Hvordan kom du frem til at det var til Reims/Frankrike du ville dra?

Allerede som 12-åring, fikk jeg et nært forhold til Frankrike da jeg startet som elev ved fransk ungdomsskole i Normandie. Der gikk jeg på skole i to år før jeg flyttet hjem igjen til Norge.

Erfaringene derfra gjorde at jeg, etter fullført videregående, flyttet tilbake til Normandie for å studere fransk for lærerstudenter ved Universitetet i Caen.

Dette var en veldig spennende tid, særlig på grunn av det franske valget, og jeg ble enda mer interessert i fransk politikk og samfunnsliv.

Da jeg oppdaget Sciences Po og at de tilbød en linje som fokuserte på Europa og Nord-Amerika var jeg sikker på at det var et rett valg. Det har jeg ikke angret på.

 

Utveksling til Frankrike

Navn: Ingrid Ravnanger

Alder: 19

Fra: Stavanger, Rogaland

Studerer: Statsvitenskap

Studiested: Institut d’études politiques de Paris (Sciences Po), campus Reims i Frankrike

 

Hva er den største forskjellen på å studere i Frankrike og i Norge?

Den mest markante forskjellen er at all undervisning er obligatorisk.

På mange måter er det som en forlengelse av videregående, fordi en kontinuerlig blir vurdert gjennom prøver og presentasjoner.

Franskmenn har eksamen to ganger per semester og sluttkarakteren er derfor basert på arbeidsinnsats, prøver og eksamensresultater.

Undervisningskulturen er også mer autoritær enn i Norge. På mange måter foretrekker jeg det franske systemet, ettersom generell arbeidsinnsats blir vurdert, i tillegg til eksamen.

For mange, inkludert meg selv, fungerer det bedre å kontinuerlig måtte arbeide, og på den måten fordele arbeidsmengden mer utover semesteret.

 

 

Fortell litt om studiet og undervisningen?

Studiet mitt er statsvitenskap, men det vi studerer er en sammensatt miks av juss, økonomi, historie, sosiologi og politikk, i tillegg har vi språk.

Dette er hva Sciences Po, som utdanningsinstitusjon, er kjent for. Målet er å danne fremtidige politikere, og ledere av organisasjoner og bedrifter.

I den forbindelse, må en ha kunnskaper innen flere fagområder, og det er denne «miksen» som gjør Sciences Po unik.

Utdanningen er delt inn i forskjellige campus med ulikt fokus, hvor vi i Reims fokuserer mest på Europa og Nord-Amerika som region. Dette i forbindelse med historie og politikk.

Undervisningen er på engelsk og fransk, og det forventes at vi skal kunne begge flytende etter endt studie.

Metoden vi har er på mange måter unik, i at vi både har store forelesninger med seminarer, men også har klasseromsundervisning hvor vi diskuterer forelesningene. Under klasseromsundervisningen blir vi også vurdert, og vi blir testet gjennom prøver og presentasjoner.


 

Hvordan er en vanlig studiedag for deg?

Det første semesteret har vi 8 fag og jeg har dermed 24 studietimer i uken. Alle er obligatoriske, så en typisk studiedag starter med å forberede meg til forelesningene.

For hver forelesning, må vi ha lest et visst antall tekster, som er relevant og som diskuteres senere i klasserom, så å lese gjennom disse er viktig for å få mest mulig ut av forelesningen.

I 12-tiden er det fransk lunsjtid, så da har vi aldri forelesninger. Dette er ofte et tidspunkt hvor en spiser en større lunsj eller tilsvarende norsk middag, og møter andre studenter. Ellers har en ofte møter, hvis en tar del i en studentorganisasjon.

Senere om dagen, er det ofte en del arbeid med innleveringer og oppgaver på biblioteket, før neste forelesning starter.

Når en er ferdig med siste forelesning, blir en sittende på biblioteket etter behov, eller drar hjem og møter studievenner for å trene eller lage middag.

 

 

Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i Frankrike?

Utdanningen ved Sciences Po er vel særlig krevende i seg selv, men generelt vil jeg si at det er tøffere når det kommer til å lære på et annet språk, samt å forstå hvordan de franske lærerne ønsker at stoffet skal bli presentert.

Ikke minst, er det til tider store arbeidsmengder og mye som skal gjøres både på studiet og sosialt.


 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?

Prisene i Frankrike er generelt mye lavere enn i Norge.

Til tross for at Reims er en forholdsvis dyr by, leier jeg en 20 kvadrat leilighet, med alt inkludert, for i overkant 4200 i måneden. En kan likevel finne bolig for rundt 3000 hvis en er flere som bor i kollektiv.

Mat, både i butikker og på restauranter har langt lavere prisnivå enn hjemme. Her lever jeg godt uten å bruke mer enn 2000 i måneden på mat, i tillegg kan en gå oftere ut å spise.

Treningssenteret jeg trener ved, har høy standard og koster rundt 180 kroner i måneden. Så prisnivået gjør at en får mer for pengene og på mange måter kan leve bedre.

 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Når jeg ikke er på skolen, deltar jeg ofte på sosiale arrangementer skolen arrangerer. Som er alt fra politiske diskusjoner til karaoke på byen.

Ellers trener jeg en del med studiekamerater, går ut og spiser eller reiser når jeg har tid. Det er behagelig å kunne bo 45 minutter unna Paris.

 

Hvordan er studentmiljøet der?

Jeg vil absolutt si at studentmiljøet ved Sciences Po er godt.

Vi har elever fra hele verden, og 40 prosent er internasjonale. Det skaper en helt spesiell campus.

I tillegg til alle organisasjonene, er vi flinke til å organisere sosiale arrangementer for at vi skal bli bedre kjent med hverandre.

Studentene her er også åpne og lette å komme i kontakt med.


 

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?

Jeg vil anbefale Sciences Po og studier i Frankrike generelt, men vær klar over at arbeidsmengden kan oppfattes større enn den hjemme i Norge.

Ikke bli lei deg hvis franskmenn kritiserer deg, ettersom det er en del av kulturen.

Utenom det, vil jeg si at Frankrike er et helt spesielt land og kan tilby mye innenfor kultur og politikk en ikke får i Norge.

Å studere her, om det så er hele utdannelsen eller kun et semester, vil gi en nye perspektiver og erfaringer det er verdt å ta med seg.