P olen er en sentral-europeisk nasjon, som er kjent for sin rike historie og kultur.
Etter andre verdenskrig, ble Polen medlem av Warszawapakten, men brøt ut i 1989 og ble en uavhengig republikk. Nasjonen har siden gjennomgått store økonomiske og politiske reformer og er nå medlem av EU og NATO.
I tillegg, er Polen kjent for sine bidrag innen vitenskap og kultur. De kan skryte av Nobelpris-vinnere, inkludert Marie Curie, som vant to Nobelpriser i fysikk og kjemi, og forfatteren Olga Tokarczuk, som vant Nobelprisen i litteratur i 2018.
Ellers, har Polen også en rik tradisjon innen musikk, med verdenskjente komponister som Chopin og Penderecki, som har satt sitt preg på den klassiske musikken i verden.
En av de mest bemerkelsesverdige severdighetene i Polen, er Wawel-katedralen i Krakow, som er et symbol på landets kristne arv og en av de mest populære turistattraksjonene.
Andre attraksjoner inkluderer det gamle markedsplassen i Krakow og Wieliczka Salt Mine, som er en av de eldste og største saltgruvene i verden.
Hovedstad: Warszawa
Totale Innbyggertall: ca. 38,4 millioner (2021)
Areal: 312,7 km²
Tidssone: UTC+1 (Sentraleuropeisk tid)
Offisielle språk: Polsk
Statsform: Parlamentarisk republikk
Valuta: Polsk zloty (PLN)
Utdanning
I løpet av det siste tiåret, har Polen blitt et av de mest populære studielandene blant norske utenlandsstudenter.
Årsakene til den økende populariteten, er nok en kombinasjon av Norges høye opptakskrav, til helsefagutdanninger, og det utbredte tilbudet av engelskspråklig undervisning i Polen.
Landets lavere opptakskrav, særskilt innen medisin, samt til andre helse- og sosialfag, som tannlege- og veterinærutdanninger, gjør Polen til et desidert attraktivt valg. Av andre fagområder, kommer mange internasjonale studenter for å studere økonomi- og teknologifag.
I tillegg, tilbyr mange polske universiteter enkeltemne-studier, der du kommer som en «visiting student» og tar bare enkelte fag istedenfor en hel grad. Noen krever at du allerede er student ved et studiested i Norge eller utlandet. Ta kontakt med det aktuelle lærestedet for mer informasjon.
Utenom studiemulighetene, så er landets lave prisnivå på alt fra faste utgifter som bolig og mat, til alt som krydrer studentlivet i form av shopping, opplevelser og uteliv, fristende for vordene utvekslingsstudenter.
Som i de fleste andre land, varer profesjonsutdanninger som medisin og veterinær mellom fem til seks år.
De polske bachelorgradene kalles Licencjat (BA) eller Inżynier (BSc) på lokalspråket, og strekker seg over tre til fire år. Mastergradene, som kalles Magister, tar 1,5 til 2,5 år, mens doktorgradene logisk nok kalles Doktor, og går som regel over tre år.
Studieåret består av ett høstsemester og ett vårsemester. Det er stort sett kun studiestart på høstsemesteret, som har oppstart i begynnelsen av oktober og varer frem til midten av februar. Vårsemesteret strekker seg fra februar til juni. Begge semestrene avsluttes med en eksamensperiode.
Karaktersystemet bruker en 10-punkts skala, hvor 5 er en bestått karakter. Studenter må oppnå en minimumskarakter på 4 for å bestå en eksamen.
Vet du ikke hvor eller hva du vil studere ennå, kan du bruke Studievalg.no.
Godkjenning av studiet
Når du skal bevege deg ut av landet for å studere, er det er viktig å huske at godkjenning på søknaden din om støtte fra Lånekassen ikke nødvendigvis betyr annet enn nettopp at du får studiestøtte.
Derfor er det viktig også å passe på at du vil få utdanningen godkjent i Norge etter å ha studert i utlandet.
Heldigvis går dette stort sett bra, men spesielt innen helsefag har det vist seg å kunne bli vanskelig å få autorisasjon i Norge etter endt studie i utlandet.
Ta derfor kontakt med NOKUT og få bekreftet at utdanningen du har tenkt til å ta er godkjent, enten det er helse eller et annet fagområde du skal studere innenfor.
Skal du studere helsefag bør du også ta kontakt med Statens autorisasjonskontor for helsepersonell, som er de som bestemmer om du får jobbe innen yrket du har valgt når du er ferdig utdannet og tilbake i Norge.
Opptakskrav
De ulike lærestedene i Polen har individuelle kriterier for opptak, ut fra hvilke fagkrav, karakternivå og hvorvidt du er nødt til å bevise engelskkunnskapene dine med standardiserte språktester som IELTS eller TOEFL.
På grunn av nordmenns generelt gode engelskkunnskaper, er det mange utenlandske universiteter som ikke krever språktest, så lenge du kan vise til karakteren 4 eller bedre i engelsk fra videregående.
Vitnemålet må i de fleste tilfeller være oversatt av godkjente oversettere. Mange norske videregående skoler tilbyr å oversette vitnemålet ditt til flere språk, så det kan lønne seg å undersøke dette ved din skole først.
For opptak til medisinutdanninger, må man i mange tilfeller gjennomføre og bestå en opptaksprøve i kjemi, biologi og/eller fysikk. Dette dreier seg som regel om en flervalgs-prøve som kan tas i Norge.
