Hvordan kom du frem til at det var til Paris/Frankrike du ville dra?

Jeg dro til utlandet for å studere først og fremst fordi jeg hadde lyst til å oppleve å være en ordentlig del av en ny og spennende kultur, med alle nye opplevelser og utfordringer som fulgte med det.

I tillegg, har jeg alltid vært spesielt glad i Frankrike, fordi jeg assosierer det med god mat, drikke, fint vær og livsnyting, og jeg hadde også veldig lyst til å lære fransk.

Etter bacheloren min i Toulouse, dro jeg til Paris fordi det var det eneste stedet som tilbød den masteren, i tillegg til at Paris er en fantastisk og unik by.

 

Utveksling til Frankrike

Navn: Live Nerdrum

Alder: 24

Fra: Fetsund

Studerer: Økonomi & Psykologi

Studiested: Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne i Paris

 

Hva er den største forskjellen på å studere i Frankrike og i Norge?

En veldig stor forskjell er at man har mye mindre frihet på universitetet.

Man må følge mange obligatoriske forelesninger hver uke, og levere eksamener og oppgaver gjennom hele semesteret, for å sørge for at man jobber kontinuerlig.

Arbeidsmengden blir da ganske høy og jevn i Frankrike, men på den andre siden er det også mer ferie enn i Norge.

 

Fortell litt om studiet og undervisningen?

Jeg går en forskningsmaster, som forener psykologi og økonomi for å studere menneskelig adferd på en mer realistisk måte.

Vi er både økonomer og psykologer i klassen, og har noen fag som består av klassiske forelesninger med eksamener eller innleveringer, mens vi i andre fag jobber mer prosjektbasert og fritt.

Vi har en stor individuell oppgave hvert år, som går ut på å designe, gjennomføre og analysere et eksperiment i det feltet vi selv ønsker.


 

Hvordan er en vanlig studiedag for deg?

Siden jeg går på master, er det ganske få obligatoriske forelesninger hver uke.

Jeg drar som oftest likevel til universitetet for å jobbe med masteroppgaven eller gå i forelesning.

Når jeg kommer hjem, pleier jeg å lage meg en god middag og så som oftest enten finne på noe sosialt eller ta meg en tur/joggetur i området jeg bor.

 

Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i Frankrike?

Det var i starten ganske vanskelig å studere på fransk.

Og de første årene var ganske kaotiske, med tanke på mange administrative problemer og fag som var veldig uoversiktlige.

På master er alt sånt mye ryddigere og det er lettere å få hjelp.

Jeg har nok også blitt mye bedre vant med systemet her og lært hvordan jeg fikser opp i de fleste problemer selv, så det er mye mindre utfordrende nå enn det var i begynnelsen.

 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?

Det er dessverre nokså dyrt i Paris sentrum, med tanke på både leiepriser og prisnivå generelt. Man må som oftest opp i minst 6-700 euro for å bo i sentrum.

Det mange studenter velger å gjøre, er å bo på Cité Universitaire, som er et område i Paris med mange studentleiligheter til en grei pris.

Vil man bo privat, er det også mange som velger å bo utenfor sentrum, noe som reduserer prisen på leie kraftig, samtidig som det er ganske effektivt og enkelt å komme seg inn til sentrum med tog.


 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Det er uendelig mye kulturelt å gjøre i Paris, så jeg prøver å følge litt med på hva som skjer på den fronten.

Ellers går tiden mye i å ta noen glass på et hyggelig sted eller spise en god middag ute.

 

Hvordan er studentmiljøet der?

I hvert fall for masteren min, er studentmiljøet ganske begrenset til klassen min. Den er relativt liten, så det er lett å bli kjent med medstudentene og det er veldig hyggelig.

Paris er jo en stor by og det organisatoriske studentlivet er ikke like utbredt som i Norge, men det er fullt mulig å melde seg på en aktivitet eller sport i regi av skolen, hvis man vil bli kjent med andre studenter på tvers av årskull eller fagfelt.

 

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?

Ja absolutt, det er et universitet med høy kvalitet, som samtidig har veldig lave skolepenger (cirka likt som i Norge).

Paris 1 Panthéon-Sorbonne er også veldig anerkjent i Norge og internasjonalt, noe som er en stor fordel når man etter hvert skal søke jobb.