Hvordan kom du frem til at det var til Toulouse/Frankrike du ville dra?

Jeg har en fransk far og norsk mor, men hadde alltid bodd i Oslo, så etter videregående og ett friår følte jeg det var på tide å bo litt i mitt andre hjemland.

I tillegg, har jeg alltid hatt lyst til å studere utenlands, i en ny kultur, med nye mennesker og impulser.

Da jeg så på ulike business-skoler i Frankrike, falt jeg virkelig for Toulouse Business School, og da var valget egentlig ganske lett!

Jeg søkte, tok opptakstest, kom inn og flyttet livet mitt 2200 km sørover.

 

Utveksling til Frankrike

Navn: Alexandra Parlange Kolltuft

Alder: 22

Fra: Oslo

Studerer: International Business Management

Studiested: Toulouse Business School i Toulouse i Frankrike

 

Hva er den største forskjellen på å studere i Frankrike og i Norge?

Mangfold og nye impulser!

Du vil møte studenter fra Frankrike og fra hele verden (Toulouse er på topp tre av studentbyer i Frankrike, med over ti universiteter i byen), og blir vant til å tilpasse deg et annet språk og kultur. Du kan få venner fra overalt i verden og blir veldig selvstendig.

Når det gjelder undervisning, har jeg ikke noe erfaring fra norske universiteter, men jeg har inntrykk av at vi i Frankrike har mange flere kontinuerlige (og praktiske) vurderinger, og at eksamen veier mindre enn den ville gjort i Norge.

Medstudentene dine er som regel yngre, siden franskmenn vanligvis går rett på studier uten noe friår, og da er de rundt 17-18 år.

Sist men ikke minst: Man får så mye mer igjen for pengene her i Frankrike.

Selv med et studentbudsjett får du mye deilig mat i butikken. Du kan tillate deg å spise ute oftere, og du kan faktisk ha råd til å spandere neste runde på vennene dine når dere er ute, uten å bli blakk.

Livet er ganske digg her rett og slett – hehe!

 

 

Fortell litt om studiet og undervisningen?

Toulouse Business School er relativt ungt og moderne, har trippel-akkreditering og er ranket svært høyt i Frankrike.

Programmet International Business Management, inkluderer utveksling med mulighet til å velge mellom 80 destinasjoner, obligatorisk internship hvert år, og en veldig praktisk undervisning med små klasser og mye interaksjon, i motsetning til universiteter hvor det kan være flere hundre i et klasserom og er stor avstand mellom student og foreleser.

Det er mulig å ta studiet på fransk eller engelsk, og det er mange nasjonaliteter å finne blant studentene på skolen – helt fra Venezuela og Peru, til Tadsjikistan, Indonesia og Japan og flere til.

I tillegg, har man et fremmedspråk hvert år, enten fransk, spansk, tysk eller kinesisk.

Undervisningen er variert. Vi får en bred innsikt i business og management, og man kan spesialisere seg i forskjellige ting som aviation, innovation, wine, hospitality, real estate etc. det siste året.

Klassene er små, så terskelen for å stille spørsmål er lav, og vi har mye teamwork og presentasjoner.


 

Hvordan er en vanlig studiedag for deg?

Vår studieuke varierer fra uke til uke siden timeplanen ikke er fastsatt.

Vi har derimot mye timeundervisning, og det legges vekt på oppmøte og deltakelse.

Til gjengjeld, vil jeg tro at vi leser mindre utenom skolen enn mange andre universiteter, siden vi gjennomgår fagstoffet grundig i timene og jobber mye med prosjekter rundt det i tillegg.

I løpet av en uke kan vi ha alt fra markedsføring, salg og forhandling og supply chain, til jus, regnskap og finans, språk og HR, og mye mer.

En vanlig studiedag kan derfor være å dra på skolen rundt klokken 9, ha undervisning i en til tre fag, spise lunsj med vennene mine, bli igjen på skolen for å jobbe med gruppearbeid i gruppen(e), og så dra hjem og lese, spille volley eller henge med venner.

