(StudentTorget.no):

Alder: 22
Fra: Sveits & Oslo (dobbelt statsborger)
Studerer: Milijøingeniør
Studiested: EPFL (École polytechnique fédérale de Lausanne) i Sveits

Du er både oppvokst og har gått på videregående skole i Sveits. Hvorfor studerer du ikke i Norge?

Som norsk-sveitsisk dobbeltborger som har levd den største delen av livet mitt i Sveits, var det egentlig Trondheim og NTNU som scoret høyt på ønskelisten min. Dessverre var det å søke om generell studiekompetanse i Norge som utenlandsk nordmann forbausende komplisert: Ikke bare måtte jeg bevise mine norske språkferdigheter i forkant av å søke, men så var også omregningstabellen for sveitsiske karakterer helt utdatert. Siden det ikke var mulig å ta en anerkjente norsktest i tide i Sveits, endte det med at jeg ikke fikk studiekompetanse Norge. Derimot kom inn i begge de tekniske høgskolene ETH i Zürich og EPFL i Lausanne.

Det er flere nordmenn som vurderer å studere ved ETH i Zürich eller EPFL i Lausanne. Hva er forskjellene mellom de to?

Begge er såkalte «føderale tekniske høgskoler» og er altså søsterinstitusjoner med stort sett det samme utdanningsprogrammet. Begge har høyt internasjonalt omdømme for deres forskning og blir regelmessig rangert blant noen av Europas ledende universiteter. Det undervises hovedsakelig i ingeniør- og realfag, mens også arkitektskolene er veldig anerkjente. ETH i Zürich et veldig gammelt universitet og ble grunnlagt i 1855 for å utdanne ingeniører som kunne jobbe med å borre togtunneler gjennom alpene – noe som la grunnlaget for Sveits som handelsnasjon. Mange kjente nobelprisvinnere har studert på ETH, deriblant Wilhelm Conrad Röntgen (oppdageren av røntgenstråling), Wolfgang Pauli (Paulis eksklusjonsprinsipp) og ikke minst Albert Einstein.


Les også: Studere i utlandet? Dette må du tenke på før du reiser!

Derimot er EPFL en veldig ung skole, som ble grunnlagt i den franske delen av Sveits for å styrke det nasjonale samholdet i den firespråkelige alperepublikken. Skolen ble bygget 1969 med egen campus rett ved Genfersjøen, utenfor den idylliske byen Lausanne. Campus og antall studenter har vokst noe helt enormt i de siste årene. Mens man i Zürich kjemper om hver kvadratmeter land, så har EPFL både plass og penger å bygge flere futuriske bygginger som Rolex Learning Center, Swiss Tech Convention Center eller en egen fusjonsreaktor kalt Tokamak. Ikke mer enn en time fra EPFL i Genève, Europas FN-hovedstad, ligger CERN: Et av verdens største forskningsprojsekter innen partikkelfysikk med over 2500 fast ansatte forskere. En av de viktigste oppfinnelsene i det 21. århundret ble gjort her: internett!

LES OGSÅ: Stor Sveits-quiz


Fortell litt om studiet og undervisningen på EPFL?

Kvaliteten på undervisningen ved EPFL er fremragende og professorene er veldig tilgjengelige. Tempoet i forelesningene kan være veldig høyt, så det gjelder å følge med så godt man kan. Heldigvis er det nesten alltid øvelsestimer til hvert fag hvor mange assistenter hjelper studentene meg å forstå teorien grundig.


Hvordan er en vanlig studiedag for deg?

Så lenge det ikke er for kaldt, pleier jeg å dra til skolen med sykkel i 8- eller 10-tiden. I lunsjpausen kan vi velge mellom nesten 20 forskjellige steder å spise – alt fra asiatisk street food til helt til nybakt italiensk pizza. Forelesningene slutter som vanlig i 5-tiden - da er det enten tid for litt lesing i Rolex Learning Center, en øl på den legendariske studentbaren Satelitte eller badstu og sport ved centre sportif, som ligger utrolig vakkert til ved Genfersjøen med utsikt til selveste Mont Blanc, Europas høyeste fjell.

LES OGSÅ: Student i utlandet? Da vil vi komme i kontakt med deg!

Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i Sveits?

