(StudentTorget.no):

Navn: Joar Skien Grannes
Alder: 23 år
Utdanning: Medisin
Studiested: University of Pécs Medical School 

Joar som er nestlederen for ANSA Ungarn, viklet litt frem og tilbake mellom forskjellige fagretninger før han kom frem til at det var lege han ville bli. Valget falt på Ungarn, slik at han kunne komme i gang med medisinstudiene så fort som mulig. 

Snittet for å komme inn i Norge er skyhøyt, så da ble det enten å bruke ett til to år på å ta opp fag eller å søke meg mot utlandet. Jeg startet på Oslo-Ungarn 1+5. Programmet de tilbyr gjennom Bjørknes, så etter ett år i Oslo bar det til Pécs i Ungarn, sier Joar.


LES OGSÅ: Slik søker du støtte til utenlandsstudier

 

Et krevende studium
 
Søknadsprosessen gikk smertefritt med hjelp fra Bjørknes Høyskole, forteller Joar. Høyskolen tilbyr studier både i Norge og utlandet, og tilrettelegger for at du kan avlegge opptaksprøve ved privatskolen. I Joars tilfelle kom svaret om opptak i god tid før studiestart da han fikk sendt de formelle papirene til skolen innenfor fristen. I Ungarn ventet krevende studiehverdager. 
 
På den litt negative siden så er arbeidsmengden ganske så stor. Bøker som skal leses, latinske ord som skal pugges og prøver som skal tas. Det blir mye lesing og mange lange dager, men ettersom de andre rundt deg gjør det samme så overlever de fleste, forteller Joar. 
 
Medisinstudiet i Pécs har en varighet på seks år, hvor det er mulig å fullføre store deler av det siste praksisåret hjemme i Norge. Joar mener man står godt rustet for arbeidslivet i Norge som medisinstudent i Ungarn. 
 
Undervisningen går på engelsk og det benyttes både forelesninger og seminar de første 3 årene, samt litt praksis på sykehus. På fjerde året starter man med de kliniske fagene og tilbringer plutselig mer tid på sykehuset enn på skolebanken.
 
Medisin i Ungarn er kjent for å være ganske tøft, men når du er gjennom står du godt rustet til de utfordringene du måtte møte på når du en dag skal tilbake til Norge for å ha turnus eller jobbe. De 3 første årene er veldig harde teoretisk, men mot slutten av 3. året ser man plutselig lyset i enden av tunellen, fortelle Joar.
 

LES OGSÅ: Slik velger du riktige utenlandsstudier

 

Hektisk studium og fantastisk studentmiljø

Selv om hverdagene er hektisk, påpeker 23-åringen at skoledagene ikke er så kjedelig som det høres ut som. Etter de tre første årene med overvekt av teori blir det mer praksis, og mer fritid til å dyrke egne interesser.
 
Mangfoldet, mulighetene og arbeidsmengden mener Joar er den største forskjellen på å studere i Ungarn og i Norge. 
 
Man blir kjent med mennesker fra alle verdens kroker. Fra Japan i øst til California i vest, fra hammerfest i nord til Sør-Afrika i sør. Ettersom alt er mye billigere og Ungarn ligger så sentralt i Europa er mulighetene uendelig. Lei en bil og ta turen ned til Kroatia for en helg uten at det koster deg skjorta, sier han. 
 
Det at medisinstudiet til tider er tørt og vanskelig, balanseres ut med det Joar beskriver som et fantastisk studentmiljø. Det virker til at det alltid er sosiale arrangement å delta på i den ungarske studentbyen.
 
Studentmiljøet er fantastisk! Arrangementer hver uke i regi av studentorganisasjoner eller andre aktører i byen. Pubquiz, Open-mic, city-race, fester, karneval og så videre. 
Hvert år blir det arrangert en fadder-uke for å gi de nye norske studentene en kick-start på studielivet, noe som er helt rått, sier Joar engasjert. 
 

Klikk her for å se alle studier i utlandet 

 

Konservative professorer og språkbarrierer 

Uansett hvor du velger å studere må du belage deg på å møte utfordringer. I Joars tilfelle handler disse utfordringene om konservative professorer og språkbarrierer.

Det som er mest utfordrende er å forholde seg til litt konservative professorer som vet nøyaktig hvordan de vil ha det. Det nytter ikke krangle, man må for det meste spille med og gi dem det de vil ha. Språket kan også være utfordrende. Enten man skal rundt på sykehus for å snakke med pasienter, eller bare spørre en lokal om veien til nærmeste minibank, sier Joar. 
 
 

Litt luksus i studenthverdagen

Sammenlignet med Norge er Ugarn et veldig billig land. Alt fra mat til leiepriser ligger langt under den norske standardprisen. Joar forteller at man kan få en OK leilighet på 50 kvadratmeter til 1500 kroner i måneden uten vanskeligheter. Billige leveforhold gir rom for litt ekstra luksus i studenthverdagen.
 
På fritiden oppsøker jeg gjerne byens mange fine restauranter, eller inviterer venner over for et slag poker. Jeg trener regelmessig og blir det fort en tur på byen i helgene. Etter en lang studieuke er de fleste klare for å gjøre andre ting enn å lese i helgene.
 
Kunne du også tenke deg å studere i Ungarn oppfordrer Joar til å oppsøke Bjorknes.no for å lese om deres studietilbud. Gå i tillegg inn på ANSA sine nettsider for å se etter studiesteder du komme i kontakt med norske studenter som allerede studerer der. 
 
– Jeg vil anbefale studier i Pécs på det sterkeste. Er det lege man vil bli så skal man ikke nøle med å forfølge drømmen sin. Pésc er en fin liten by med et utrolig bra studentmiljø. Man blir fort kjent med mange og vil trives godt etter få uker. Vær forberedt på hardt arbeid, men vit at man har tid til å ga det gøy også!