Hvordan kom du fram til at du ville studere i India?
Jeg hadde hørt om en student som hadde reist med Kulturstudier til Vietnam og var meget fornøyd. Da jeg også var interessert i å studere i utlandet, sjekket jeg ut nettsidene til Kulturstudier. De har mange forskjellige studier i mange forskjellige land.
Jeg kom frem til at jeg ville reise til India, hovedsakelig på grunn av hvilke studier de tilbydde.
Navn: Sondre Øvre
Alder: 22 år
Utdanning: Fred og konflikt, religion og antropologi
Studiested: Pondicherry - Kulturstudier, India
India er et land som jeg har hørt om i mange ulike sammenhenger og dannet meg et bilde av.
Jeg hadde hørt om tempelprostituerte og en av verdens største økonomier, et land med mye intern uro og et land hvor du «finner deg selv».
Jeg hadde hørt så mye om dette landet India, at jeg fant ut at det var best å selv dra dit for å gjøre opp tanken om hva slags land dette er, og hva dette landet betyr for resten av verden.
Hva er den største forskjellen på å studere i India og i Norge?
Den største forskjellen på å studere i India og i Norge er at det ikke var en eneste forelesning jeg var det minste fristet til å skulke, uansett hvor syk jeg var. Meget dyktige forelesere fra hele verden kom til Pondicherry bare for studentenes skyld.
Jeg har hatt gode forelesere i Norge, men de er ofte litt ymse.
Kulturstudier hadde funnet noen av de beste i verden på sitt felt, og det var svært tydelig i undervisningen.
I tillegg til den høye kompetansen på foreleserne, er det jo andre ting som gjør at det er annerledes å studere i India. Den stekende sola og slangene som ålte seg gjennom gresset gjorde utendørsforelesningene til en kjempeopplevelse.
Hvordan er en vanlig studiedag i Pondicherry?
Etter noen uker i Pondicherry blir det en normal hverdag. Den bestod av en 20 minutter busstur til studiestedet hvor det ble servert frokost, og senere lunsj.
Skoledagen var normalt ferdig etter lunsj og da gikk bussen hjem, eller man kunne benytte seg av fasilitetene på studiestedet frem til neste buss ute på ettermiddagen.
Fasilitetene på studiestedet bestod blant annet av en strand, basseng, velutstyrt bibliotek og diverse hengekøyer under palmene, som er ypperlig for lesing eller døsing i varmen. Hva som skjedde etter skoletid var veldig forskjellig fra student til student.
Jeg var ofte med i en kollokviegruppe, som jeg studerte med på kveldene. Ellers ble jeg en ivrig dykker under oppholdet mitt, og dagene gikk ellers med til å «henge» med gutta. Da også de lokale guttene i Pondicherry.
Hvordan er studentmiljøet der?
Studentmiljøet i Pondicherry var fantastisk, jeg gikk to semestre og fikk prøvd ut to forskjellige studentgrupper. Det er flest nordmenn, men også svensker, dansker, tyskere og noen studenter fra India og Sri Lanka. Det var en veldig god miks av forskjellig typer mennesker.
De sør-asiatiske studentene var en veldig hjelp for oss andre, da de var en kjemperessurs som gjorde det mye lettere for oss å møte India og Asia.
Hvordan var søknadsprosessen?
Søknadsprosessen til studiet var veldig lett. Det var bare å fylle ut et skjema på hjemmesidene til Kulturstudier.
Det som derimot kan være litt vanskelig er å søke visum. India har et veldig stort byråkrati som ikke alltid er helt i balanse.
Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i India?
Det som var utfordrende med å studere i India var å se og ikke minst å bo, i all fattigdommen.
Det var noe jeg følte veldig på de første ukene, men som man kanskje dessverre venner seg til.
Rett over veien der jeg ventet på bussen hver morgen bodde det to familier på fortauskanten. Det var veldig spesielt å se to av guttene komme springende nakne ned veien fra morgenvasken, for så å kle på seg skoleuniformen. Plutselig var de som alle andre barn.
Hvordan er prisnivået og leieprisene der?
Prisnivået er veldig lavt og overkommelig for alle studenter, men vestlige produkter er derimot veldig dyre.
Kulturstudier tilbyr seg å ordne med sted å bo. Hvis ikke du vil bo med kulturstudier, får du 5000 kroner i avslag på prisen, for den prisen får du en kurant leilighet i tre måneder.
Kan du fortelle litt om studiet og undervisningen?
Fred og Konflikt er et studium om nettopp fred og konflikt. Hva er egentlig fred og hvordan kan man oppnå det, og på den andre siden hva er konflikt og hvordan kan man unngå eller løse konflikter?
Studiet setter deg inn nordmannen Johan Galtungs ideer om fred og konflikt. Galtung blir sett på som grunnleggeren av fred og konflikts-forskning. Studiet gir deg et bilde av verdens konflikter spesielt rettet mot Sør-Asia, både gamle og nye, store og små.
Religion og antropologi gir deg et innblikk i religionene i India, det vil si så å si alle religioner i verden. Hvordan de har oppstått og utviklet seg og hvilken rolle religion spiller i dag, både i vesten og i østen.
Antropologi-delen gir en innføring i hva antropologi egentlig er, samt andre temaer, som hva makt er for noe.
Undervisningen foregår for det meste som forelesninger, men det var også masse utflukter. Og jeg tør å påstå at det ikke finnes noe bedre sted i verden å studere akkurat disse emnene.
Utfluktene gikk rett i smørøyet til temaene, og bare det å gå utenfor døra var et feltstudie i seg selv.
Hva gjør du når du ikke er på skolen?
Når man ikke er på skolen prøver man å leve et tilnærmet normalt liv.
Da jeg var der prøvde studentene seg på en hel masse forskjellige fritidaktiviteter. Jeg kan nevne blant annet sitarspilling, bollywood-dans, kokkekurs, dykking og tamilsk kampsport.
Noe det jeg likte best var å dra ut på oppdagelsesferd. Det kan gjøres rett rundt husveggen eller en lang motorsykkeltur unna. Det er alltid noe nytt og spennede å se i India uansett hvor hen du snur deg.
Vil du anbefale andre å studere ved din skole, har du eventuelt noen tips til nye studenter?
Jeg kan absolutt anbefale andre å studere med Kulturstudier i India. Det er et valg du aldri kommer til å angre.
Hvis det er ett tips jeg skal gi, så er det å dra med et åpent sinn. Da er det ikke mye du trenger å gjøre, du vil automatisk bli slukt inn i det fantastiske livet i India.
Kulturstudier tilbyr studier innen samfunnsvitenskap og humaniora ved sine studiesentre i:
Studiene tilbys i samarbeid med lokale universiteter og norske høgskoler.
Les mer om Kulturstudier her.