Det høye nivået i matematikk og fysikk er sikkert det mest utfordrende med EPFL. Til forskjell fra Norge har Sveits vanskelige opptaksprøver til videregående skole, som fører til at bare 20 % av befolkingen oppnår maturité - den sveitiske formen for artium. Medstudentene er ofte veldig flinke i realfag - noe som kan være både frustrerende og givende i starten av studiet. Bachelorfagene undervises hovedsakelig på fransk, mens masterfagene utelukkende er på engelsk. Likevel er fransken sjelden hovedproblemet for utenlandsstudenter, siden de vanskeligste eksamenene er i matematikk og fysikk. I det første året kan de to fagene også bli tatt på engelsk eller tysk. Cirka 60 prosent av alle studenter som kommer inn på EPFL står det første studieåret.

LES OGSÅ: Studielandsbeskrivelse - Sveits


Les også: Sjekkliste for utenlandsstudenter

Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?

Skolepengene er veldig lave i forhold til f.eks. Storbritannia og beløper seg på cirka 5000 NOK per semester på EPFL. Ellers er prisene er veldig like Norge, med lavere priser for alkohol og mat, mens fisk og sjømat er dyrere. Det er veldig uvanlig å eie leilighet eller hus i Sveits, så de fleste er vant til å leie. Jeg selv betalte 550 CHF per måned for et rom i Renens, som er noe av de laveste jeg har hørt om. Det er ganske vanskelig å finne leilighet i Lausanne, så det er lurt å søke tidlig. En stiftelse ved universitetet, FMEL - Fondation Maisons pour Etudiants Lausanne, tilbyr studentboliger til rundt 600-700 CHF, som kan reserveres på forhånd.

LES OGSÅ: Utenlandsstudenten: Christopher studerer nanoteknologi i Zürich

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

På vinterstid finner du meg ofte i et av det fantastiske skistedene rundt Lausanne, som Verbier, Chamonix eller Chandolin. I sommerhalvåret er det ikke bare utallige fjellturer med flotte fjell som kan utforskes, men også mange spennende europeiske byer og festivaler. Fra Lausanne har du hurtigtog på under 4 timer til både Paris, Milano, Lyon, Marseille og Nice. Av internasjonale festivaler kan Montreux Jazz Festival, Streetparade i Zurich og Paléo i Nyon anbefales. I Lausanne finner du meg ofte på The Great Escape eller le Bourg.


Hvordan er studentmiljøet der?

Siden skolen har en skikkelig campus er det et ganske godt samhold blant studentene, og mye aktiviteter på selve skolen. Generelt sett har folk mye å gjøre med skolen, men klarer allikevel å slappe av med en skitur eller en øl når det trengs. Fagforeningene arrangerer en apéro (aperitif red. anm.) én gang per måned, men har langt mindre budsjetter enn deres kollegaer på NTNU. Foreningen for norske studenter, ANSA Sveits, tilbyr flere spennende turer - og best av alt: ANSA Sveits Vinterleker, som jeg har hatt ansvaret for å arrangere i de siste to årene. Det er en helg man absolutt ikke må gå glipp av som utenlandsstudent. Ta gjerne en titt på aftermovien på Youtube for å se om det er noe for deg.

LES OGSÅ: Sveits: Knut studerer teknisk fysikk i Lausanne

Les også: Her får du tilleggsstipend som utenlandsstudent

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?

Jeg anbefaler Lausanne og EPFL på det sterkeste. Det er har vært en veldig intens tid så langt, men samtidig utrolig lærerikt og morsomt. Lausanne byr også på École hôtelière de Lausanne (EHL), som er ansett som verdens beste hotellskole, eller Ecole cantonale d'art de Lausanne ECAL (ECAL), et kjent rekrutteringssted for designere, og ikke minst Université de Lausanne (UNIL), som fikk nobelprisen i kjemi forrige måned. For ingeniørstudenter anbefaler jeg også ETH i Zürich, mens økonomistudenter burde ta en titt på HSG i St. Gallen, Universitet i Zürich eller HEC i Lausanne. Studenter i internasjonale relasjoner og diplomati burde se nøye på Université de Genève og the Graduate Institute. Universitetene i Basel, Zürich, Bern, Neuchâtel, Genève og Fribourg er mer klassiske universiteter med et stort utvalg av studieretninger – alle tilbyr en veldig anerkjent utdanning. Sveits har mye å by på!

LES OGSÅ: Sveits - studievalg-link sak