(StudentTorget.no):

Navn: Synne Oppedal

Alder: 21

Studieretning: Årstudium i spansk (med mulighet for å bygge inn i bachelor)

Studiested: Universidad Nacional de San Martin, i Buenos Aires, Argentina.


Hvordan kom du fram til at det var til Argentina du ville dra?

Jeg trengte en forandring fra hverdagen, prøve noe nytt og spennende. Argentina var et land langt vekk fra Norge, og veldig annerledes fra alt jeg tidligere har opplevd. Jeg ønsket å lære spansk, så da virket Argentina som et ideelt land å studere det i, ettersom jeg fikk bruke det jeg lærte i praksis, og ikke bare i teori gjennom klasseromsundervisning.

Hva er den største forskjellen på å studere i Argentina og i Norge?

Det må være klokken. I forhold til Norge er døgnet snudd, ting starter senere og varer lenger. Her er det ingenting som heter å stresse eller planlegge. Skal du følge «argentinsk tid» møter du opp for sent. Om ikke læreren dukker opp på tiden, er det som regel du som er for tidlig ute. Middag spiser vi gjerne etter klokken 22:00 på kvelden, og nattklubbene åpner ikke før etter midnatt.


LES OGSÅ: Alt om Argentina som studieland

Hvordan var det å ha undervisning på spansk?

- Argentina er annerledes og spennende, benytt sjansen og opplev alt man ikke har mulighet til hjemme i Norge, anbefaler Synne.

FOTO: Privat

Det å ha undervisning på et annet språk enn norsk var en stor omstilling for meg som tidligere bare har hatt norsk, med unntak av tysk og engelskundervisning et par ganger i uken. Det var uvant i starten men er også utrolig lærerikt, og bidrar til en betraktelig forbedring i spansk-kunnskapene.

Fortell litt om studiet og undervisningen

Jeg studerer nå mitt andre semester på Universidad Nacional de San Martin i Buenos Aires. Jeg valgte å studere i Argentina hovedsakelig for å lære spansk. Undervisningen inneholder både teori og praksis. Vi øver på å snakke spansk gjennom å konversere i små grupper. Teorien er delt opp mellom undervisningstimer, hvor vi lærer grammatikk og regler, og timer med fokus på akademisk skriving på spansk. 

Studerer du noe i tillegg til spansk?

Dette semesteret tar jeg også to fag i Corporate Social Responsibility (CSR). Det handler om hvordan bedrifter påvirker forskjellige grupper av samfunnet, og hvordan de kan bidra til å gjøre verden mer bærekraftig - noen ganger på måter som også gir bedring i det økonomiske resultatet. Det virker som et relevant fag å kunne i fremtiden, da stadig flere interesserer seg for hvordan produktene en bruker blir produsert. Undervisningen i CSR er interessant, med forelesere fra forskjellige deler av verden med ulik erfaring, i tillegg til at vi drar på bedriftsbesøk, og har seminarer.


LES OGSÅ: Full oversikt over søknadsfrister i utlandet

Hvordan er en vanlig studiedag for deg?

Piknikk med venner i en av Buenos Aires mange parker.

FOTO: Privat

Dagene her nede er sjeldent like, skoleklassene starter som regel mellom ni og elleve om morgenen, og varer til fire eller seks på ettermiddagen. Undervisningen varierer mellom seminarer og foredrag, og noen ganger utflukter og bedriftsbesøk. 

Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i Argentina?

Det er alltid utfordrende å tilpasse seg en ny kultur, Argentina er veldig annerledes enn Norge på mange måter. Det mest utfordrende med å studere her er at Argentina ikke ligger like langt foran som Norge, i forhold til system, struktur og teknologi. Ting fungerer ikke alltid like bra, og effektivitet er et ukjent begrep for mange. Argentinere bruker omtrent bare kontanter, for eksempel.

LES OGSÅ: Dette er verdens beste studentbyer

Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?

Gatekunst i nabolaget La Boca i Buenos Aires.

FOTO: Privat

Prisnivået her er generelt lavere enn i Norge. Leieprisene varierer etter standarder og nabolag, om man bor i kollektiv, så starter prisene i underkant av 2000 kr/måneden for et rom. Generelt så er alt relativt billig her utenom fisk, importerte varer og elektronikk. Kjøtt derimot, som er noe av det landet er mest kjent for, kan man finne til veldig rimelige priser på nesten hvert gatehjørne. Landet er også kjent for vin, som er veldig billig her. Om du lager måltidet selv kan man fint få en stor porsjon kjøtt og en flaske vin til en 50-lapp. Forutenom det, så har Argentina høye tariffer på varer som ikke er produsert i Argentina. Noe som medfører et begrenset vareutvalg. Å kjøpe elektronikk her, er for eksempel mye dyrere enn i Norge. Argentinere selv handler ofte elektronikk i nabolandene. 


Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Når jeg ikke er på skolen, eller jobber med skolearbeid, prøver jeg å oppleve så mye som mulig. Jeg bor i Buenos Aires, en by med mange muligheter, hvor ting skjer hele tiden. Jeg elsker å utforske byens nabolag, parker og markeder. I tillegg prøver jeg å tilegne meg mest mulig kulturell kapital ved å besøke teatere, museer og gå på konsert. 

Ettersom Argentina er tangoens hovedstad, har jeg også vært på et par tangoklasser, men måtte fort konkludere med at jeg trives best som tilskuer…

Helger og ferier bruker jeg til å utforske resten av Argentina, samt nabolandene Brasil, Chile og Uruguay. Det er mange gode destinasjoner om man ønsker å oppleve natur og kultur. Iguazu Falls i nord er svært vakkert, og vinsmaking på vingårder i Mendoza er uforglemmelig. Men, kanskje viktigst av alt, er å få en pause fra storbylivet. Og ingenting roer pulsen mer, enn å slappe av på en strand ved kysten.

LES OGSÅ: Slik velger du riktige utenlandsstudier

Hvordan er studentmiljøet der?

Hesteriding i Mendoza, som er vinhovedstaden i Argentina.

FOTO: Privat

I begynnelsen var kommunikasjonen med argentinere utfordrende, ettersom jeg ikke kunne mye spansk, og veldig få argentinere snakker engelsk. Utenom det er menneskene her veldig imøtekommende, og enkle å komme i kontakt med. Studentmiljøet består av mennesker fra forskjellige land, men det er også en del folk fra Skandinavia. Så kommunikasjonen foregår både på spansk, engelsk og norsk. 


Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du noen tips til nye studenter?

Uten tvil! Å studere i Argentina, eller et annet land utenom Norge, tvinger deg til å utfordre deg selv på nye måter, være selvstendig og tilpasse deg et nytt språk, kultur og miljø. Da det kan vær noe utfordrende å kommunisere med de lokale studentene ville jeg anbefalt grunnleggende spanskkunnskaper før studiestart. Om ikke spansk kunnskapene er på topp er det uansett fullt mulig å studere ved universitetet, da flere av fagene foregår på engelsk. Selv kunne jeg ikke mer enn «hola» før jeg flyttet hit, men tok et spanskkurs før studiestart og klarte meg fint. 

Mitt tips er å gripe mulighetene, vær åpen og interessert. Tiden går fort, så gjør det meste ut av den. Argentina er annerledes og spennende, benytt sjansen og opplev alt man ikke har mulighet til hjemme i Norge.

Du kan følge Synnes argentinske eventyr på hennes Instagram-profil.

Klikk her for å se alle skoler og studier i Argentina