D a Elise bestemte seg for å studerer medisin, fremsto utlandet som det beste alternativet.
Siden jeg ikke hadde noen realfag fra videregående, ville det bety at jeg måtte bruke mange år på å komme inn i Norge, og jeg ville ikke vente! Polen er landet med flest norske medisinstudenter, så det var her jeg begynte å snuse rundt først, sier Elise.
Medisinstudenten tok opptaksprøver til universiteter i flere byer i Polen, Tsjekkia og Ungarn, men det var Jagiellonian University i Krakow som sto øverst på ønskelisten.
Krakow er en veldig flott by, som jeg følte hadde mye å by på, forteller hun. Jeg hadde fått inntrykk av at Krakow var godt anerkjent i det medisinske miljøet i Norge, og at universitetet var veldig solid.
Jeg hørte også at studentmiljøet i byen var veldig bra, så alt i alt var Krakow den beste matchen for meg! smiler hun.
Navn: Elise Runde Krogstad
Alder: 23 år
Utdanning: Medisin
Studiested: Jagiellonian University i Krakow, Polen
"Puggekultur"
For å søke om opptak til medisinlinjen ved Jagiellonian University, må man ha et karaktersnitt på fire i matematikk, fysikk, kjemi og biologi (ikke absolutt krav om bilologi) for å bli vurdert som en aktuell søker.
Blir søknaden godkjent, blir man invitert til en opptaksprøve som finner sted på Soria Moria Hotell i Oslo, og de 60 beste kommer inn.
Antall søkere har økt de siste årene, så konkurransen har blitt mye hardere, forteller Elise, som tok de nødvendige realfagene på Bjørknes Privatskole.
Medisinstudiet er på engelsk og går over seks år.
De tre første årene er prekliniske, hvor studentene går igjennom mye teori.
Når man begynner på det fjerde året, foregår det meste av undervisningen på sykehuset og det er færre eksamener.
Det er veldig godt å få et bedre innblikk i hva vårt fremtidige yrke dreier seg om, og å kunne bruke teorien fra de første årene i praksis, sier medisinstudenten.
Relativt nylig ble det imidlertid gjort noen endringer i universitetets medisinprogram.
For to år siden ble programmet vårt forandret, slik at det ble tilpasset den nye turnusordningen, forteller Elise.
Dette betyr at de som begynner i den nye ordningen, har et mer intensivt program, og tar for seg alle fagene vi i det gamle programmet har på 6 år, på 5 år. Det siste året, for dem, er kun praksis, utdyper hun.
23-åringen mener en av de største forskjellene ved å studere i Polen og Norge er Polens ”puggekultur”.
Det var mye å sette seg inn i de første årene i Krakow, og jeg har inntrykk av at vi har langt flere eksamener enn det som er vanlig i Norge. Dette fører til at det blir mye ”hverdagsstress”, siden eksamenene er spredd utover hele det akademiske året.
Forholdet mellom professorene og studentene er også mer formelt enn i Norge. I tillegg, kan språkbarrieren til tider gjøre studiehverdagen i Krakow litt utfordrende, forteller medisinstudenten.
Mye blir komplisert grunnet språket, vedkjenner hun. Selv om undervisningen foregår på engelsk, byr det på utfordringer å møte pasienter på sykehuset som bare snakker polsk.
Men, dette er jo forskjeller man var vel vitende om, når man dro fra Norge, og som også gjør hverdagen litt annerledes. Og det er jo noe man må sette pris på, fortsetter hun.
Bredt tilbud av studentaktiviteter
Elise er på sitt fjerde år av medisinstudiet.
Skoledagen tilbringes derfor hovedsakelig på sykehuset.
En vanlig hverdag for meg, begynner kl. 08:30 på sykehuset. Først har vi forelesning, etterpå følger vi legene som går visitt. Dette varer frem til kl. 14. Av og til har vi også forelesninger etter kl. 14. På ettermiddagen pleier jeg å trene og lese, forteller medisinstudenten, som på fritiden også synger i studentkoret Copernichoir.
Studentmiljøet i Polens nest største by er, ifølge 23-åringen, veldig bra.
Vi er rundt 390 norske studenter her, så man er ikke en ensom nordmann i det store utland.
I Krakow gjør de to studentorganisasjonene, ANSA (Association of Norwegian Students Abroad) og Copernica, også sitt for å sprite opp studiehverdagen.
ANSA arrangerer blant annet grøtkveld i desember, nyttårsball, og vinterleker i den polske fjellbyen Zakopane, mens Copernica arrangerer 17. mai-feiring og filmfestival.
Hvert år arrangerer ANSA Polen fagseminar, og Copernica et lisenskurs. Slik gjør studentorganisasjonene det lettere for oss å holde oss oppdatert på det norske helsevesenet, slik at overgangen blir enklere når vi kommer tilbake til Norge, forteller Elise.
Medisinstudenten er selv leder i ANSA Krakow og Web-sjef i ANSA Polen, noe hun trives godt med.
Det er en flott måte å få koble av fra alt skolearbeidet, og man får mange nye utfordringer. Man bli også kjent med mange nye mennesker, på tvers av både skoleår og byer i Polen!
Elise kan fortelle at ANSA, i tillegg til å arrangere ulike eventer og et årlig fagseminar, blant annet tilbyr gode forsikringsordninger til sine medlemmer og har en egen beredskapsplan i tilfelle man skulle være utsatt for uhell.
Fantastisk by
Prisnivået i Polen er en del lavere enn i Norge, og norske studenter kan derfor leve godt på det norske studielånet.
Ølen koster rundt 20 kroner og det er fullt mulig å spise ute en gang i blant uten å sprenge matbudsjettet, forteller Elise.
Men vi har jo andre utgifter norske studenter slipper. Vi reiser hjem til Norge rundt fem ganger i året, så reisebudsjettet blir stort, påpeker medisinstudenten, som også synes det er litt kjedelig at utenlandsstudenter ikke har mulighet til å jobbe ved siden av studiene.
Leieprisene ligger på rundt 4500 kroner i måneden, hvis man bor alene. Bor man sammen med flere kan man derimot få en stor og fin leilighet til 3000 kroner måneden.
Elise stortrives som student i Krakow og anbefaler gjerne byen til alle som vurderer å studere utenfor Norge.
Det er en fantastisk by som har masse å tilby. Vi har et flott studiemiljø, med mange initiativer, her er det ikke manko på verken engasjement eller moro! stråler hun.
Mitt tips til nye studenter er: Les godt, husk og senke skuldrene i ny og ne, engasjer deg i ”studentmoroa” og selvfølgelig: Meld deg inn i ANSA!