Til Budapest i siste liten

Som mange andre, drømte Lilly om å bli dyrlege da hun var liten. Men i motsetning til de fleste som lar det blir med tanken, valgte hun å følge veterinærdrømmen.

 

Utveksling til Ungarn

Navn: Lilly Weldingh

Alder: 27 år

Studieretning: Veterinær

Studiested: University of Veterinary Medicine, i Budapest, Ungarn

 

Etter videregående, søkte hun seg først inn på veterinærstudiet i Oslo, men her var konkurransen høy og det var trangt om studieplassene. 

Jeg havnet på ventelisten for veterinærstudiet i Norge, så da tok jeg kontakt med University of Veterinary Medicine i Budapest (UVMB), forteller Lilly. Jeg planla egentlig aldri å flytte utenlands for å studere.

Det var altså ikke Budapest i seg selv, som tiltrakk seg Lillys oppmerksomhet. Hun var heller fast bestemt på å følge veterinærdrømmen, om det så tok henne utenlands.

Hun hadde fått vite om akkurat denne skolen, i Budapest, etter å ha snakket med en veterinær hun kjente.

Grunnen til at jeg tok kontakt med UVMB, var faktisk at jeg var veldig fornøyd med veterinæren jeg brukte på hestene mine i Norge, sier hun. Jeg visste at hun var uteksaminert derfra - så da tenkte jeg at da må jo skolen være bra!

 

 

Dermed, ble Lillys søknadsprosess ganske annerledes enn et vanlig studieopptak.

Opptakene til veterinærstudier i Norge, går som oftest fra mars til juni, med flere opptakstester og et motivasjonsintervju til slutt.

Men da Lilly kontaktet UVMB, var de villige til å gi henne en sjanse, selv om det var sent. 

Til tross for at opptaket for lengst var over i Norge, ville de gi meg en sjanse og ga meg en skoleplass. Da måtte jeg jo nesten bare utnytte muligheten.

Lilly klarte altså å skaffe seg en plass på drømmestudiet, i siste liten.

Jeg hadde to uker fra jeg fikk skoleplass til skoleåret startet, så da var det bare å hive seg rundt og pakke sakene.

 

 

Studiene ved UVMB

Lilly forteller at undervisningen i veterinærfaget ved UVMB er litt forskjellig fra hvordan det er i Norge.

Undervisningen foregår selvsagt på engelsk. Veterinærstudiet her er også mer teoribasert enn i Norge, hvor de har mer praksis, forteller hun.

UVMB satser også på en mer generell tilnærming til utdanningen.

Vi må lære like mye om alle retningene, som for eksempel smådyr, hest, produksjonsdyr og fisk. Men i Norge, velger de et spesialfelt litt ut i studiet, så vidt jeg vet, sier Lilly.

Studiehverdagen til Lilly er en god blanding av både teoretiske forelesninger og praktiske fag, som går fra ca. klokken 08:00 til 18:00.

Men hun legger til at studiehverdagen er forskjellig fra dag til dag.

De har også to timer med hands-on undervisning, som kalles practicals. Her øver Lilly og medstudentene på ulike ting de har lært om i teorien, som å ta røntgenbilder, blodprøver eller ultralyd.

Tredje-, fjerde-, og femteklasse har vi også én clinlical day i uken, hvor vi ser nærmere på enten store dyr, inkludert hest eller smådyr.

 

 

Hun forteller at semesteret krever kontinuerlige prøver, eller midterms, som man må stå på for å kunne få lov til å ta eksamen.

Det er midterms i flere fag som man må stå på, for å kvalifiseres til eksamen. I tillegg, har de fleste practicalene entrance-tester man må stå på, før man kan være med.

Denne måten å jobbe på, gjør det enklere å holde lesingen jevnt i gang over lengre tid.

Man blir hele tiden pushet til å lese kontinuerlig, gjennom hele semesteret, og da slipper man å ende opp med et stort skippertak de siste ukene mot eksamen. 

 

 

Billig øl og omstillinger i hverdagen

Om du skal studere i Budapest, kan du glede deg over prisene der nede. De er nemlig meget gunstige for et sparsomt studentbudsjett.

La oss bare si at én halvliter øl her koster 6,5 kroner, hva mer trenger man å vite? ler Lilly.

Neida, men mat, drikke og uteliv er veldig, veldig, VELDIG billig her, legger hun til.

Lilly bor i en leilighet i byen, sammen med en venninne.

Hun forteller at standarden på leilighetene ikke alltid kan forventes å være slik vi er vant med i Norge. Skal man ha en nyoppusset bolig, som er litt mer moderne, kan det fort bli dyrt.

