(StudentTorget.no):

Frankrike er et land med mye flott å by på. Med sin fantastiske mat- og drikkekultur, vakre storbyer, to lange kystlinjer samt to praktfulle fjellkjeder, kan man nesten si at det franske riket har alt. 
 
 

Studieinfo

 
Med nesten 600 universiteter og høyskoler er det vanskelig å velge riktig, så bruk Studievalg.no og sjekk gjerne ut universitetene på Campus France, en statlig side for utenlandske studenter i Frankrike. 
 
 

Utdanningssystem 

 
Franske barn starter på barneskolen som seksåringer. Den er femårig, men det er relativt vanlig å gå klassetrinn om igjen.
 
Som 16-åringer starter de på en syvårig videregående skole. Den videregående skolen er delt i to trinn der de 
 Fakta om Frankrike
 
Offisielt navn: République Française
 
Areal: 547 660, 549 190 km²
 
Innbyggertall: 66 028 467 (2013)
 
Religion: Katolsk kristendom
 
Nasjonaldag: 14. juli
 
Statsoverhode: François Hollande
 
Statsminister: Manuel Valls
 
Myntenhet: Euro
 
(Kilde: www.snl.no)
første fire er felles for alle, mens de siste tre er delt inn i en teknisk og en allmennfaglig retning. Også her er det vanlig å gå skoleår om igjen. 
 
I Frankrike skilles det mellom universiteter og grandes écoles, prestisjefylte høgskoler som ofte spesialiserer seg innen én fagretning. En licence er det som tilsvarer en bachelorgrad i Norge og går over tre år. 
 
 

Søknadsprosesser og frister

 
Søknader på en bachelorgrad hos fleste utdanningsinstitusjoner i Frankrike går via Admission Post Bac, som er Frankrikes svar på Samordna Opptak. Studiesteder som ikke er oppført her, må søkes til direkte. En mastergrad søker du også på direkte til lærestedet. Søknadsperioden hos Post Bac starter 20. januar, og slutter 20. mars. Søker du ved andre studiesteder kan søknadsfristen variere helt fra rett over jul og til sommeren, og du må sjekke med det enkelte studiestedet. 
 
På høyskolene er det vanlig at du blir bedt om å ta opptakstester eller at du blir innkalt til intervjuer. Det er også forskjellige krav til fag du må ha tatt før avhengig av hva du skal studere. Skal  du studere kunst- eller arkitekturfag må du som regel kunne vise til arbeidsprøver. 

LES OGSÅ: Julia studerer fransk i Caen

 
Studiekostnader og finansiering 
 
Lånekassen gir deg støtte til alle studiesteder i Frankrike så lenge de er offentlig godkjente. Utdanninger som gir et diplôme national eller diplôme d’Etat gir som regel rett til lån og stipend. Noen studiesteder tilbyr grader som ikke er offentlig godkjente i Frankrike, og disse vil da Lånekassen ikke gi støtte til. Skolepengene ligger på mellom 1500 og 5000 kroner i året, avhengig av grad, studiested og studie. 
Du kan få opptil 120 433 kroner i året som støtte til skolepenger av Lånekassen om du studerer ved et godkjent lærested i Frankrike. Sjekk om lærestedet ditt er godkjent herDu får også 97 850 kroner i basisstøtte.
 
På bachelornivå gis skolepenger opp til 61 590 kroner som 50 prosent lån og 50 prosent stipend. Etter denne grensen vil resten av skolepengestøtten kun gis som lån. Til utdanning på masternivå og delstudier gis 70 prosent av skolepengestøtten opp til 61 590 som stipend. 40 prosent av basisstøtten kan gjøres om til stipend om du består alle fag. 
 
Du kan også få reisestøtte som skal dekke to hjemreiser i året. I tillegg til dette kan du få støtte til et tilretteleggingssemester eller et språkkurs på opptil fire uker. Du kan da få opptil 17 675 kroner i stipend til et språkkurs eller et delt lån og stipend til et tilretteleggingssemester. 
 
Som norsk student i Frankrike kan du også søke om bostøtte av franske myndigheter. 
 

LES OGSÅ: Ida Kristine studerer i verdens beste studentby

 
 Nyttige linker
Finne studier i Frankrike:
 
 
 
Portal for å søke studier:
 
 
 
Søknad om bostøtte hos franske myndigheter:
 
 
 
Informasjon og påmelding til pråktestester:
 
 
 
Boligutleie
 
 
 
Andre nyttige linker: 
 
Karaktersystem
 
Den franske karakterskalaen går fra 0-20. Karakterene fra 16-20 står for Très Bien og er de høyeste karakterene. 14-16 står for Bien, 12-14 for Assez bien (nokså godt) og 10-12 for Passable (godkjent). 0-9 er ikke bestått.  
 
