U ngarn ligger i Sentral-Europa, og har vært i oppgang siden 1989, da de begynte sin overgang fra et kommunistisk styre til et demokrati.

Særskilt i de siste tiårene, har landet opplevd en teknologisk utvikling og blitt en attraktiv destinasjon for turister og investorer.

Hovedstaden, Budapest, er en av de mest populære severdighetene, da den kombinerer historie og modernitet på en fascinerende måte. Donau-elven deler byen i to deler, Buda og Pest. Fra de mange broene, som forbinder disse to delen, kan du opplever et fantastisk skue. I denne byen, vil du også finne kultur i bøtter og spann, som for eksempel Budapest International Documentary Festival og Budapest Wine Festival.

Foruten Budapest, har Ungarn flere andre byer som er verdt et besøk. Eger er kjent for sin vinproduksjon, og Pécs kan by på et sammensurium av arkitektoniske stiler, samt et pulserende studentliv.

 

Ungarn

Hovedstad: Budapest

Innbyggertall: Ca. 9,8 millioner

Areal: 93 028 km²

Tidssone: CET (UTC+1) / CEST (UTC+2)

Offisielt språk: Ungarsk

Statsform: Parlamentarisk republikk

Valuta: Ungarsk forint (HUF)

 

 

Utdanning

Ungarn tiltrekker seg mange internasjonale studenter, delvis på grunn av rimelige studieavgifter og et lave levekostnader.

Landet har et solid utdanningssystem og er kjent for sin høykvalitetsutdanning, særlig innen medisin, veterinærmedisin, farmasi og ingeniørfag.

Semmelweis University, Széchenyi István University, University of Debrecen og University of Pécs har alle flere hel- eller delgradsstudenter fra Norge. I tillegg er disse lærerstedene godkjent av Statens Lånekasse.

Det ungarske karaktersystemet varierer mellom institusjonene, men en vanlig skala er fra 1 til 5, der 1 er det laveste og 5 er det høyeste. Noen universiteter kan også benytte ECTS-karaktersystemet (European Credit Transfer and Accumulation System), som er utbredt i Europa.

Ellers, i likhet med de fleste norske studier, starter studieåret i Ungarn i september og varer frem til mai måned.

Mellom de forskjellige ungarske universitetene finnes et bredt spekter av fagtilbud, men vær oppmerksom på at flere fag baseres utelukkende på ungarsk.

Derimot, særlig på master- og doktorgradsnivå, er engelsk et ofte brukt undervisningsspråk. I tillegg, vil de største universitetene kunne tilby utlandsstudenter undervisning på engelsk, tysk eller fransk.

Det er lurt å la seg veilede av norske portaler for å finne frem til lærestedet som vil passe deg best.

For eksempel, kan du finne frem til alle studietilbud i Ungarn på Studievalg.no.

Et annet tips er å besøke nettsidene til ANSA, som er en svær organisasjon for norske studenter i utlandet. Organisasjonen er forankret i Oslo, med landsstyrer i mange land, deriblant Ungarn.

ANSA har en egen oversikt over hvilke universiter i Ungarn som tilbyr engelskspråklig utdanningsprogram.

Som medlem i ANSA Ungarn, får du et trygt nettverk med mennesker som kan stille til rådighet ved de spørsmålene du måtte ha før og under studieløpet. I tillegg, får du som medlem mulighet til å engasjere deg aktivt i organisasjonen og delta på en rekke festlige arrangementer.

Medlemskap kan du få tildelt når du har fått innvilget studieplass i utlandet.

 

 

Godkjenning av studiet

Når du skal bevege deg ut av landet for å studere, er det er viktig å huske at godkjenning på søknaden din om støtte fra Lånekassen ikke nødvendigvis betyr annet enn nettopp at du får studiestøtte.

Derfor, er det viktig også å passe på at du vil få utdanningen godkjent i Norge etter å ha studert i utlandet.

Heldigvis, går dette stort sett bra, men spesielt innen helsefag har det vist seg å kunne bli vanskelig å få autorisasjon i Norge etter endt studie i utlandet.

Ta derfor kontakt med NOKUT og få bekreftet at utdanningen du har tenkt til å ta er godkjent, enten det er helse eller et annet fagområde du skal studere innenfor.

