(StudentTorget.no):

Flere norske studenter drar til Ungarn for å studere. I 2013 var det ifølge Lånekassen, 814 studenter som mottok støtte under utdanning i Ungarn. Noe som gjør at landet ranker som nummer seks på listen over de mest populære destinasjonene for utenlandsstudier i Norge. 

 

Ungarn fortsetter og øker i popularitet blant norske studenter, så her finner du ti ting som er verdt å oppleve om muligheten byr seg.

 

LES OGSÅ: Alt om Ungarn som studieland

 

1. Sightseeing

Det virker som en klisjé, men er du i Ungarn blir sightseeing uunnværlig.

BUDAPEST: Utsikt over hovedstaden i Ungarn.


TYRKISK BAD: En av mange varme kilder til glede for badenymfene.

 


SZIGETFESTIVALEN: Den største musikkfestivalen i Ungarn.

 

CLUBBING: Der er en rekke utesteder å velge mellom i storbyene.

 

 

NAGY VASARCSARNOK: Mathallen regnes for å være en av Europas største. På bildet ser du den ungarske paprikaen. 
(Foto: Creative Commons/flickr/Kiersten Chou) 


 

 

TROPICARIUM BUDAPEST: Europas største akvarium.

LEI EN ØLSYKKEL: En vanlig sykkeltur med vennegjengen blir aldri det samme igjen. (Foto: Creative Commons/flickr/Harold R. Cologne)

 

SAU ELLER GRIS?: Mangalitsa-grisen er opprinnelig fra Ungarn, en sjelden rase.

 

 

EGERSLOTTET: Sett fra en praktfull vinkel.

 

"BLINDEMUSEET": Skap minner gjennom andre sanser enn synet.

Landet er fullt av kontraster, fra det overdådige til det langt under middelmådige. Hovedstadens historie bærer preg av både storhetstid og romerske kulturpåvirkninger, noe som gjør at Budapest fremstår som en arkitektonisk perle på lik linje med Wien.Ikke nok med det, Ungarn er også et land med naturskjønne omgivelser. Hvis sjansen byr seg er det verdt å legge merke til landets vakre sletter, skoger og innsjøer.

 

LES OGSÅ: 10 ting du bør oppleve i Storbritannia 

 

2. Bad i varme kilder

Få land er så rik som Ungarn på termiske vann, eller varme kilder som det heter på folkemunne. Det finnes over tusen brønner som holder 30 °C, og danner utgangspunktet til de populære badene rundt om i landet.  Budapest kalles verdens spa-hovedstad, og med rette da hovedstaden har 14 fristende varme kilder. Noen av badene har funnet sted siden den tyrkiske okkupasjonen på 1600-tallet.


 

Klikk her for å se alle studier i utlandet

 

 

3. Få med deg én festival, eller fem 

 

Ungarn byr på flere titalls festivaler årlig. Øverst på festival-listen troner Sziget Festivalen. Det som startet som en studentaffære i 1993 ble fort en av Europas største musikkfestivaler. Nærmere 400.000 mennesker møter opp hvert år på den 7 dager lange rockefestivalen i juli. Rundt halvparten av festivalpublikummet er besøkende, særlig fra Vest-Europa.

 

Andre festivaler å ha i bakhodet:

Budapest Spring Festival

Budapest Autumn Festival

Budapest Festival of Folk Arts

Budapest Wine Festival

 

 

 

4. Dance the night away

 

Ungarn, eller Budapest, kryr av barer og nattklubber. Ønsker du høy og dansbar musikk i hovedstaden anbefales Morrison's 2. Nattklubben regnes for å være Budapests partyplass nummer én. Her finner du fem dansegulv fordelt på flere rom og etasjer i ett og samme lokale, hvor alle som en spiller musikk av ulik sjanger. Tilknyttet de fem dansegulvene er fem egne barer med et stort utvalg av øl og drinker. Det er også populært å ta turen ned i kjelleren på Morrison's 2, for litt karaoke.


 

LES OGSÅ: Slik velger du riktige utenlandsstudier

 

5. Få en ganstronomisk opplevelse

 

I tillegg til bra service, hyggelige folk og enda hyggeligere priser, kan du nyte eksotisk mat for norske ganer. Ungarn er kjent for sin paprika som minner mer om chili enn paprikaen du finner i den norske dagligvarehandelen.

 

Nagy Vasarcsarnok er en av de største markedsplassene i Europa. Mathallen ligger sentralt i Budapest, og frister med ferske grønnsaker, frukt, kjøtt, oster og suvenirer. Prisnivået er lavere på markedet enn i matbutikkene, som er en av grunnene til at de lokale foretrekker å kjøpe maten sin her. Den populære mathallen er stengt på søndager.

 

 

 

LES OGSÅ: Dette bør du vite når du skal søke støtte til utenlandsstudier

 

 

 

6. Opplev hai på trygg avstand

 

Lyst til å se fisker, haier, alligatorer og apekatter og sånt? Da burde du ta turen til Tropicarium Budapest, det største akvariet i Europa. Litt barnslig for noen, men om interessen er fisk så er du på rett plass! I tillegg til alt som burde finnes i et akvarium kan du oppleve en vaskeekte kunstig regnskog. Obs, ikke et ideelt klima for astmatikere.

 

 

 

LES OGSÅ: Dette husker de best fra tiden i utlandet

 

7. Lei en ølsykkel


Er du i Ungarn med en større gruppe venner kan du leie en ølsykkel. Konseptet er enkelt, du drikker øl mens du tråkker i vei på pedalene ved dine føtter. Fysisk aktivitet med nær tilgang til 20 liter øl, det kan vel neppe bli bedre.

 

LES OGSÅ: Slik velger du riktige utenlandsstuder

 

8. Besøk en bondegård

En merkelig oppfordring for noen, men ikke nødvendigvis når du er i Ungarn. Befinner du deg i provinsen har du gode sjanser til å se den utrolige Mangalitsa-grisen. Utrolig fordi den sjeldne grisen har en tykk pels som ikke minner om annet enn ull. Det er ikke bare sauen som har ull, si!

 

Når du allerede er utenfor storbyene, hva med en ridetur over de ungarske sletter? De åpne gresslettene i sør er spesielt populære. Landet er faktisk et populært feriemål for hesteentusiaster, på linje med Island og Irland.

 

Klikk her for å se studentrabatter i Norge

 

9. La deg fortrylle av vakre slott 

Mange av Ungarns vakre slott og festninger har gått tapt i slagene og plyndringen av landet. Men fremdeles står mye igjen, så la ikke muligheten til å bli fortryllet gå fra deg.


Fem legendariske slott:

Egerslottet

Sümegslottet

Visegrádslottet

Budaslottet

Vajdahunyadslottet
 

 

LES OGSÅ: Romina (23) tar tannlegestudiet i Ungarn

 


10. Blindt perspektiv 

 

De fleste frykter og de færreste forstår hvordan det er å være blind. Lathatatlan Kiallitas er et museum i Budapest, som oppfordrer deg til å sette deg inn i den blindes persepsjon av verden. Her kan du høre, lukte og føle deg frem, men ikke se. Den usynlige ferden varer i en time, hvor du blir guidet gjennom mørket av en blind, et ”must see”!