(StudentTorget.no):

Navn: Marwa Zubeidi
Alder: 24
Studerer: Medisin
Studiested: Medical University of Bialystok i Polen.

 
Hvordan kom du fram til at det var hit du ville dra?

Det var egentlig tilfeldig. Min opprinnelige plan var å studere medisin i Storbritannia, men etter å ha vært på en utdanningsmesse i Oslo fikk jeg masse informasjon om medisinstudiet i Polen og at det kom til å være mange andre norske studenter i klassen. Da tenkte jeg at det ville vært gøy å studere sammen med nordmenn i utlandet. All informasjonen som jeg fikk hørtes spennende ut så da tenkte jeg bare «KJØR PÅ!»

 

Hva er den største forskjellen på å studere i Polen og i Norge?

Godt spørsmål. Det er nokså stor forskjell. Det er mye hardere å studere i utlandet enn i Norge. Vi har mange prøver med mellom fire til sju små eksamener per fag per år. I Norge er det mye mer opp til oss selv, og det er kun eksamen på slutten av året som teller. I Polen telles alt fra å møte opp til timene til å være aktiv, bestå alle små prøver og til slutt bestå eksamenene på slutten av året. Det er jo svært forskjellig opplegg her i Polen fra det jeg er vant til i Norge, men det har fungert greit til nå.


 

Hvordan er en vanlig dag i Polen?

En vanlig dag begynner med at jeg står opp mellom klokka sju og åtte og tar en kopp te, melk, en brødskive med brunost mens jeg leser VG. Virkelig en fin start på dagen må jeg si! Så bærer det av sted til skolen. Som regel med hastverk, selv om jeg bor 15-20 minutter i gangavstand fra skolen.

Dagene varierer fra dag til dag. Det kommer an på hvor mange fag jeg har den dagen og om jeg har noe prøver eller ikke. Stort sett så har vi veldig mye å lese til også når vi har en så kalt «avslappende uke» som ikke skjer så ofte. Likevel blir man overlykkelig når man har ekstra tid til å lese uten stress. Man føler seg rett og slett nerd her, men sånn er medisin-studentlivet vil jeg tro. Etter skolen går jeg som regel hjem mellom klokken 14 og 17 og lager middag. Resten av kvelden brukes enten til lesing eller til å være på Facebook om jeg har ikke noen lekser eller lesing.

 

Hvordan er studentmiljøet der?

Det er jo koselig fordi vi er en norsk og svensk klasse her. Da føler man seg hjemme på en måte eller ikke så langt unna fordi vi snakker jo norsk på skolen. Men læreren sier alltid at vi må snakke engelsk slik at hun/han forstår hva vi snakker om - funny moments!
Etter et par år i Polen kan jeg kanskje si at jeg har begynt å bli vant til det,og har fått meg noen polske venner som jeg er glad i. Å studere i utlandet tar jo en stor del av livet, og det er kjempespennende.
Det er et hyggelig studentmiljø her og en god del studenter fra Norge og Sverige som studerer ved universitetet. For de norske studentene så finnes det flere arrangementer gjennom året, som  blant annet julefest, 17. mai-frokost og -tog. Det skjer ting hele tiden her.


 

Har du støtt på noen utfordringer underveis?

Ja, jeg tror muligheten for å skaffe seg et kontaktnettverk på sykehusene er enklere i Norge, men på den andre siden så oppretter  de fleste seg et nettverk  med andre studenter som kan komme til nytte når man senere skal ut i jobb. Jeg  har møtte mennesker jeg aldri ville fått muligheten til å møte ellers. Likevel savner jeg Norge mye til tider, og jeg tenker mye på familien, norske TV-programmer og norsk mat, men uansett så er jeg utrolig glad for at jeg tar den utdannelsen jeg er så glad i.

 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Om det er en helg så kan jeg dra på biblioteket for å lese, etter det drar jeg på resturant og spiser «polsk mat» sammen med min polske venninne. Eller så drar jeg på kino eller shopping. Hvis jeg ikke er i humør til det så sitter jeg og slapper av hjemme og koser seg meg med serien House.

 

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, har du evt. noen tips til nye studenter?

Så absolutt! Jeg synes det er veldig nyttig og spennende å studere i utlandet. Man kan oppleve at det er litt hardt i første omgang, men etter å ha vært her en stund føler man seg «mer voksen», mer ansvarlig og det er dessuten mye lettere å bli kjent med folk her. I utlandet får man ikke kun «skolekunnskap». I den store verden kan man lære alt fra kultur, visdom og ikke minst vennskap.
Som tips til nye studenter som vil studere i utlandet: Det er ikke lett, så hvis du velger å ta det skrittet, så velg et studium som du er glad i.

 

LES OGSÅ: Camilla og Julie studerer business studies i Dublin

LES OGSÅ: Ida studerer informasjonssystemer i Omaha