Skal du studere helsefag, bør du også ta kontakt med Statens autorisasjonskontor for helsepersonell, som er de som bestemmer om du får jobbe innen yrket du har valgt når du er ferdig utdannet og tilbake i Norge.

 

 

Søkeprosess

I kontakt med ulike universiteter, vil du finne at noen lærersteder i Ungarn kun tar imot utvekslingsstudenter som er tilknyttet norske lærersted med utvekslingsavtale.

I tilfeller hvor du i utgangspunktet er tilknyttet en høgskole eller et universitet, vil lærerstedet ha egne retningslinjer for hvordan du skal søke.

Brorparten av nordmenn som befinner seg i Ungarn i dag, tar medisin-, tannlege- og veterinærstudier.

For å komme inn på de internasjonale universitetene som tilbyr disse fagene, må du avlegge opptaksprøve for å teste din kunnskap i biologi, kjemi, fysikk, matte og engelsk. Belag deg på å måtte betale en søknadsavgift og et eksamensgebyr, selv om det ikke alltid vedgår alle universitetene.

Som nevnt tidligere, kan ANSA, eller andre representanter her hjemme, også være ganske behjelpelig på denne fronten.

Det er greit å vite at noen av de norske lærerstedene tilbyr forberedende fag til opptaksprøven.

Ønsker du å søke deg til en studieplass ved et av landets universiteter, er det greit å beregne innsendt søknad fire måneder før studiestart, selv om flere skoler har rullerende opptak.

Ønsker du å ta deler av graden din i utlandet, i stedet for hele, gjelder gitt norske lærersteds inntakskrav, noe som igjen kan gjøre søknadsprosessen annerledes enn beskrevet her.

I tillegg, er opptaksprøven bare en del av selve søknaden i sin helhet. De ulike universitetene har forskjellige krav som skal innfris, men noe er likevel likt.

Du må ha klart en engelsk versjon av vitnemålet fra videregående skole, oversatt til engelsk, sammen med eventuelle andre vitnemål, og et kopi av passet ditt, som sendes til universitetet du søker på.

I kontakt med din videregående skole, bør du spørre om anbefalingsbrev fra en eller flere av dine tidligere lærere.

Det forventes også at du skriver et motivasjonsbrev og en CV til skolen.

Noen studiesteder vil også be om en økonomisk garanti. Får du støtte fra Lånekassen, kan du få dette av dem.

Avhengig av hvilken fagretning du ønsker å studere, kan universitetet ønske en generell helse, hepatitt og HIV-test.

Ellers, står du fritt til å søke ved flere universiteter når du allerede har avgitt opptaksprøve.

Videre, hvis du skal studere på engelsk, kan det hende at du må gjennomføre en IELTS- eller TOELF-test på forhånd, men sjekk med studiestedet om du trenger å ta den først. Noen steder holder det om du har en firer i engelsk på vitnemålet. Uansett, kan begge testene tas opptil to år før du starter studiene.

På samme måte, hvis undervisningsspråket på studieprogrammet er på ungarsk, kan det hende at du må ta en test for å bevise at du har tilstrekkelige språkkunnskaper.

Skal du studere på et annet språk enn engelsk, kan du få støtte av lånekassen til å ta enten et minimum fire ukers språkkurs, eller til et tilretteleggingssemester.

Som hovedregel må du ta kurset i det landet du skal studere, som må være et land utenfor Skandinavia.

Et tilretteleggingssemester vil si at du bor ett semester i utlandet og lærer språk, samfunn, og kultur ved et offentlig godkjent lærested. Kurset må da ha minst 15 undervisningstimer i uken og vare i minst tre måneder. Du må også opplyse i søknaden om hvor du planlegger å studere og hvilken grad du har tenkt til å ta etter tilretteleggingssemesteret.


 

Muntlig intervju

Ved flere av de ungarske universitetene, er det vanlig å gjennomgå et muntlig intervju, i tillegg til den skriftlige opptaksprøven. Dette kan ta plass over skype eller et fysisk møte.

Typisk vil du bli intervjuet av en professor fra universitetet. Dette vil foregå på engelsk.

