(StudentTorget.no):

Navn: Moritz Münch
Alder: 22 år.
Fra: Kragerø.
Studerer: Ingeniørvitenskap og IKT.
Studiested: NTNU Gløshaugen. Utveksling ved Universidad Técinca Federico Santa María i Valparaíso i Chile.

Hvordan kom du frem til at det var til Valparaíso/Chile du ville dra?

Latinere! Jeg har møtt noen latinere tidligere i Norge, og har generelt hatt et inntrykk for at de er veldig varme og velkomne ovenfor andre. Dette viste seg til å stemme. Det fristet veldig å oppleve den berømte latinske kulturen og det å lære seg spansk. Etter litt søking på nett og samtaler med rådgiver, virket Chile det tryggeste valget i Latin-Amerika med tanke på kriminalitet. Etter litt mer leting oppdaget jeg Valparaiso, en ikke altfor stor og fargespekket by som ligger rett ved havet. Dette virket perfekt for meg.

Fortell litt om studiet og undervisningen?

Siden studiet mitt i Norge for det meste består av en blanding av mekanikk og informatikk, endte jeg opp med å velge fag fra mekanikk- og informatikk-retningene her i Chile, også. Det er ganske små klasser, aldri mer enn 40 elever, noe jeg liker svært godt. Nivået er lavere enn på NTNU, i hvert fall på informatikk-linjen her på Santa María Universitetet. I løpet av semesteret er det en god del vurderinger i form av kontroller av pensum og større prøver, men dette varierer også veldig fra fag til fag. Hvert fag har også innlevering og prosjekter som teller på karakteren. I de fleste av fagene mine står professoren og snakker om pensum, med tidvis notering på tavla. Men de bruker heldigvis mye powerpoint i tillegg, noe som gjør det litt lettere å følge med når det mangler på spansken.


Hvordan er en vanlig studiedag for deg?

Heldigvis starter dagen min ikke før 11.30, så jeg har tid til å sove litt lengre. For å komme meg til skolen, tar jeg en liten mini buss kalt «Micro», disse bussene er det vanligste transportmiddelet her i Valparaiso. De er ikke veldig komfortable og de har heller ikke noen faste avgangstider, men de går veldig ofte. Etter min første forelesning, som varer i én og en halv time, spiser jeg lunsj i en av de tre kantinene på universitetet. Lunsjen består vanligvis av suppe, juice, ett rundstykke, frukt eller noe dessert og en hovedrett. Alt i alt rikelig med mat for en sulten student. Etter lunsj fortsetter det med forelesinger frem til klokken 17. Deretter går turen hjem igjen eller på treningssenteret. Universitetet har flere flotte fotballbaner hvor jeg spiller et par ganger i måneden. Ved siden av det spiller jeg squash på skolens squashbane én gang i uken. Når man har prosjekt og innlevering, sitter man gjerne litt lengre på skolen, men chilenere er ofte gira på å ta noen øl etter en lang dag på skolen.

LES OGSÅ: Pernille studerer politikk i Allendes hjemland


Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i Chile?

Språket er absolutt det som var mest utfordrende her i Chile. Alle fag foregår på spansk, eller rettere sagt chilensk. Ofte sies det at den chilenske spansken er den vanskeligste av alle, og det gjorde skolehverdagen min veldig utfordrende de første månedene. Og så synes jeg alt er ganske mer kaotisk her, fra trafikk, skolefag og offentlig transport til byråkrati.

Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?

For oss som bor i Norge er heldigvis nesten alle land i verden mye billigere, og selv om Chile er kanskje det dyreste lander i Latin-Amerika, har vi norske utvekslingsstudenter her ganske god råd. Utvalget er veldig god og det er billig når du skal lage mat selv. Og så koster det ikke skjorta når man drar ut og spiser. Som student så er jo selvfølgelig alkoholprisen det viktigste, og prisene her fikk meg til å elske utveksling enda mer. Øl får du fra rundt 6 kroner halvliteren, mens du vel må opp i rundt 20 kroner for en veldig god øl. Vinen er superbillig og god, noe som Chile er jo også er berømt for. Det chilenske kjøkkenet har derimot ikke begeistret meg noe særlig, men nabolandet Peru er helt fantastisk når det gjelder mat.

LES OGSÅ: Studielansdguide Chile


Når det gjelder leieprisene, så kommer det veldig an på hvordan du bor. I et hus med mange andre studenter kan du betale så lavt som 2000 kr i måneden for et greit rom. Selv bor jeg i den mest turistvennlige og fineste delen av byen, i en veldig flott leilighet med nydelig utsikt. Jeg betaler rundt 4000 kroner i måneden.

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Når jeg ikke er på skolen tilbringer jeg mye tid med venner og kjæresten. Utestedspriser er såpass lave at det gjerne dras til en bar eller en klubb, helst flere ganger i uken. Målet med utvekslingen var å lære mest mulig spansk, så det å møtes med noen chilenere i helgene for å ta en øl eller to er optimalt. Det er også mulighet for å drive med surfing i nabobyene. Etter én time og litt i «microen» er man fremme, så leier man utstyret, også er det rett inn i vannet; herlig!

LES OGSÅ: Student i utlandet? Da vil vi komme i kontakt med deg!

Siden vi har mange innleveringer i løpet av uken, egner det seg ikke å reise lengre turer i løpet av semesteret. Men den 3 måneder lange sommerferien ble benyttet for å bli litt bedre kjent med Latin Amerika. Hvis du er glad i millionbyer, så er Santiago bare én og en halv time unna. Selv etter 11 måneder i Valparaiso har byen ikke mistet sin sjarm, og man oppdager stadig nye vakre graffitier, som byen er berømt for. Når det er fint vær, som det veldig ofte er, frister byen med fine parker, og nabobyene Viña del Mar og Reñaca har vakre og store sandstrender å sole seg på.


Hvordan er studentmiljøet der?

Jeg synes studentmiljøet er veldig godt ved Santa María. Den fantastiske campusen bidrar veldig til at man føler seg velkommen. Blomster og trær pryder utsiden av mange flotte bygninger, og det er deilig å sitte noen minutter på benkene eller gresset for å nyte den varme chilenske solen. Det er svært mange idretter som kan drives på campus, deriblant: fotball, volleyball, basket, squash, tennis, svømming, sjakk, håndball og masse mer. Chilenere er for å være latinere litt kalde, men fortsatt veldig imøtekommende og hyggelige. Ofte er det bra å ta første steget med å bli kjent med dem, fordi til tider kan de være litt sjenerte når de møter oss (forholdsvis høye) utvekslingsstudenter. Det anbefales å ta fag med gruppearbeid, for å lettere bli kjent med andre.

LES OGSÅ: Chile - studievalg-link sak

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?

Absolutt! Valparaiso og Santa Maria er etter min mening en helt fantastisk kombinasjon for utvekslingsstudenter. Prøv å lære så mye spansk som mulig før du drar. Du kommer ikke alt for langt her dersom du ikke snakker språket. For min del ble det mye bruk av hender og av og til litt engelsk der det manglet på spansk. Hvis du fortsatt ikke er overbevist om å dra på utveksling enda, les flere utvekslingsrapporter. Jeg garanterer deg at du ikke vil angre å bo et halvt eller ett helt år utenfor Norge!