(StudentTorget.no):

Navn: Julie Myrer Lund
Alder: 23
Fra: Bærum
Studerer: Veterinær
Studiested: Szent Istvan University i Budapest

Hvordan kom du frem til at det var til Budapest/Ungarn du ville dra?

Først og fremst hadde jeg ikke karaktersnittet til å starte i Norge, så det var utelukket. Jeg gikk derfor på Bjørknes Privatskole for å forbedre snittet mitt i realfagene. Jeg har alltid villet bli veterinær, men aldri tenkt på hvor jeg skal studere. Da jeg startet på Bjørknes var Tsjekkia et sted de anbefalte. Det var målet. Jeg tok derfor forbedrende kurs og så på gamle opptaksprøver. Deretter var jeg klar for å ta opptaksprøven,men det viste seg dessverre at jeg bare kunne ta en per år, og derfor tenkte jeg å vente til juni. Folk på Bjørknes hadde snakket om Ungarn, men jeg var helt sikker på at man måtte ha fysikk der. Så fant jeg ut at det måtte man altså ikke! Til Budapest kunne man også ta to opptaksprøver, og vips, så var jeg kommet inn i mars. Opptaksprøven bestod av en skriftlig (kjemi og biologi) og en muntlig del, hvor anatomiprofessoren i Budapest holdt intervjuet.


Hva er den største forskjellen på å studere i Ungarn og i Norge?

Her er det mange forskjeller! Jeg vil si at skolesystemet og det å forholde seg til et annet land er de største forskjellene, men til og med været er veldig forskjellig her nede sammenlignet med Norge. Prisene er også en stor forskjell.

Les også: Her får du tilleggsstipend som utenlandsstudent

Fortell litt om studiet og undervisningen?

Julie forteller at de norske studentene blir som en stor familie.

FOTO: Privat.

Det er ingen tvil om at studiet er tøft. Her nede har vi helt annet skolesystemet og mange regler å forholde oss til. Dessverre er det slik at studiet starter i midten av september og varer helt til begynnelsen av februar. Det vil si at mange juleferier blir brukt til lesing. Innenfor en viss periode kan vi velge når vi vil ha eksamen, så noen velger å ta de fleste før jul, men de fleste reiser hjem rundt 19. desember. Studiet foregår på engelsk og har både forelesninger og praktiske labber. Forelesningene er ikke alltid obligatoriske, men det er de praktiske labbene. Går du glipp av mer en 2-3 får du ikke ta eksamen i faget.

LES OGSÅ: Psykologistudenter får ikke autorisasjon i Norge etter endte studier

Hvordan er en vanlig studiedag for deg?

Dette er forskjellig fra år til år, men vanligvis er dagene lange, med mye å gjøre. Enkelte dager er det mye praktisk, andre dager er det bare forelesninger. En vanlig studiedag for meg går derfor ut på å dra på skolen (rundt 8 timer), for deretter å dra hjem og spise, og så kanskje dra ut på en kafe og lese. I eksamensperioden pleier jeg å sitte på lesesalen, og/eller lese sammen med en venn som jeg vet også har samme eksamen som meg.


Dette året er jeg inaktiv. Det vil si at jeg får ikke lov til å fortsette med undervisningen på skolen, og derfor må lese selv. Jeg har valgt å gjøre dette fra Norge, noe som kan innebære både positive og negative konsekvenser. Det er opp til hver enkelt om de vil bo i Budapest eller ikke, men du må ned dit får å ta opp eksamener du har strøket på. Du kan gå første og andre klasse selv om noen eksamener mangler, men du får ikke fortsette inn i tredje klasse. Dessverre er det slik at det er en høy prosent andel av elevene som ufrivillig blir inaktive. Strykprosenten på fagene er derfor overraskende høy.

LES OGSÅ: Universitetsoversikt for Ungarn

Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i Ungarn?

Det er dessverre en del utfordringer å studere i Ungarn, som sagt er både skolesystemet og reglene helt annerledes. Det er mye selvstudier og alle lærerne er dessverre ikke like flinke, spesielt de første årene hvor fagene er generelle. Studiet i seg selv er ikke veldig komplisert, men professorene forventer mye og det er mange detaljer i hvert fag. Derfor er det vanskelig å være i forkjøpet og mange henger etter. Det sies at man alltid skal planlegge på forhånd, men det tar veldig mye tid og alle er ikke villige til å gi opp lørdag kveld for dette. Heldigvis gjelder dette bare enkelte fag, og da spesielt anatomi.

LES OGSÅ: Studielandsbeskrivelse - Ungarn


Les også: Sjekkliste for utenlandsstudenter

Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?

Prisnivået er en god del lavere enn Norge, du kan dermed gå ut og spise i helgene med god samvittighet. De største forskjellene er nok mat og drikke, hvor du kan få en øl på byen for rundt 15 kr. Prisene på klær har jeg derimot ikke utforsket så mye, men jeg vet at kjedebutikkene som H&M osv. ikke har så forskjellig prisnivå. Leieprisene er veldig varierende fra strøk til strøk. Men prisene er generelt mye lavere enn i Norge.

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Når jeg ikke er på skolen pleier jeg som oftest å fortsette lesingen et annet sted på kafe eller hjemme. På fritiden går det mye i trening, spise ute med venner eller se på serier med min romkamerat. Når vi har ekstra mye fritid drar vi ofte ut på byen, og i sommertiden er det veldig gøy å dra på beer bike og badeland osv.

LES OGSÅ: 10 ting du ikke visste om Budapest

Hvordan er studentmiljøet der?

Studentmiljøet er veldig bra. Vi støtter hverandre 100 prosent. Siden dette studiet byr på mange utfordringer er det viktige at vi gir hverandre en hjelpende hånd. Det er ingen som konkurrerer med hverandre om å få best karakterer, her støtter vi hverandre ved å gi hverandres notater. Her er ståkarakter godt nok, og den eneste du konkurrerer med er deg selv. Jeg skulle kanskje ønske at det var bedre kommunikasjon mellom de forskjellige studieretningene som f.eks. tannlege- og legestudiet. Vi har heldigvis ANSA, som er en organisasjon for norske studenter i utlandet. De arrangerer alt fra pubquiz, julegrøt og 17 mai-feiring. Vi norske blir derfor som en stor familie, men det er også viktig å bli kjent med de internasjonale studentene.

LES OGSÅ: Silje studerer medisin i Ungarn


Les også: Studere i utlandet? Dette må du tenke på før du reiser!

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?

Jeg vil så absolutt anbefale min skole til nye studenter som vil bli veterinær. Mitt tips til nye studenter er at de må fokusere på ett fag om gangen. Prøv så godt du kan å forberede deg til timene. Studiet er vanskelig og det er mye å lese, men det er viktig å leve livet, ha det gøy innimellom og oppleve en fantastisk fin by med mange opplevelser!