tid til å akkommodere deg, enn om du skulle reist helt fra Norge.

Vi reiste til Thailand i venteperioden, og det anbefales. Men husk solfaktor 50!