O slojenta Romina hadde egentlig tenkt å ta opp fag fra videregående, for å komme seg inn på tannlegestudiet i Norge.

Men etter å ha forhørt seg med venner, som studerte i Ungarn, ombestemte hun seg.

Det har hun ikke angret på.

 

Utveksling til Ungarn

Navn: Romina B. Berg

Alder: 23 år

Utdanning: Tannlege

Studiested: Universitet i Pécs, Ungarn

 

Jeg har fått inntrykk av at det er Polen de fleste drar til, så når jeg bestemte meg for utenlandsstudier, ville jeg til et sted som ikke er like ”mainstream”, sier Romina.

Valget falt på Ungarn fordi de jeg kjenner, som har studert der, trivdes. I tillegg, virker det som at Ungarn har høyere standard enn nabolandene, forteller hun.

 

 

Fikk hjelp i søknadsprosessen

Bjørknes Høyskole representerer flere universitet i Sentral-Europa, Australia og USA. Det var de som hjalp Romina gjennom søknadsprosessen.

På grunn av Bjørknes, var søknadsprosessen veldig grei. De har klare retningslinjer på hva, hvordan og når du skal søke, sier hun.

Først, måtte jeg ta opptaksprøver, som besto av en skriftlig og en muntlig del. Etter det, gjensto papirarbeidet. Blant annet, måtte jeg sende motivasjonsbrev og karakterkort til de utenlandske universitetene, forteller hun videre.

Søknadene resulterte i at Romina kom inn på flere universiteter. Blant dem Ungarn, Riga og Polen.

Valget falt på Pécs i Ungarn.

Selv om jeg hadde noe innsikt i studiehverdagen, gjennom venners erfaring, visste jeg ikke spesielt mye om landet, forteller Romina.

Jeg forventet en litt postsovjetisk kultur, noe som har vist seg å stemme. Og så leste jeg litt om kulturhistorien, før jeg flyttet ned, innrømmer hun.

Usikker på hva hun hadde i vente, er hun mer enn glad for at valget falt på Pécs. Den faglige kvaliteten på tannlegestudiet, er noe av det hun verdsetter høyest.

Jeg er utrolig fornøyd! Det er ingen hemmelighet at medisinstudiet er tøft, men personlig liker jeg intensiviteten, sier tannlege-studenten.

Vi har prøver hver uke, som må bestås for å kunne gå opp til eksamen. Det høres kanskje tøft ut, men du blir holdt i hånda av skolen hele veien, forklarer hun.


 

God kommunikasjon mellom professorer og studentene

Om du har noen spørsmål eller trenger litt ekstra hjelp, så er professorene veldig villig til å hjelpe deg, forteller Romina.

I stort sett alle fag, har vi seminarer og forelesninger. Personlig, synes jeg forelesningene er litt vanskelig å følge, men de er likevel bra. I seminarene, blir det tatt fravær, så de er obligatoriske, forteller hun.

I starten av semesteret, er det en rekke arrangement å ta del i, i regi av universitetet.

For Romina, er det alltids en fest å attende i helgene.

Utenom studiet, bruker hun hverdagene til trening, venner og middager på restaurant.

Studentmiljøet er helt fantastisk! stråler hun.

Utenlandsstudenter befinner seg i samme situasjon. Vi har alle reist fra familie og venner, og er vettskremt den første tiden. Det gjør at man blir kjent med hverandre veldig fort, og knytter sterke bånd, forteller hun.

I tillegg, er Pécs en liten by, noe som gjør det enda mer intimt og enkelt å holde kontakt, fortsetter hun.

 

Trenger ingen deltidsjobb

Som de fleste norske studenter, mottar Romina studiestøtte fra lånekassen for å finansiere utenlandsoppholdet. En deltidsjobb, ved siden av studiet, ser hun ingen hensikt med.

Jeg klarer meg veldig bra med det jeg får fra lånekassen. Boligprisene i Ungarn er utrolig billig. Der er ikke uvanlig at studenter velger å kjøpe bolig her nede, da det er så billig. Selv leier jeg for 1700 kroner i måneden, sier hun.

Selv om det ikke er noe å utsette på studietiden så langt, er det uaktuelt å jobbe i landet etter endt utdanning, sier Romina.

Det at norske studenter velger å flytte hjem etter fullført grad i utlandet, er normen og ikke unntaket.

Jeg er forberedt på å se etter jobb utenfor Oslo, fordi det er så stor konkurranse i bransjen, vedkjenner hun.

Med det sagt, tror jeg likevel at mine jobbmuligheter er likestilt med studentene hjemme. Jeg har jobbet som tannlegeassistent i Norge, og flere arbeidsgivere har sagt og sett at det ikke nødvendigvis er slik at tannleger med norsk utdanning er flinkest, avslører hun.

Ungarn er et land med mye kultur og mye god mat. Spesielt godt, liker jeg vinkulturen og vinfestivalen, deler hun.

Jeg vil anbefale på det sterkeste å studere i Ungarn, og da spesielt i byen Pécs, avslutter Romina.