I løpet av de siste årene har Polen blitt et av de mest populære studielandene blant norske utenlandsstudenter. Faktisk er det bare Storbritannia, USA og Danmark som kan skilte med flere nordmenn ved sine utdanningsinstitusjoner.

I 2013 var det 1 521 nordmenn som tok en hel grad i Polen, og av disse var det hele 1273 som studerte medisin. Ytterligere 216 tok andre studier innen helse- og sosialfag, som tannlege- og veterinærutdanninger.

Vi har snakket med tre norske studenter om hvorfor de valgte å studere i Polen, hva som er det beste ved å studere der og fått deres tips til andre som vurderer å ta utdanning i Polen.

 

Kjetil Askeland (26)

Studerer medisin ved Jagiellonian University i Krakow.

 

 

1. Hvorfor valgte du Polen som studieland?

Jeg valgte Polen fordi familie og venner hadde gode erfaringer fra Krakow og studier der. De tilbyr medisinutdanning med høyt faglig nivå, det kryr av studentaktiviteter og det er kort vei hjem.

I tillegg, er man jo midt i Europa!

 

2. Hva liker du best ved å studere der?

Det aller beste ved å studere i Polen, er alle muligheter du har som student. Du er med på å påvirke din og andres studiehverdag i større grad enn i norske byer.

I Norge er det meste fiks ferdig, mens her blir studentengasjement mye mer synlig og satt pris på.

Det er også lavere prisnivå enn i Norge, så man får mer igjen for pengene i Polen. Når utepilsen koster under halvparten og kommer to måneder tidligere enn i Norge, så er det lett å kose seg som student!

Men er like fattig hver eneste ferie. Rare greier...


 

3. Har du noen tips til andre som vurderer å studere i Polen?

Sjekk ut ANSA sine nettsider og få kontakt med andre norske studenter!

ANSA har representanter i hver by det finnes studiemuligheter! De jobber frivillig for deg og venter på å besvare dine spørsmål.

Mitt inntrykk er at utdannelsen er vel så god som i andre europeiske land, og det inkluderer Norge. Man får kulturell kapital, nye venner fra hele verden og lærer å sette pris på ting som norske studenter kan ta for gitt.

Til tider beintøft, som regel knallgøy. Det er Polen.

 

Agnes Walter Rutherford (22)

Går på tannlegestudiet ved Poznan University of Medical Sciences.

 

 

1. Hvorfor valgte du Polen som studieland?

Jeg har alltid vært åpen for å studere utenlands, men det var litt tilfeldig at jeg endte opp med å studere til tannlege i Polen.

Polen virket som et spennende sted å studere, med gode universiteter og et aktivt studentliv.

Et annet stort pluss, er at det er et praktisk land å studere i, med tanke på den korte flyavstanden og hyppige avganger fram og tilbake til Norge.

 

2. Hva liker du best ved å studere der?

Livet som norsk student i Polen, er generelt sett veldig bra.

Polen er et land i stor vekst, men det er ikke en hemmelighet at mat, drikke, uteliv og leie av leiligheter fremdeles er en del billigere enn det det er hjemme. Vi bor i fine romslige leiligheter, og vi har stort sett råd til å gjøre ting vi har lyst til.

Studiet er hardt og krever mye av oss som studenter. Vi bruker det meste av tiden vår på lesing, forelesninger og klinisk praksis, men ved hjelp av gode venner og mye sosialt opplegg går det som oftest veldig bra.

Polen ligger også sentralt i Europa, og da er det fort gjort å ta seg en langhelg til en av de andre storbyene i Europa.


 

3. Har du noen tips til andre som vurderer å studere i Polen?

Hvis jeg skulle gitt noen tips til andre som vurderer å studere i Polen, så er det å hoppe i det.

Vennene, opplevelsene og erfaringene du får, kommer du til å ta med deg videre og aldri glemme!

 

Lars Emil Aga Haugom (24)

Studerer medisin ved Medical University of Lublin.

 

 

1. Hvorfor valgte du Polen som studieland?

Dette blir da tilbake til våren 2008 for meg.

Jeg husker at jeg hadde et ganske klart ønske om å studere medisin, men for å realisere det ved et norsk fakultet måtte jeg ha tatt enkelte fag fra VGS opp igjen. Det fristet ikke så veldig med nye runder fransk og nynorsk, så jeg sjekket mulighetene og å studere medisin i Europa var en av dem.

Jeg valgte Polen fordi jeg anså det å få språk og kultur forståelse til den største gruppen innvandrere i Norge, som verdifulle “bonuser”.

Også litt kjekt med en større endring enn det eksempelvis andre skandinaviske land kan by på.

 

2. Hva liker du best ved å studere der?

Mye!

Det er nok en kombinasjon av at polakker er veldig hyggelige, klimaet er hakket bedre enn hjemme i Bergen, og at man kommer nærmere inn på Europa.

Lingvisten i meg, har også fått luft under vingene etter møte med det polske språket. Det er ganske artig å mestre et språk man i utgangspunktet ikke skjønte noe av.


 

3. Har du noen tips til andre som vurderer å studere i Polen?

Reis ned med et åpent sinn, invester litt tid i å lære språket – det får du igjen mye for!

Og ta gjerne kontakt med studentorganisasjonen ANSA.

Powodzenia!