Hvordan kom du frem til at det var til Grenoble/Frankrike du ville dra?

Ved University of Exeter, er man nødt til å reise på utveksling til et sted der de snakker språket man studerer når man studerer språk.

Siden jeg studerer fransk som en del av bacheloren min, var jeg derfor nødt til å velge et sted i Frankrike eller å søke om å få dra til Montreal i Canada for utvekslingsåret mitt.

Jeg hadde egentlig Montreal som førstevalg, men det er kun to studieplasser ledig ved hvert universitet som kan fylles av Exeter-studenter, og siden veldig mange vil til Canada, fikk jeg ikke en av dem.

Grenoble valgte jeg på grunn av all den flotte naturen i området. Byen er regnet som hovedstaden i de franske Alpene, og hele campus er omringet av fjell.

Da jeg søkte syntes jeg det virket fint å kunne kombinere studier med fjellturer, skiturer og lignende.

Grunnen til at jeg begynte å studere fransk, er at jeg gikk 1. klasse på videregående i Frankrike. Jeg hadde lyst til å lære meg et nytt språk, og siden jeg hadde fransk på ungdomsskolen ble det det mest naturlige.

Etter at jeg kom hjem fra Frankrike første gangen, var jeg ikke flink nok til å opprettholde nivået mitt i fransk, noe som gjorde at jeg mistet mye av det jeg kunne. Derfor bestemte jeg meg for å inkludere fransk i bachelorgraden min og å dra på utveksling til Frankrike igjen.

 

Utveksling til Frankrike

Navn: Anna Buran

Alder: 22 år, fyller 23 i juni

Fra: Asker i Akershus

Studerer: Internasjonale relasjoner og fransk

Studiested: Tar en bachelor ved University of Exeter i England, men er på et års utveksling i Grenoble i Frankrike ved Université Grenoble Alpes

 

Hva er den største forskjellen på å studere i Frankrike og i Norge?

Jeg kan ikke si noe om hvordan det er å studere i Norge, for det har jeg aldri gjort.

Selv på videregående har jeg ikke gått det norske løpet, siden jeg først tok et år i Frankrike for så å fortsette med studieløpet International Baccalaureate de siste to årene.

Jeg kan derimot si noe om forskjellen på det å studere i England og i Frankrike.

Personlig foretrekker jeg England. Det er vanskelig å være utenlandsstudent i Frankrike, fordi man må ordne opp med det meste selv.

I England har jeg følt at støttesystemet er mye bedre, og du kan få hjelp til det du ønsker.

I Frankrike må man smøre seg med tålmodighet og være klar for enorme mengder byråkrati.

I England følte jeg det meste gikk i orden veldig fort.

Man kan selvfølgelig se på den positive siden og si at man lærer å fikse mye selv, men som utvekslingselev i et land hvor få snakker godt engelsk, hadde jeg satt pris på litt mer hjelp.

En annen ting jeg fortrekker ved studiet mitt i England, er studentforeningslivet på campus.

I Frankrike har jeg ikke fått inntrykk av at det er mye å velge mellom, og det er vanskelig å finne frem til.

På universitetet mitt i England er det så mange foreninger at man ikke vet hva man skal velge. Det er en fantastisk mulighet til å få gode venner, engasjere seg i studentpolitikk, finne nye hobbyer og så videre.

 

Fortell litt om studiet og undervisningen?

Året mitt i Frankrike er til for at jeg skal studere fransk, spesielt språket, men også litteraturen og kulturen.

På universitetet her, velger man fag selv, og man må sette opp sin egen timeplan.

De er ikke så glade i teknologi her, så man må enten møte opp i et klasserom for å melde seg på et fag, eller rett og slett møte opp i timen og spørre professoren om man kan bli med. Jeg vet ikke om det er slik de franske studentene må gjøre ting, men det er i hvert fall slik vi utvekslingselever har måttet gjøre det.

