(StudentTorget):
Navn: Anniken Holst
Alder: 21
Fra: Skedsmokorset
Studerer: Datateknologi
Studiested: NTNU i Trondheim, på utveksling ved Universidad Técinca Federico Santa María i Valparaíso i Chile.
Hvordan kom du frem til at det var til Valparaíso/Chile du ville dra?
Jeg så etter et sted der det ikke ville være så mange andre nordmenn og en kultur som skiller seg fra den norske. Tanken var at jeg slik garantert ville få mye ut av mitt år på utveksling, og Sør-Amerika virket som et ypperlig valg. Etter litt research fant jeg byen Valparaíso; en ikke altfor stor by i Chile som skal være det mest utviklede landet på kontinentet, i tillegg til det med lavest kriminalitetsrate.
Hva er den største forskjellen på å studere i Chile og i Norge?
Hvis man tror at ting blir gjort i siste liten i Norge, har man ikke studert i Chile. Det er vanlig med gruppearbeid her, og chilenerne du jobber på gruppe med kommer ikke til å tenke på innleveringen dere har før samme dagen. Skal den inn om morgenen, begynner man gjerne kvelden før og jobber gjennom hele natten. Foreleserne er tydeligvis med på dette fenomenet, og poster gjerne ny informasjon om prosjektet timer før innleveringsfristen.
Fortell litt om studiet og undervisningen?

– Bildet er fra en av mange helgeturer jeg gjorde med venner i løpet av året. Det er i Valle del Elquí, som er verdens nest tørreste sted, etter Atacama-ørkenen som også ligger i Chile, sier Anniken.
FOTO: Privat.
Jeg studerer ved det tekniske universitetet med navn Universidad Técinca Federico Santa María. Akademisk sett er studieopplegget her mye mer likt det man er vant med på videregående. Man har vurderinger i form av prøver, innleveringer og presentasjoner gjennom hele semesteret som alle teller på sluttkarakteren. Klassene er små (mellom 10 og 60 personer) og man har et mye mer personlig forhold til foreleseren. Foreleseren har i tillegg all myndighet over sitt fag og kan endre på vurderinger og faginnhold som han vil.
Det akademiske nivået er generelt sett litt lavere, til tross for at det er rangert som et av Sør-Amerikas beste universiteter. Fagene er mindre og går mye mer i dybden enn fagene på NTNU. Til gjengjeld tar studentene flere fag per semester og gjennomfører sivilingeniørstudiene på seks år i stedet for fem. Universitetet er flinkere til å benytte seg av nye og innovative løsninger enn det NTNU er.
Hvordan er en vanlig studiedag for deg?
Jeg vil si studiehverdagen min her er ganske lik den jeg har på NTNU. Jeg drar på skolen til dagens første forelesning. Dersom denne er før lunsj, spiser jeg lunsj i en av universitets kantiner med noen studievenner eller andre utvekslingsstudenter. Kantinene er billige og serverer store, sunne og varierte måltider. Man trenger ikke være redd for å måtte spise alene, da chilenerne er veldig inkluderende og gjerne ber deg med på lunsj. Mellom forelesninger sitter jeg som regel på biblioteket og gjør skolearbeid. Jeg har ofte korte dager, så jeg har mye tid til fritidsaktiviteter som trening før eller etter at jeg har vært på skolen.
LES OGSÅ: Studielansdguide Chile
Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i Chile?
Det er selvfølgelig en språkutfordring ved å studere i Chile. All undervisning går på spansk og selv om chilenere lærer engelsk på skolen, benekter de gjerne at de snakker engelsk. I tillegg har de rykte på seg for å ha den mest uforståelige spansk-dialekten. Heldigvis er de lokale veldig nysgjerrige og interesserte i å bli kjent med utlendinger, og er derfor veldig tålmodige når man snakker med dem. Klassekameratene dine forklarer deg gjerne ting du ikke forstår, og de synes også det er kjempegøy å lære bort chilensk vokabular. Da jeg ankom Chile var mine eneste spansk-kunnskaper fra et fire-måneders introduksjonskurs jeg tok semesteret før jeg dro. Dette var helt klart en utfordring de første par månedene, men man lærer et språk utrolig fort når man er omringet av det og tvunget til å snakke det til enhver tid.
LES OGSÅ: Pernille studerer politikk i Allendes hjemland
Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?
Leieprisene er veldig lave. Det vanlige er å betale mellom 100.000 og 200.000 pesos per måned for et rom i en del leilighet, som tilsvarer 1300-2600 kr. Matbutikkene er faktisk ikke så mye billigere enn i Norge, men man kan alltid få tak i billig frukt, grønnsaker og kjøtt på egne grønnsakhandlere/slaktere eller på et av byens markeder. Det samme gjelder for varer som klær og elektronikk; generelt ikke så mye lavere pris, men man finner alt billig på markeder.

– Fra en kamp mellom de to beste fotballagene i Colombia. Bedre stemning på en fotballkamp har jeg aldri opplevd, sier Anniken
FOTO: Privat.
Hva gjør du når du ikke er på skolen?
Jeg bruker mye tid på trening, reising og å henge med andre studenter. Universitetet har et godt idrettstilbud, og å bli med på en idrett er en god måte å bli kjent med de lokale på. Chile er et utrolig langt land, og har derfor mange ulike typer klima og natur som det er gøy å oppdage. Jeg har reist mye rundt i Chile sammen med andre utvekslingsstudenter i helger, og dette har vært utrolig spennende. I tillegg hadde vi tre måneders sommerferie mellom de to semestrene, som jeg utnyttet til å utforske resten av kontinentet. På kveldstid etter skolen eller i helgene, drar vi ofte på barer med venner for å snakke om reiseopplevelsene våre eller bare for å øve på spansken og ha det gøy.
LES OGSÅ: Moritz dro til Chile på grunn av latinamerikanerne
Noe annet jeg har gjort en del er å surfe. Valparaíso ligger langs kysten og det finnes mange surfesteder i nærheten som er gode både for nybegynnere og for de som er litt mer øvet. Surfing er noe jeg aldri har prøvd før. Det er en utfordrende sport, men det er også veldig gøy!
Hvordan er studentmiljøet der?
Valparaíso er en by med mange universiteter (12 om jeg ikke tar helt feil), som gjør at det automatisk blir et godt studentmiljø. Chilenere er glad i å dra ut, så det er et bra uteliv her. Selv om chilenerne er åpne og inkluderende, må jeg innrømme at jeg endte opp med å henge mest med utvekslingsstudenter. Jeg vil derfor anbefale å gi en ekstra innsats for å bli kjent med de lokale, for eksempel ved å bli med på en idrett eller å sørge for at man bor i et kollektiv med andre chilenere.
LES OGSÅ: Student i utlandet? Da vil vi komme i kontakt med deg!
Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?
Jeg vil absolutt anbefale andre å studere ved UTFSM i Valparaíso. Jeg har lært utrolig mye dette året; et nytt språk, en ny kultur og også mye om meg selv. Jeg har blitt mye tøffere og mer selvsikker av å måtte kommunisere på et språk jeg ikke er trygg på. Mine tips er å ikke la språk være noen hindring når man velger utvekslingssted, og å prøve å finne en bolig der det bor chilenere for å bli bedre i spansk og for at det skal bli så lett som mulig å bli dratt inn i den chilenske kulturen.