(StudentTorget.no)

Navn: Nicolay Wiig 
Alder23 år
Studerer: Maskiningeniør
Studiested: Eidgenössische Technische Hochschule (ETH) i Sveits. ETH ble i år kåret til Europas beste tekniske universitet på hegnar.no og ligger i verdenstoppen på rankinglister som Times.

 

Hvordan kom du fram til at du ville studere i Sveits? 

- Jeg har alltid vært nysgjerrig på utlandet og det å oppleve nye ting. Allerede som sekstenåring dro jeg på et utvekslingsår til Frankrike og det gjorde at jeg fort fikk lyst til å oppleve nye ting og besøke nye land. 

Grunnen til at jeg fikk øynene opp for ETH var først og fremst gjennom familien. Jeg er nå fjerde generasjon som studerer her, og fikk fort vite at hvis man skal studere maskin er det stedet å dra. I tillegg ligger jo Sveits midt i alpene med flotte skimuligheter!

 

Hva er den største forskjellen på studere i Sveits og i Norge? 

- De største forskjellene på å studere her i forhold til å studere i Norge, vil jeg tro er at man har mer innleveringer og prøver i løpet av semesteret som gjør at man må jobbe jevnt med fagene på ETH. En annen forskjell er den høye konkurransen for å forsikre at skolen holder seg på et høyt internasjonalt nivå. Dette fører til at mange faller fra i løpet av studiet. Vi har i tillegg en del prosjekter og internships som man må gjøre i løpet av studiet som gjør at man får praktisk erfaring.


 

Hvordan er studiemiljøet der? 

- Studiemiljøet her er veldig bra, det er alltid ting som skjer. Noe som sier seg selv når det er 17 000 studenter på ETH, i tillegg til at universitet i Zürich også ligger rett ved siden av. ETH har omtrent 100 studentorganisasjoner så man finner noe for enhver smak. Et eksempel er ETH Juniors som er en consulting-studentorganisasjon som samarbeider med industrien og er høyt ansett i Europa. Man får da muligheten til å jobbe litt med industrien og få arbeidserfaring. Det er også mange arrangementer som for eksempel Polyball, som er Europas største ball.

 

Hvordan er universitetet og undervisningen?

- Universitet er ekstremt bra, noe som viser seg i den internasjonale rankingen. Det er også et gammelt og tradisjonsrikt universitet som ble grunnlagt i 1854. Skolen har nok med midler til å støtte opp rundt studiene og forskning, noe som jeg synes er veldig bra. Dette er kanskje grunnen til at hele 21 nobelprisvinnere har vært enten studenter eller professorer fra ETH Zürich, og den mest kjente vinneren er Albert Einstein. 


 

LES OGSÅ: Ingrid Sofie studerer økonomi i Frankrike 

 

Har du støtt på noen utfordringer underveis? 

 


SKAL BLI MASKININGENIØR: Nicolay Wiik stortrives som student i Sveits. 

- Den største utfordring jeg møtte var vel språket. Jeg hadde hatt fransk på skolen og kunne ikke et ord tysk før sommeren jeg dro ned, men når alt går på tysk lærer man seg det fort.

 

Hva gjør du når du ikke er på skolen? 

- Sveits ligger midt i Europa og med en maks to timers togreise kommer man seg til land som Italia, Østerrike Tyskland og Frankrike. Derfor er det veldig lett og populært å reise rundt. Zürich er en internasjonal by hvor det alltid skjer ting, fra lokale markeder til konserter med internasjonale artister og store festivaler. Byen ligger også ved Zürichsjøen som er veldig behagelig på varme sommerdager når temperaturen stiger over 30 grader.

Det at man bor midt i Alpene gjør også at det ikke så fort blir kjedelig om vinteren. Flere av Europas beste offpist-steder befinner seg bare to timer unna Zürich. Og ikke minst har ANSA Sveits vinterlekene, hvor studenter fra hele Europa kommer en helg for å stå på ski og ha det gøy i alpene. Det har vært en tradisjon siden 1969 og er alltid like gøy! 


Sportstilbudet på skolen her er også ekstremt bra og billig. ASVZ, som er skolens sportsforening, tilbyr 80 forskjellige sportsarter. De organiserer også store arrangementer som SOLA-stafetten som er en stafett med cirka 3000 deltagere på til sammen 140 kilometer. De tok også verdensrekorden på verdens største innendørs roarrangement.

 

Hva er det beste med å studere i Sveits? 

- Den er vanskelig. Alle studiesteder har sine egne utfordringer, fordeler og ulemper. Til tross for at du kanskje kan savne Norge, hvor natur er lett tilgjengelig, og hvor mange du kjenner bor, så er Sveits en flott internasjonal opplevelse, et eventyr som det er relativt sett lett å begi seg ut på i studietiden. Jo mer man utsetter seg for, jo mer lærer man, av både språk, kultur, andre mennesker, fag og mye mer.

 

Hvordan bor du, og hvordan er leieprisene i Sveits i forhold til norske leiepriser? 

- Jeg bor på en type campus med til sammen ca 500 studenter. Vi har to studentbarer her og tennisbaner, fotballbane og treningssenter rett ved siden av. Så jeg stortrives!


Leieprisene her er litt høyere enn i Norge, men hvis man bor på campus eller lignende som tilbys gjennom skolen er det ikke så dyrt.

 

Vil du anbefale andre å studere ved din skole. Har du evt. noen tips og råd til nye studenter? 

- Jeg vil absolutt anbefale å studere her! Der er en flott skole med høyt faglig nivå, kombinert med alle de sosiale og sportslige tilbudene som gjør studentlivet bra. Ta kontakt med ANSA Sveits, hvor jeg akkurat har blitt president, så hjelper vi deg så godt vi kan. Det er også bare å sende en mail hvis man har spørsmål når det gjelder studier og søknadprosess.

 

 

LES OGSÅ: Helga studerer i Canada