Men om du er villig til å bo med flere, og ikke ha norsk standard, kan du bo veldig billig, sier hun. Selv valgte jeg å pusse opp min egen leilighet, siden jeg skulle være her i fem år. 

Som Lilly nevner, er det altså flere aspekter ved livet i Budapest som ble en overgang fra Norge.

Den største forskjellen fra Norge, er nok at Ungarn ligger en del etter i utviklingen av samfunnet, og mye her er fremdeles ganske gammeldags.

Hun forteller at disse forskjellene kan til tider by på noen utfordringer.

Da jeg flyttet hit, var det flere spisesteder som kun tok betalt i cash, og jeg betalte for eksempel regningene mine på posthuset. Men nå har det heldigvis kommet bankterminaler, og også en app for regninger.

Lilly oppfordrer derfor fremtidige studenter til å være litt forberedt på disse kulturforskjellene. Hun beskriver at dette har vært den største utfordringen med utenlandsstudiene så langt, men at man fort venner seg til det. 

Man må være forberedt på at en del administrative ting går veldig treigt og at ikke alle du møter på gata kan engelsk, eller er villige til å prøve å forstå engelsk. Og at de gamle fortsatt er eldst. Likestillingen er ikke helt på plass her enda...

 

 

Historiske Budapest

Budapest er en historisk by, som ligger idyllisk til ved elven Donau i Ungarn.

Byen har en mengde vakre severdigheter og aktiviteter, som kan passe godt inn i en studenthverdag.

Blant annet, finner du gode muligheter for vinsmaking, spa og museumsturer.

Eller hva med å ta en øl på en av de legendariske ruinpubene i byen?

Det er derfor ikke vanskelig for Lilly å nyte dagene i Budapest utenom skoletiden.

Jeg er en tur på treningssenteret hver dag, hvis jeg ikke løper ute i det (nesten alltid) fine været.

Når vi spør om hvordan studentmiljøet i Budapest er, så tviler ikke Lilly et sekund før hun svarer: 

Studentmiljøet er det aller beste med Budapest! Jeg har fått venner jeg vet jeg kommer til å ha kontakt med resten av livet. Flere av dem er de næreste vennene jeg har.

 

 

Som en av fordelene ved å studere i utlandet, har Lilly skaffet seg internasjonalt nettverk, men hun understreker også at det er veldig mange norske studenter som kommer til Budapest.

Det tette norske studentmiljøet gjør at skolehverdagen føles trygg og inkluderende, til tross for at den foregår langt hjemmefra.

Vi er blitt en liten norsk familie. Bare i min klasse, er vi 47 nordmenn av totalt 180 studenter, så det er dager jeg faktisk bare snakker norsk. 

Organisasjonen ANSA, som er aktiv i mange land, finnes også i Budapest. Lilly sier at  de norske utenlandsstudentene nyter godt av dette.

ANSA er veldig flinke til å arrangere eventer for alle nordmenn i byen, og siden det er mange nordmenn, både på medisin, tannlege og andre linjer, så er disse arrangementene supersosiale!

Som nevnt, er det heller ikke vanskelig for Lilly å kaste seg på en mengde sosiale aktiviteter på fritiden.

Jeg er ofte med folk i klassen på turer med hundene deres, vi møtes i parken over en øl, eller så drar vi på ANSA sin pubquiz, som arrangeres én fredag i måneden.

Lilly tok også med seg noe kjært fra Norge til Budapest, som også holder henne ganske opptatt.

Jeg har med meg to hester hit, som jeg eier sammen med roomien min, så det går med noen timer i stallen hver dag, sier hun.

 

 

Budapest er til for å nytes

Selv om Lilly aldri hadde sett for seg å bli student i Budapest, anbefaler hun andre studenter på det varmeste å studere i byen hun nå har blitt veldig glad i.

Hun råder nye studenter til å ta kontakt med andre nye studenter, som også ønsker seg til utlandet, og å være aktive for å skape et godt miljø for seg selv.

Er man flink til å ta initiativ selv, er hun overbevist om at man ikke vil angre på utenlandsopplevelsen. 

Kom deg inn i gruppechatten med klassen og den egne gruppechatten, for nordmenn i klassen, råder hun. Meld deg inn i ANSA, delta på fadderuken og gled deg til de beste årene i livet ditt.

Til slutt sier Lilly at hun håper at de fremtidige studentene som velger å pakke kofferten for å dra til Budapest, slapper av og drar med et åpent sinn.

Jeg tror mitt beste tips er å senke skuldrene og å ta ting som det kommer, for alt ordner seg - og Budapest er jo til for å nytes.