(StudentTorget.no):

 
Velger du å studere i India er du i selskap med 13 millioner studenter. India er med det, samt hele 35 000 høyskoler og 700 universiteter, et av verdens største utdanningsland. Her er det også mange muligheter til å studere på engelsk, og inderne selv bruker ofte engelsk når de snakker med hverandre. 
 
Har du ikke bestemt deg for hvor du skal gå eller hva du skal studere ennå, kan du bruke søkemotorene på Indiacollegesearch og Studievalg.no.
 
Bachelorgraden i India er normalt treårig, men noen er også fire- eller femårige. Merk at det ikke er alle bachelorgrader på over tre år der hele graden er støtteberettiget hos Lånekassen.
 

LES OGSÅ: Fem norske studenter som har studert i asiatiske land

 

Søknadsprosess og opptakskrav

 
Du søker direkte til universitetet du vil studere ved. Søknadsfristene varierer, så du må ta kontakt med det aktuelle lærestedet og høre med dem. 
 
Du kan bli bedt om å ta en språktest når du søker studier i India. Skal du studere på engelsk er det vanlig å ta en TOELF- eller IELTS-test. TOELF-testen kan tas i Moss og koster 1500 kroner. IELTS-testen koster 2395 kroner og kan tas i Oslo, Bergen, Stavanger eller Trondheim. Begge testene kan tas opptil to år før du starter studiene. Påmelding til TOELF-testen skjer her, og til IELTS-testen, her, men sjekk med studiestedet om du trenger å ta den først. Noen steder holder det om du har en firer i engelsk på vitnemålet.  
 
Du må ha studentvisum for å studere i India. Dette får du hjelp med hos den indiske ambassaden i Oslo. Du får ikke studentvisum før etter at du har mottat opptaksbevis ved lærestedet du har søkt hos. 
 

LES OGSÅ: Nina studerer fred og konflikt i Pondicherry i India

 

 
Studiekostnader og finansiering
 
 Fakta om India
Offisielt navn: Bharat (hindi), 
Republic of India (engelsk)
 
Statsform: Republikk i Asia
 
Areal: 3,2 millioner km²
 
Innbyggertall: 1 220 800 000 (2013)
 
Hovedstad: New Delhi
 
Offisielle språk: Hindi, engelsk
 
Statsoverhode: Pranab Mukherjee
 
Statsminister: Narendra Modi
 
Mynt: Rupi à 100 paise (₹)
 
Valutakode: INR
 
 
(Kilde: Snl.no)
Du må betale skolepenger om du skal studere i India, men prisene er relativt lave, både for offentlige og private læresteder. Prisene varierer ut i fra hvilket kurs du går, hvilken stat du befinner deg i og om lærestedet er offentlig eller privat. Ved private læresteder ligger prisene gjerne et sted mellom 6 000 og 25 000 norske kroner, mens de offentlige læresteder koster mellom 2 500 og 6 000 kroner i året. 
 
Du kan få opptil 120 433 kroner i året som støtte til skolepenger om du studerer ved et godkjent lærested i Kina. Sjekk om lærestedet ditt er godkjent her. Basisstøtten på 97 850 kroner, kommer i tillegg. 
 
Om skolepengene ikke overstiger 61 590 kroner, som er grensa for når Lånekassen slutter å gi deler av skolepengestøtten som stipend på bachelornivå, vil du kunne få 50 prosent av skolepengelånet i stipend. Etter denne grensen gis resten av støtten kun som lån. Til utdanning på masternivå og delstudier gis 70 prosent av skolepengestøtten opp til 61 590 som stipend.
 
Vær oppmerksom på at på de fleste bachelorgrader i USA og ikke-vestlige land, som løper over mer enn tre år, er de første årene ikke støtteberettiget hos Lånekassen. Det finnes dog noen unntak og ANSA har listet opp universiteter der du kan få støtte til hele bacheloren på sine nettsider
 
I tillegg til dette kan du få støtte som skal dekke to hjemreiser i året, og du kan få støtte til et språkkurs eller et tiletteleggingssemester om du skal studere på hindi eller et annet språk enn engelsk.  
 
Et tilretteleggingssemester vil si at du bor i India i ett semester før du starter på studiene, og tar et språkkurs ved et offentlig godkjent lærested. Kurset må da ha minst 15 undervisningstimer i uken og vare i minst tre måneder. Du må også opplyse i søknaden om hvor du planlegger å studere og hvilken grad du har tenkt til å ta etter tilretteleggingssemesteret.
 

LES OGSÅ: Dette får du i støtte til utenlandsstudiene


 

Prisnivå og bolig

 
Prisnivået i India er mye lavere enn det norske, og du trenger nok ikke sette av mer enn max en tusenlapp i måneden til husleie. Du kan gå på kino for 25 kroner, en bussbillettt koster rundt 2,50, og en halvliter får du for rundt åtte kroner. Daglivarer som melk og brød koster rundt en tredjedel av det det ville kostet i Norge. 

 
Kultur
 
Verdens nest mest folkerike land, kan nok gi deg et lite kultursjokk. En av de største forskjellene fra Norge er rett og slett hvor utrolig mange mennesker det er der, og du får din første lille utfordring i det du for første gang skal manøvrere deg frem i alt virvaret av mennesker, sykler, biler og kyr. 
 
Landet byr på et kulturelt mangfold du ikke finner mange andre steder og kontrastene er store. Befolkningen består av en rekke etniske grupper med forskjellig språk, religion og kultur. Landet byr på alpinmuligheter i Himalaya, tigersafarier, Bollywood, vakre templer, markeder i Dehli, hvite strender i feriestaten Goa og fantastiske Taj Mahal i Agra. Samtidig møter du opprivende fattigdom i slumområdene i et land med en av verdens kraftigste økonomiske vekst. 
 
Selv om Hindi ble nasjonalspråk i 1947, har det vist seg vanskelig å få hindi til å erstatte engelsk som administrasjonsspråk. Du vil altså ikke ha store språkproblemene som student i India. 
 
(Kilder: Ansa.no, Snl.no, Lonelyplanet.no)
 

Klikk her for å se alle studier i utlandet