(StudentTorget.no):

Navn: Live Nerdrum
Alder: 24
Fra: Fetsund
Studerer: Økonomi & Psykologi
Studiested:  Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne i Paris

Hvordan kom du frem til at det var til Paris/Frankrike du ville dra?

Jeg dro til utlandet for å studere først og fremst fordi jeg hadde lyst til å oppleve å være en ordentlig del av en ny og spennende kultur, med alle nye opplevelser og utfordringer som fulgte med det. I tillegg har jeg alltid vært spesielt glad i Frankrike fordi jeg assosierer det med god mat, drikke, fint vær og livsnyting, og jeg hadde også veldig lyst til å lære fransk. Etter bacheloren min i Toulouse dro jeg til Paris fordi det var det eneste stedet som tilbød den masteren, i tillegg til at Paris er en fantastisk og unik by.

Hva er den største forskjellen på å studere i Frankrike og i Norge?

En veldig stor forskjell er at man har mye mindre frihet på universitetet. Man må følge mange obligatoriske forelesninger hver uke og levere eksamener og oppgaver gjennom hele semesteret for å sørge for at man jobber kontinuerlig. Arbeidsmengden blir da ganske høy og jevn i Frankrike, men det er på den andre siden er det også mer ferie enn i Norge.


Les også: Sjekkliste for utenlandsstudenter

Fortell litt om studiet og undervisningen?

Jeg går en forskningsmaster som forener psykologi og økonomi for å studere menneskelig adferd på en mer realistisk måte. Vi er både økonomer og psykologer i klassen og har noen fag som består av klassiske forelesninger med eksamener eller innleveringer, mens vi i andre fag jobber mer prosjektbasert og fritt. Vi har en stor individuell oppgave hvert år som går ut på å designe, gjennomføre og analysere et eksperiment i det feltet vi selv ønsker.

Hvordan er en vanlig studiedag for deg?

Siden jeg går på master, er det ganske få obligatoriske forelesninger hver uke. Jeg drar som oftest likevel til universitetet for å jobbe med masteroppgaven eller gå i forelesning. Når jeg kommer hjem pleier jeg å lage meg en god middag og så som oftest enten finne på noe sosialt eller ta meg en tur/joggetur i området jeg bor.

LES OGSÅ: Frankrike - studievalg-link sak

Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i Frankrike?

Det var i starten ganske vanskelig å studere på fransk og de første årene var ganske kaotiske med tanke på mange administrative problemer og fag som var veldig uoversiktlige. På master er alt sånt mye ryddigere og det er lettere å få hjelp. Jeg har nok også blitt mye bedre vant med systemet her og lært hvordan jeg fikser opp i de fleste problemer selv, så det er mye mindre utfordrende nå enn det var i begynnelsen.


Les også: Her får du tilleggsstipend som utenlandsstudent

Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?

Det er dessverre nokså dyrt i Paris sentrum med tanke på både leiepriser og prisnivå generelt. Man må som oftest opp i minst 6-700 euro for å bo i sentrum.

LES OGSÅ: Student i utlandet? Da vil vi komme i kontakt med deg!

Det mange studenter velger å gjøre, er å bo på Cité Universitaire, som er et område i Paris med mange studentleiligheter til en grei pris. Vil man bo privat, er det også mange som velger å bo utenfor sentrum, noe som reduserer prisen på leie kraftig samtidig som det er ganske effektivt og enkelt å komme seg inn til sentrum med tog.

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Det er uendelig mye kulturelt å gjøre i Paris, så jeg prøver å følge litt med på hva som skjer på den fronten. Ellers går tiden mye i å ta noen glass på et hyggelig sted eller spise en god middag ute.

Hvordan er studentmiljøet der?

I hvert fall for masteren min er studentmiljøet ganske begrenset til klassen min. Den er relativt liten, så det er lett å bli kjent med medstudentene og det er veldig hyggelig. Paris er jo en stor by og det organisatoriske studentlivet er ikke like utbredt som i Norge, men det er fullt mulig å melde seg på en aktivitet eller sport i regi av skolen hvis man vil bli kjent med andre studenter på tvers av årskull eller fagfelt.

LES OGSÅ: Utveksling i Frankrike – Min opplevelse som utvekslingsstudent i Lille


Les også: Studere i utlandet? Dette må du tenke på før du reiser!

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?

Ja absolutt, det er et universitet med høy kvalitet som samtidig har veldig lave skolepenger (cirka likt som i Norge). Paris 1 Panthéon-Sorbonne er også veldig anerkjent i Norge og internasjonalt, noe som er en stor fordel når man etter hvert skal søke jobb.