 

Bolig og prisnivå

 
Om du ikke vil bo på campus, kan du leie bolig gjennom et byrå eller på det private markedet. Å leie privat vil ofte være det billigste. Du kan bruke søkemotorene leboncoin.fr og seloger.com for å finne frem til utleiere. Å leie via et byrå er enkelt og greit, men her må du, i tillegg til depositumet, betale et gebyr som gjerne tilsvarer en måneds leie. Båte private utleiere og byråene krever gjerne at du stiller med en garantist som er bosatt i Frankrike,men dette kan være litt enklere på det private markedet.
 
Du har rett på bostøtte (APL) som norsk student i Frankrike. Dette får du gjennom det franske trygdekontoret, Caisse d’allocation familiale (CAF). Du kan søke om støtten over nettet, men må likevel møte opp personlig med leiekontrakt, kopi av gyldig legitimasjon og papirer fra en fransk bankkonto (RIB). Hvor mye du får varierer ut ifra ting som hvor mange dere er som bor sammen og om du mottar annen støtte.  
 
Gjennomsnittsprisen på en ettroms i sentrum i Nice er 6200 kroner, mens den er 4500 litt utenfor sentrum. I Paris er leieprisene en del høyere, mens i andre byer vil de være lavere. 
De fleste norske studenter velger å bo sammen i kollektiv. Studiestedene er også ofte behjelpelige med å skaffe studentene steder å bo. 
 
Ellers er prisnivået i Frankrike generelt hakket lavere enn i Norge, men noen ting må du også betale litt mer for. Under ser du priseksempler på ti varer så du kan sammenligne med prisene i Norge. Dette er gjennomsnittspriser og kan variere i takt med endringer i valutakursen. Disse tallene er hentet november 2014, og gjelder for Paris, der noen ting kan være noe dyrere enn i resten av landet. 
 
 
Varekjøp Pris i Norge Pris i Frankrike
1 kinobillett 110 kr. 88,50 kr.
1 liter melk 15 kr. 9,50 kr.
1 bussbillett 30 kr. 15 kr.
1 flaske vin (middels standard) 120 kr. 53 kr.
1 cappuccino 33 kr. 31 kr.
1 par Nike-sko 1067 kr. 752 kr
1 kg kylling 103 kr. 111 kr.
1 måltid fastfood 95 kr. 71 kr.
Husleie 1-roms leilighet pr. mnd. i sentrum 10270 kr. 9984 kr.
Treningssenter pr. mnd. 466 kr. 645 kr.
 
(Kilde: Numbeo.com)
 

 
Språk
 
Søker du via det samordnede opptaket Post Bac må du dokumentere språkkunnskapene dine ved hjelp av en språktest eller et diplom. Du tar da enten en DELF, DALF eller en DCF-test. En fransktest kan du ta på Institute Français de Norvege i Oslo eller Stavanger. Påmelding skjer her
 
Lånekassen kan gi deg støtte til enten et fire ukers språkkurs eller et tilretteleggingssemester du går før du starter på studiet.
 
Støtten til et tilretteleggingssemester utbetales som lån der 40 prosent kan gjøres om til stipend. Dette forutsetter at du går en hel, godkjent grad i Frankrike innen et år etterpå, at språkopplæringen foregår i Frankrike, er et fulltidskurs som går over minst tre måneder og er offentlig godkjent i undervisningslandet. Støtten til et fireukers språkkurs gis som fullt stipend.

 
Kultur

Franskmenn har en avslappet væremåte, men en profesjonell standard. Frankrike har vært, og er fremdeles en stormakt,  med mye akademisk tyngde og historisk preg. Det merkes tydelig at Frankrike har et mye høyere folketall enn Norge, og dette er nok den mest merkbare forskjellen for mange nordmenn. Det er lettere å føle seg som en i mengden enn det man gjør i vårt lille hjemland. I Frankrike kan man hemningsløst nyte all mat og drikke man får servert. Det er ikke noe som er utrygt å smake på og ved å ta litt sjanser vil man få mange nye og spennende matopplevelser.

 
(Kilder: Snl, ANSA, NOKUT)

Klikk her for å se alle studier i utlandet