Spørsmål og oppsett kan minne om en blanding mellom jobbintervju og eksamensevaluering. Professoren vil gjerne snakke med deg om de delene av opptaksprøven du kanskje ikke besvarte tilstrekkelig. Og vil utover det, referere til både opptaksprøven og motivasjonsbrevet du skrev.

Ungarn, sett med norske øyne, har et konservativt utdanningssystem, så kle deg gjerne litt mer formelt enn ellers til det muntlige intervjuet (selv hvis det skjer over Skype).

Det kan også være greit å finpusse på engelsken, hvis du skulle kjenne deg litt rusten.

Under intervjuet vil det være et pluss å kunne litt om byen og universitetet du har søkt deg til, i tilfelle det blir et tema.

 

Nyttige linker:

Finne studier i Ungarn:

Studievalg.no

 

Påmelding til språktester:

TOELF-test (engelsk) 

IELTS-test (engelsk) 

 

Finansiering:

Globalgrant.com – 5000 ulike stipend og legater 

Stipendportalen.no – 2000 ulike stipend og legater 

Numbeo – prissammenligning mellom land 

Lånekassen

 

Andre nyttige linker:

ANSAs landside

Motivasjonsbrev – hvordan å skrive et godt brev? 

Anbefalingsbrev – hva skal med? 

Autorisert oversettelse 

NOKUT 

Statens autorisasjonskontor for helsepersonell 

 

 

Prisnivå

Ungarn er et billig land å leve i, både når det gjelder å få tak over hodet eller mat i skrotten, og de færreste studenter ser seg nødt til å ha en deltidsjobb ved siden av studieløpet.

For eksempel, kan man spise på en middels priset restaurant for en brøkdel av hva det ville kostet i Norge, og lokal øl og vin er også betydelig billigere.

Når det gjelder boligleie, vil prisene riktignok variere avhengig av beliggenhet, standard og størrelse på boligen, men uansett er prisene merkbart lave.


 

Praktisk informasjon

Som norsk statsborger trenger man ikke visum for å bo og studere i Ungarn, men du vil trenge en midlertidig oppholdstillatelse for å oppholde deg i landet i mer enn tre måneder.

Når du har fått studieplass ved et polsk lærested får du automatisk krav på dette.

Du trenger ikke søke om oppholdstillatelse før du har flyttet, og universitetet vil da hjelpe deg med dette.

Den midlertidige oppholdstillatelsen gir deg også rett til å jobbe i Ungarn, dersom du ønsker en jobb ved siden av studiene.

Det er viktig å skaffe seg et Europeisk helsetrygdkort, slik at du vil få samme rettigheter til helsetjenester som de ungarske borgerne.

I tillegg anbefales det å tegne en solid reiseforsikring, for at du skal være helt trygg på å unngå store uforutsette utgifter ved sykdom, tap av verdisaker eller frafall fra studiene.

Det finnes mange typer reiseforsikring, med ulike kriterier for hva de dekker og for varigheten av utenlandsoppholdet, så gjør grundig research før du bestiller.

Husk at du som utenlandsstudent alltid har en god støttespiller i ANSA, som er organisasjonen for norske studenter i utlandet.

Dersom det for eksempel skulle oppstå problemer med studiene, Lånekassen, leie av bolig eller andre ting, er ANSAs rådgivere alltid behjelpelige med å finne en løsning.

 

 

Kultur

Ungarere, eller Magyarer som de også kalles, er stolte av sin nasjonale identitet og historie, og dette gjenspeiles i deres kulturelle praksiser og tradisjoner.

Som følge, er familieliv og sosiale bånd høyt verdsatt blant folket. De setter stor pris på familie og venner, samt at mange av deres tradisjoner er knyttet til å tilbringe tid sammen.

Ungarn har også en rekke nasjonale og religiøse høytider, som feires med stor entusiasme og engasjement. Disse inkluderer påske, julaften, nasjonaldagen (15. mars) og Szent István-dagen (20. august), som hedrer grunnleggeren av den ungarske staten.

Det ungarske kjøkken er kjent for sin rike smak og heftige bruk av krydder som paprika. Noen av de mest kjente rettene inkluderer gulasj, langos og kürtőskalács.

Vinproduksjon er også en viktig del av ungarsk kultur, med historiske vinregioner som Tokaj og Eger.