Fordi jeg har visse krav fra universitetet mitt i England, og visse krav fra universitetet mitt her i Grenoble, til hva jeg skal studere, har det vært vanskelig å sette sammen en timeplan.

Jeg har veldig mange oversettelsesfag både dette semesteret og forrige. Det er egentlig greit siden jeg synes det er interessant, men det kan bli litt ensformig i lengden.

Timene foregår som regel i klasserom, som kan minne om de vi hadde i grunnskoleopplæringen i Norge.

Læreren bruker tavlen en del i undervisningen (en sånn sort tavle man skriver med kritt på altså, ikke en whiteboard), og spør ofte elever om «leksespørsmålene» for å passe på at alle har gjort de.

Vi har større forelesninger i noen fag, men også disse har et fransk preg over seg.

I Frankrike vokser de opp med noe som heter «dictée». Det vil si at læreren snakker og elevene skriver ned ord for ord det læreren sier. Dette benytter de seg også av på universitetet i visse fag.

Det er vanskelig å følge med på når man ikke er helt flytende i språket, og ikke alltid veldig interessant.

Innimellom stopper studentene professoren for å be en gå tilbake og gjenta det de sa.

Personlig synes jeg ikke dette er den beste undervisningsformen, men det har i hvert fall vært min erfaring her.

En siste ting jeg kan nevne, som er annerledes ved undervisningen her, er forholdet mellom student og professor.

I Norge og England føler jeg det er et mye mer «buddy»-forhold mellom de to partene, mens det her er mye mer profesjonelt og strengt. Man skal ha veldig mye respekt for professorene sine, noe som til tider har fått meg til å føle at jeg ikke kan komme med en annen mening i en time eller si noe imot professoren. Det synes jeg er trist, fordi jeg mener det hemmer læringsutbyttet til studentene.

 

Hvordan er en vanlig studiedag for deg?

Jeg har ikke forelesninger/timer hver dag, og de dagene jeg har er de ganske spredt ut. Det betyr at jeg har en del fritid. Dette er veldig forskjellig fra studie til studie.

Jeg har for eksempel venner som studerer ingeniør i Toulouse som har skole fra 08.00 til 18.00 hver dag.

I Frankrike er måltider - i hvert fall lunsj og middag - veldig viktige, og det er derfor vanlig å ha en til to timer fri midt på dagen for å spise lunsj. I dette tidsrommet, er det ingen som har forelesninger.

Min studiehverdag varierer så pass mye fra dag til dag, at jeg sjelden merker den lunsjperioden. Jeg har som regel mer fri rundt det tidspunktet uansett.

Tiden jeg ikke er i forelesninger, bruker jeg på å lese, skrive oppgaver, og forberede meg til de andre timene.

Det jeg synes er mest frustrerende her, når det kommer til studiehverdagen min, er at biblioteket på campus stenger kl. 19.00 hver dag. I Exeter er biblioteket oppe 24/7, noe veldig mange studenter utnytter seg av. Det savner jeg en god del!

 

Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i Frankrike?

Det er til tider vanskelig å følge med på alt som blir sagt i forelesninger, siden det foregår på fransk.

I starten falt jeg ofte ut, og det er vanskelig å ta seg inn igjen når man først mister tråden.

Noen av professorene er kjempehyggelige og hjelper gjerne til med ekstra notater etter timen, mens andre ikke er noe særlig glad i utenlandsstudenter og helst ikke vil ha oss i timen sin. De er det lite hjelp å få av.

Ellers tar det selvfølgelig mer tid og fokus å lese materialet som skal brukes i timene, på grunn av språket.

Det går heldigvis fremover, og det er også mange hyggelige studenter som gjerne hjelper oss.

 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?

Frankrike er selvfølgelig billigere enn Norge, det skal jo ikke så mye til, men jeg opplever ofte at ting koster mer enn i Exeter.

