(StudentTorget.no):

Om du er lysten på å tilbringe studietiden din i storslåtte omgivelser, lære et nytt språk og oppleve en spennende kultur, kan studier i Russland være perfekt for deg. Hvorfor ikke ta turen over grensen for å oppleve en litt annerledes studiehverdag? I vårt mektige naboland i øst finnes det uante tilbud av studier og spennende kulturopplevelser.

Siden Russland i dag er en av Norges viktigste handels- og samarbeidspartnere kan et studieopphold her gi deg en karrierefordel. Stadig flere vestlige selskaper har fått øynene opp for det store utviklingspotensialet som finnes i øst. Kunnskaper om russisk språk og kultur kan derfor komme godt med når du senere skal ut i arbeidslivet. 

 

Studieinfo


Så langt har det vært vanligere å dra på utveksling til Russland enn å ta hele studiet der. Russiske universiteter tilbyr ganske få engelskspråklige studier. Flertallet av de norske studentene i Russland studerer derfor russisk, og snakker du russisk har du mange valgmuligheter. Ønsker du imidlertid å ta engelskspråklige studier i Russland kan du finne disse på Contemporary Educational Programs.

Russiske læresteder har varierende krav for opptak av utvekslingsstudenter. For noen universiteter er det kun aktuelt å ta inn studenter som tilhører et lærested som har inngått utvekslingsavtaler med Russland. Om lærestedet ditt ikke har en slik avtale kan du spørre om de kan skaffe en. Ofte er det også muligheter for at du selv kan organisere ditt eget utenlandsopphold.

Skal du søke på et bachelor- eller masterstudium i Russland søker du i begge tilfeller direkte til lærestedet. Søknadsfrist for bachelorstudiene er 15. mai, mens det på masternivå er rullerende opptak. Om du søker på et studium på bachelornivå bør du være under 27 år. Skal du søke på en doktorgrad bør du ikke være over 35 år. 

 

Språkkrav

Om du ønsker å studere i Russland er du nødt til å ta språktesten TRKI - Test of Russian as a Foreign Language. For å kunne studere enkeltemner på russiske universiteter må du bestå mellomtrinnet TRKI-1. Om du skal ta en bachelor- eller masterutdanning er du nødt til å ta testen for viderekomne, TRKI-2.

 

Studiekostnader og -finansiering

Som norsk student i Russland må du betale rundt 300 amerikanske dollar i skolepenger per måned. Denne summen vil imidlertid variere fra studiested til studiested. Lånekassen gir støtte til studenter ved alle offentlig godkjente læresteder etter første året av bachelorutdanningen. Studenter som studerer ved russiske utdanningsinstitusjoner av særlig høy kvalitet kan få støtte allerede første året av bachelorstudiet. Disse russiske lærestedene finner du på rangeringslistene til Times Higher Education, Academic Ranking of World University og QS World University Rankings. Se også Lånekassens sider.

Planlegger du en gradsutdanning ved et av de godkjente russiske lærestedene kan du også søke om støtte til et forberedende språkkurs i Russland. Støtte til språkkurs gis kun hvis opplæringen er på fulltid og har en varighet på minimum tre måneder. Det er også viktig at lærestedet som holder kurset er offentlig godkjent i Russland. Om du kun ønsker å reise på utveksling til Russland kan du også søke om støtte fra Lånekassen.

 

Praktisk info

Skal du studere i Russland må du skaffe deg studievisum. Den russiske ambassaden kan hjelpe deg med dette. Når du kommer inn på et studium i Russland får du sammen med opptaksbrevet tilsendt en formell invitasjon til å studere i landet. For å få innvilget visum må du huske å legge denne studieinvitasjon ved visumsøknaden. Les mer om dette på ansa.no.

 

Kultur

Russland er med sine drøye 17 000 000 km2 verdens største land, og rommer et hav severdigheter og muligheter til å oppleve noe unikt. Her finnes det alt fra storbymetropoler som Moskva og St. Petersburg til variert og storslått natur. Landet har en rik kulturhistorie. Hva med å besøke det tradisjonsrike Bolsjoj-teateret i Moskva og se ballett i verdensklasse? Eller kanskje ta en tur med den transibirske jernbane for å oppleve mangfoldet i det langstrakte landet? 


(Kilder: ansa.no, studeriutlandet.no)