I ndia, verdens nest mest folkerike land og den syvende største nasjonen, kan nok gi deg et lite kultursjokk.

En av de største forskjellene fra Norge er rett og slett hvor utrolig mange mennesker det er der. Du får din første lille utfordring, i det du for første gang skal manøvrere deg frem i alt virvaret av mennesker, sykler, biler og kyr.

Landet byr på et kulturelt mangfold du ikke finner mange andre steder og kontrastene er store. Befolkningen består av en rekke etniske grupper med forskjellig språk, religion og kultur.

Landet tilbyr alpinmuligheter i Himalaya, tigersafarier, Bollywood, vakre templer, markeder i Dehli, hvite strender i feriestaten Goa, og fantastiske Taj Mahal i Agra.

Samtidig møter du opprivende fattigdom, i slumområdene, i et land med en av verdens kraftigste økonomiske vekst.

Selv om Hindi ble nasjonalspråk i 1947, har det vist seg vanskelig å få hindi til å erstatte engelsk som administrasjonsspråk. Du vil altså ikke ha store språkproblemer som student i India.

 

Fakta om India

Hovedstad: New Delhi

Totalt innbyggertall: Over 1,3 milliarder

Størrelse: ca 3,3 millioner kvadrat kilometer

Offisielt språk: Hindi

Statsform: Føderal parlamentarisk demokratisk republikk

Myntenhet: Indisk rupee (INR)

 

 

Universiteter og søknadsprosess

Velger du å studere i India, er du i selskap med 13 millioner studenter.

Med hele 35 000 høyskoler og 700 universiteter, er landet et av verdens største utdanningsland.

Her er det også mange muligheter til å studere på engelsk, og inderne selv bruker ofte engelsk når de snakker med hverandre.

Noen av de mest kjente og velrenommerte universitetene i India inkluderer:

Indian Institute of Technology (IIT): En gruppe av prestisjetunge tekniske institusjoner, tilbyr utdanning og forskning innen teknologi og ingeniørvitenskap. Det finnes totalt 23 IITs i India.

Indian Institute of Science (IISc): Et annerkjent forskningsuniversitet i Bangalore, tilbyr utdanning og forskning innen vitenskap og teknologi.

Jawaharlal Nehru University (JNU): Ligger i New Delhi, tilbyr utdanning og forskning innen humaniora, sosialvitenskap og naturvitenskap.

University of Delhi: Finnes i Delhi, tilbyr utdanning og forskning innen en rekke fagområder.

University of Calcutta: I Kolkata, tilbyr utdanning og forskning innen flere fagområder.

University of Mumbai: Et statlig universitet i Mumbai, tilbyr utdanning og forskning innen mange fagområder.

Banaras Hindu University (BHU): Plassert i Varanasi, tilbyr utdanning og forskning innen et mangfold av fagområder, spesielt innen humaniora, sosialvitenskap og teknologi.

Bachelorgraden i India er normalt treårig, men noen er også fire- eller femårige.

Vær oppmerksom på at Lånekassen ikke støtter de første årene av fleste bachelorgrader, som løper over mer enn tre år, verken i USA og ikke-vestlige land. Det finnes dog noen unntak, og ANSA har listet opp universiteter, der du kan få støtte til hele bacheloren på sine nettsider.

Du kan søke direkte til universitetet du vil studere ved. Søknadsfristene varierer, så du må ta kontakt med det aktuelle lærestedet og høre med dem.

Du kan bli bedt om å ta en språktest når du søker studier i India.

Skal du studere på engelsk, er det vanlig å ta en TOELF- eller IELTS-test. Begge testene kan tas opptil to år før du starter studiene, men sjekk med studiestedet om du trenger å ta den først. Noen steder holder det om du har en firer i engelsk på vitnemålet.

Du må også ha studentvisum for å studere i India. Dette får du hjelp med hos den indiske ambassaden i Oslo. Men vær oppmerksom på at du ikke får innvilget studentvisum før etter at du har mottatt opptaksbevis ved lærestedet du har søkt hos.

 

 

Prisnivå og bolig

Prisnivået i India er ekstremt mye lavere enn det norske, og du trenger nok ikke sette av mer enn ett par tusenlapper i måneden til hus og mat.

En enkel middag på et lokalt gatekjøkken er billigere enn middag på et mer luksuriøst sted, men begge koster 50-90% mindre enn i Norge. Offentlig transport, som buss og tog, koster nesten ingen ting. Taxi- og ridesharing-tjenester som Uber er også tilgjengelig, men er litt dyrere enn offentlig transport.

Du kan billigt leie en enkel leilighet, i en mindre by, for en brøkdel av hva du kan i Norge, men leieprisene i storbyene som Mumbai og New Delhi kan være noe høyere.