Noen institusjoner vil legge mest vekt på realfagkarakterene, mens andre ser kun på resultatene av opptaksprøven. Noen vil også ha spesifikke fagkrav for at du skal kunne kvalifiserer.
Enkelte universiteter foretar også intervjuer av aktuelle kandidater som en del av opptaksprosessen, noe som vanligvis lar seg gjennomføre via Skype.
Andre vektlegger heller anbefalingsbrev fra tidligere lærere, eller et motivasjonsbrev, hvor du blant annet forteller om hvorfor du søker deg til akkurat denne utdanningen og dette universitetet.
I tillegg, vil noen av dem ønske at du inkluderer en helseattest.
Søknadsprosess
I Polen, søker man ikke gjennom et felles organ, slik som Samordna opptak her i Norge. Man søker direkte til den eller de skolene som er aktuelle, både for bachelor- og masterprogrammene.
Man finner søknadsskjema og annen kontaktinformasjon til opptakskontoret på skolens nettsider. Men være oppmerksom på at du må kanskje betale et søknadsgebyr.
Derimot, om du skal søke deg til en engelskspråklig utdanning i Polen, er det mest vanlig å søke via norske eller skandinaviske representanter eller agenter.
Da er man sikker på at alle ledd i søknadsprosessen blir gjort riktig, i riktig rekkefølge, og til riktig tid. Ved eventuelle opptaksprøver vil man også få gjennomført disse hos den norske representanten.
Du kan finne en oversikt over aktuelle norske agenter på ANSAs nettsider.
Dersom du ønsker å bare ta deler av utdanningen din i Polen, kan du søke utveksling fra et norsk universitet eller høgskole, som har utvekslingsavtaler med polske læresteder som en del av en bachelor- og/eller mastergrad.
Hvis du vil ordne utvekslingen på egenhånd, må du få forhåndsgodkjenning lærestedet ditt i Norge, og dra som en «visiting student».
For engelskspråklig utdanning vil søknadsfristen som oftest være på våren, men kan variere fra april til rett før studiestart i oktober.
Søknadsfristen for utdanninger med polsk som undervisningsspråk er 15. juni.
Språk
Skal du studere på et annet språk enn engelsk, kan du få støtte av lånekassen til å ta enten et minimum fire ukers språkkurs, eller til et tilretteleggingssemester. Som hovedregel må du ta kurset i det landet du skal studere, som må være et land utenfor Skandinavia.
Et tilretteleggingssemester vil si at du bor ett semester i Polen og lærer språk, samfunn, og kultur ved et offentlig godkjent lærested. Kurset må da ha minst 15 undervisningstimer i uken og vare i minst tre måneder. Du må også opplyse i søknaden om hvor du planlegger å studere og hvilken grad du har tenkt til å ta etter tilretteleggingssemesteret.
Finne studier i Polen:
Andre nyttige linker:
Motivasjonsbrev – hvordan å skrive et godt brev?
Anbefalingsbrev – hva skal med?
Prisnivå og bolig
Sammenlignet med Norge, er levekostnadene i Polen latterlig lave.
Ifølge OECDs prisindeks, som viser kjøpekraft mellom forskjellige land, må man kun ut med halvparten, eller mindre, for det ting koster i Norge.
I praksis vil det si at man sparer mangt ved å studere i Polen, særskilt hvis du sprer kostnadene blant flere andre, ved å bo i kollektiv, over å ha en romlig leilighet for deg selv.
Generelt bruker de fleste studentene eiendomsmeglere for å finne bolig, men universitetene og ANSA vil også kunne være behjelpelige med råd og anbefalinger.
De fleste av universitetene tilbyr studentboliger til de internasjonale studentene, men standarden er visstnok ofte dårlig sammenlignet med private boliger.
Mange har også et «dorm» for internasjonale studenter, hvor de kan bo de første ukene, mens de leter etter annen bolig. Dette kan for øvrig være en god anledning til å bli kjent med andre studenter og finne samboere til et kollektiv.
Praktisk informasjon
Som norsk statsborger trenger man ikke visum for å bo og studere i Polen, men du vil trenge en midlertidig oppholdstillatelse for å oppholde deg i landet i mer enn tre måneder. Når du har fått studieplass ved et polsk lærested får du automatisk krav på dette.
Du trenger ikke søke om oppholdstillatelse før du har flyttet, og universitetet vil da hjelpe deg med dette.
Den midlertidige oppholdstillatelsen gir deg også rett til å jobbe i Polen, dersom du ønsker en jobb ved siden av studiene. Men vær forberedt på at lønnen in Polen vil være lavere enn i Norge.
Ellers, er det også viktig å skaffe seg et Europeisk helsetrygdkort, slik at du vil få samme rettigheter til helsetjenester som de polske borgerne.
I tillegg, anbefales det å tegne en solid reiseforsikring for at du skal være helt trygg på å unngå store uforutsette utgifter ved sykdom, tap av verdisaker eller frafall fra studiene.
Det finnes mange typer reiseforsikring med ulike kriterier for hva de dekker og for varigheten av utenlandsoppholdet, så gjør grundig research før du bestiller.
Husk også at du, som utenlandsstudent, alltid har en god støttespiller i ANSA, som er organisasjonen for norske studenter i utlandet. Dersom det for eksempel skulle oppstå problemer med studiene, Lånekassen, leie av bolig eller andre ting, er ANSAs rådgivere alltid behjelpelige med å finne en løsning.