 

 

Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i Frankrike?

Det mest utfordrende er å ordne det administrative; leie, vann, elektrisitet, telefon, bank, etc.

Prosesser er ofte lange og tidkrevende, og man kan føle seg litt lost. Men det er man ikke alene om!

Alle studenter må gjennom dette, så det er alltid noen der som har gjort det før og kan hjelpe til. Spesielt ANSA (Association for Norwegian Students Abroad), nettverket med norske studenter som arrangerer eventer i løpet av året, kan alltid hjelpe til.

Frankrike har et litt mer autoritært samfunn enn Norge, så iblant kan man bli litt frustrert i møte med folk i administrasjonen på skolen og ellers når man ikke føler seg sett eller hørt.

En god taktikk er å peile seg ut et par hyggelige personer, alltid smile og ha et godt forhold til dem, så får man god hjelp.

Ellers kan språket naturligvis være en utfordring, men det lærer man fort når man går inn for det.


 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?

Skolen koster 7900€, og leien min er på 410€ med strøm, vann og internett inkludert.

Prisene varierer fra 350 – 600€ for å bo i kollektiv, og mellom 500 – 800€ for å bo alene.

En veldig kjekk ting i Frankrike, er at man får bostøtte som student, det vil si rundt 80-90€ i måneden dersom man bor i kollektiv, og opp til 200€ hvis man bor alene. Det hjelper godt på husleien.

Til å handle mat i butikken bruker jeg bruker rundt 120-200€ i måneden.

 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Jeg er med på TBS sitt volleyball-lag og det er veldig gøy – jeg får både prøvd ut en ny sport og møter mange nye folk på tvers av trinnene.

Jeg er også med i Welcome Team, som tar imot og integrerer nye utvekslingselever. Vi lager mange eventer og tilbringer mye tid sammen.

I andre klasse var jeg engasjert i ANSA, som økonomiansvarlig for ANSA Frankrike, så da var det en del som skjedde i forbindelse med det.

Ellers så lager vi ofte middag med venner, drar ut og spiser og pilser, drar på apéro (vors) før vi drar på place St. Pierre, som er møtepunktet for å dra ut i Toulouse, tusler langs La Garonne, er på arrangementer med ANSA, reiser etc.

Og så leser vi litt også, da.


 

Hvordan er studentmiljøet der?

Studentmiljøet er utrolig bra, det er så mange studenter her og det skjer alltid noe!

Byen er greit stor, men sentrum er relativt lite, så det er veldig lett å møtes.

I tillegg har vi ANSA Toulouse og ANSA Frankrike, som arrangerer eventer som pub-golf, julebord, Pyreneene-tur, Karrieredag i Paris, etc., så det er alltid mye å fylle ukene med.

Det skjer også en del ting i regi av skolens studentutvalg og Welcome Team, med fester, ekskursjoner, skihelger etc.

I motsetning til Norge, har vi ikke noe særlig fadderuke-system, og det er ikke like mange ting man kan engasjere seg i på skolen, men det er mye annet som veier opp for det.

 

 

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?

Ja!

Ved å gå på Toulouse Business School har jeg fått masse praktisk erfaring, en god og bred innsikt i business og management, to utvekslinger til Barcelona og Hong Kong, mange gode venner fra litt overalt i verden, blitt flytende i flere språk, reist og opplevd masse og kost meg utrolig mye disse årene!

Jeg vil anbefale alle å studere i utlandet, det gjør en så rik på erfaringer og tanker og vennskap uansett hvor en er.

TBS har et interessant program som jeg er veldig fornøyd med, men dersom man vil ha mulighet til å spesialisere seg mer i et område og velge sine egne valgfag, vil jeg anbefale å se på andre muligheter.

Det er mange skoler, i Frankrike spesielt, og i resten av Europa, som har en praktisk undervisningsmetode med team work, utveksling og internship, og det anbefaler jeg veldig å prøve ut.

Det er gøy og utfordrende, og alle kan få det til!