Leieprisene er sånn cirka det samme i Exeter og i Grenoble, men det kommer veldig an på hva slags type sted man vil bo på.

Jeg bor i en studentbolig, som ser litt ut som et fengsel, men jeg betaler til gjengjeld ganske lite i måneden. Prisen her er 290 euro i måneden, og da er alt inkludert (vann, varme, elektrisitet, wifi).

Jeg har også venner som bor i leiligheter, og de betaler rundt 500 euro i måneden.

Man kan finne det meste på pris-spektrumet her, det kommer bare an på hvor fancy man har lyst til å bo.

En veldig fin ting her i Frankrike, er at man kan søke om noe som heter CAF. Det er støtte fra den franske staten til å betale leie, og utenlandsstudenter har like mye rett på det som de franske. Det hjelper veldig uansett hvordan man ønsker å bo.

Når det kommer til mat og drikke vil jeg si at prisene ligger sånn midt på treet i Europa. Frankrike er definitivt ikke et av de billigste landene, men heller ikke et av de dyreste.

 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Når jeg ikke er på skolen, er jeg mye med venner. Det er masse utvekslingsstudenter her, og vi holder sammen.

Vi prøver å reise en del rundt i området, siden vi bare er her i et år, og så utnytter vi naturen rundt ved å gå fjellturer og dra på skiturer i Alpene.

Bysentrum i Grenoble er ikke så veldig stort, men det er mange hyggelige kafeer og butikker man kan vandre i.

Utelivet er litt sånn halvveis, vi holder oss mye i studentboligene, men man finner også kule barer og utesteder å dra til, noe vi selvfølgelig også gjør en del.

 

Hvordan er studentmiljøet der?

Som utvekslingselev, er det ikke alltid like lett å få et godt innblikk i studentmiljøet der man studerer.

Siden man kun er der for et halvt eller et helt år, er det vanskelig å integrere seg selv inn i det lokale miljøet.

Jeg føler ikke at jeg har fått veldig god innsikt i hvordan det egentlige studentmiljøet er her, men miljøet blant utvekslingsstudentene er veldig bra.

Det er utrolig gøy å møte folk fra hele verden, bli kjent med nye mennesker og kulturer.

Som tidligere nevnt savner jeg foreningskulturen i England. Der synes jeg foreningene hjelper så mye med å skape et godt studentmiljø og knytte sammen mennesker på tvers av studier.

 

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?

Selv om det kanskje virker som at jeg har dratt frem mange negative sider ved studiet mitt her i Grenoble, synes jeg at det er veldig fint her.

Man vil møte på utfordringer hvor enn man drar, og det viktigste å huske er jo bare at man lærer masse av å ordne opp i ting på egen hånd.

Jeg vil definitivt anbefale Université Grenoble Alpes!

Vi har den flotteste naturen her, noe nordmenn som regel setter pris på.

Og selv om det ikke nødvendigvis er så lett å bli kjent med de franske, er det nok av utenlandsstudenter man kan bli kjent med.

Jeg tror det kan være smart å prøve å ha kontakt med noen som går eller har gått på universitetet man vil dra til før man reiser dit. På den måten kan man få hjelp med forskjellige prosesser og være litt mer forberedt før man kommer dit.

Jeg vil anbefale alle å sjekke ANSA sine kontaktperson-sider.

Der kan man søke opp studiesteder over hele verden og få kontaktinfo til studenter som har skrevet seg opp som kontaktperson. Gjennom disse kan man som regel så mye hjelp og informasjon om de forskjellige studiestedene og ulike prosesser.

Jeg må også si at jeg absolutt anbefaler folk å studere ved University of Exeter.

Det er utrolig bra universitet, i en veldig hyggelig by, som ikke så mange nordmenn har hørt om, dessverre. Jeg er veldig åpen for at folk kontakter med meg spørsmål om enten Exeter eller Grenoble, og hjelper gjerne til så mye jeg kan!