Hvordan kom du frem til at det var til Frankrike du ville dra?

Jeg hadde rett og slett et behov for å komme meg ut. Jeg elsker Oslo, men det ble fort mye av det samme.

Sciences Po tilbyr en omfattende og anerkjent utdannelse, innenfor områdene jeg synes er mest spennende, og i tillegg får man bodd i et fransktalende land, så man får på en måte et ekstra språk på kjøpet.

Underveis åpnet muligheten til å søke seg inn på en dobbelgrad med Berkeley, så etter to år nå på Sciences Po, skal jeg to år til fantastiske Berkeley!

To grader fra to kontinenter åpner en verden av videre muligheter.

 

Utveksling til Frankrike

Navn: Tor Frøytvedt Dahl

Alder: 21

Fra: Oslo

Studerer: Multidisiplinær bachelor i samfunnsfagene, med fokus på politisk teori og økonomi. Political economy major på Berkeley.

Studiested: Dual BA Sciences Po Paris campus de Reims og UC Berkeley.

 

Fortell litt om studiet og undervisningen

I Norge studerer man enten eller. «Samfunnsøkonomi», «statsvitenskap», eller «filosofi». Det er bestemte løp for hver gren.

Det er ikke slik man tenker i Frankrike, og heller ikke i Storbritannia eller USA. Her handler det mer om å få et innblikk i alle samfunnsfagene på et akademisk nivå, og så heller fordype seg underveis og eventuelt gjennom en master.

Hvis du går vanlig løp på Sciences Po må du utveksle tredjeåret i et annet land enn Frankrike og hjemlandet ditt.

Siden du er ferdig med antallet studiepoeng som kreves for en bachelor på under to år, så kan du stort sett velge hva du vil tredje året!

Det er fantastisk hvis du ønsker å spesialisere deg i noe spesielt, eller utforske noe helt annet.

Når det kommer til undervisning ligner Sciences Po mer på videregående enn universitet. Man tar i overkant av 50 studiepoeng i semesteret, og alle fag har seminarer med rundt 20 elever i hver klasse, undervist av en PhD-student eller en postdoc.

Jeg har alltid klart å jobbe selvstendig med ting når det passer meg, men her presses man virkelig til å jobbe konstant, og det er ikke mulig å være skippertaksstudent.

Det kan være stress siden man har andre interesser å forfølge, men det er veldig givende.

Sciences Po ble startet etter nederlaget i den fransk-prøyssiske krig for å utdanne et sterkt diplomati og administrasjon. Skolen ønsker derfor at studentene ikke bare lærer fag, men også lærer å jobbe profesjonelt.

«Vi gir dere for mye å gjøre, men dere må fortsatte gjøre det. Sciences Po handler om å lære å prioritere,» sa programsjefen vår i velkomsttalen. Det oppsummerer det ganske greit.

Men ikke vær redd! Er du ivrig etter å lære, og ikke er redd for et hektisk miljø, så klarer du deg fint!


 

Hvordan er en vanlig studiedag for deg?

Jeg har 26 timer med undervisning i uka, fordelt på 9 fag.

Dagen starter som regel klokken 8 med undervisning.

Deretter installerer jeg meg på biblioteket og jobber litt, før jeg går og spiser en fireretters lunsj til kun 3,25€ (!!!) i kantina eller i en av de vakre hagene.

Jeg er veldig glad i å jobbe på biblioteket, så jeg sitter gjerne der når jeg ikke må i forelesning eller i seminar. Andre velger å dra hjem.

Det er også en haug med studentforeninger på campus, så noen ganger må du kanskje i et møte i lunsjen også.

Jeg pleier å dra hjem i åtte-tiden på kvelden, når campus stenger, for å spise middag med de i kollektivet. Vi er alle glade i å ha gjester, så det er alltid en eller annen på besøk!

 

Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i Frankrike?

Det er helt klart arbeidsmengden som er det mest utfordrende. Du lever alltid under et press der du har en eller annen frist å forholde deg til, en eller annen prøve, eller en eller annen artikkel å lese.

Dette semesteret har den største utfordringen vært mengden pensum. Jeg har hatt mellom 250-350 sider med akademiske artikler å lese hver uke. Det er mindre de to første semestrene, og jeg har klart å få gode rutiner på det.

Å lese er ikke noe man enten kan eller ikke kan. Det er en prosess, og på mange måter har jeg lært meg å lese på nytt igjen.

Igjen, hvis du interesserer deg for fagene klare du deg fint.


 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?

Sciences Po Paris har valgt å flytte bachelorgradene sine til «la campagne», dvs. utenfor Paris.

Selv bor jeg i Reims, med den største regionale campusen. Det er veldig bra, siden det kun er 40 minutter unna Paris med tog, og de aller fleste foreleserne og seminarlederne tar turen én dag i uken fra Paris til Reims.

Det er også mye billigere her. Mens du må ut med godt over 600€ i måneden for et rom i Paris, finner du noe veldig fint her til litt over halvparten av den prisen.

 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Siden det er så mange studentforeninger, er det alltid et eller annet å dra på.

Kanskje arrangerer foreningen for afrikanske studenter på campus en «afrobeat»-fest, kanskje er det en musikalsk aften med «Bureau des arts», kanskje er du på fotballaget og skal på trening. Eller så foretrekker du kanskje å bare dra hjem og lese en god bok. Det er noe for enhver smak!

 

Hvordan er studentmiljøet?

Studiemiljøet er først og fremst ekstremt internasjonalt.

Programmet jeg går på har 60% franske, og 40% fra utlandet. I tillegg, er det et utvekslingsprogram med folk fra hele verden, og et program som fokuserer på relasjoner mellom Europa og Afrika. I det sistnevnte, er de fleste franske eller fra «frankofone» afrikanske land.

Det er en veldig god «campus spirit» som ligner mer på amerikanske universiteter. De forskjellige campusene konkurrerer mot hverandre i en sportsturnering, «minicrit», etter eksamen hver vår.


 

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?

Hvis du er interessert i politikk og samfunnsfagene, og ønsker å bli kjent med folk fra hele verden er dette stedet for deg.

Studenttilværelsen er mer altoppslukende enn ved f.eks. Universitetet i Oslo. Både på grunn av at man flytter til en by man ikke kjenner, men først og fremst på grunn av den arbeidsmengden.

Likevel er det fullt mulig! Det er utrolig hva man kan få til så lenge systemet og stemningen ligger til rette for det.

Så du må være forberedt på litt mindre søvn til tider, høyere krav, og et helt nytt system.

Men det er verdt det!

Du får tilbake en ekstremt anerkjent utdanning, vennskap og kontakter fra hele verden, og tilgang på akademiske ressurser i internasjonal toppklasse.