Navn: Silje Engell
Alder: 27
Studie: Medisin
Studiested: Semmelweiss University, Budapest

 

Om skolen / studiestedet

 

Hvordan fant du ut at det var hit du ville dra?

Jeg gikk ett år på Bjørknes Privatskole for å ta opp fag og der var de veldig positive til  medisinstudier i Ungarn og Polen. Etter å ha undersøkt virket Ungarn som det beste alternativet. Jeg dro ned og besøkte de forskjellige universitetene, og landet på Semmelweiss som mitt førstevalg.


Fortell litt om skolen og studentmiljøet?

Skolen er veldig ”gammeldags” og typisk øst-europeisk. Det ungarske byråkratiet skjøtes slik at man må gjennom uendelig mange instanser for hver eneste beslutning som skal tas. Til studentenes store fortvilelse har man ikke noe annet valg enn å stå timevis i kø for å fylle ut enorme mengder med blanketter. Det første man lærer seg ved dette universitetet er tålmodighet.

Det akademiske nivået ved skolen er bedre enn hva ”steinalderbyråkratiet” skulle tilsi, og jeg er godt fornøyd med dette. Studentmiljøet er også veldig bra, spesielt er de norske studentene flinke til å ta vare på hverandre. Det arrangeres alt fra store konserter med kjente norske band, til idrettsdager og ukentlige norske pubquizer. Det er ofte ute på byen man får de beste tipsene om hvordan man skal klare fagmengden og takle ungarsk byråkrati.


 

Fortell litt om studiet og undervisningen

Selve studiet er på 6 år, og de to første årene består av  ”basic science”-fag. Dette er fag som anatomi, histologi, embryologi, kjemi og biokjemi, biofysikk, biologi og fysiologi. Deretter kommer ett år med pre-kliniske fag; hovedsakelig sykdomslære delt opp i mikrobiologi, patologi og patofysiologi. 4. og 5. året er kliniske år og her er alle spesialitetene som nevrologi, kirurgi, indremedisin, føde/gyn, pediatri etc. Det siste året er et rent klinisk år uten klasseromsundervisning, da tilbringer man et gitt antall uker på til sammen åtte forskjellige fagområder innen medisin.

LES OGSÅ: 10 ting du ikke visste om Budapest

 

Søknadsprosessen

 

Hvordan var søknadsprosessen?

Det var en ganske stor jobb å sette sammen en søknad til Semmelweiss University. Det kreves en del dokumentasjon ”utenom det vanlige”, blant annet et anbefalingsbrev fra relevante personer og et motivasjonsessay.

Det er i hovedsak to ting som teller ved opptak til medisinstudier i Ungarn; karakterer fra videregående og en skriftlig opptaksprøve i kjemi, fysikk, biologi og engelsk med et påfølgende intervju.Opptaksprøvene arrangeres i Oslo to ganger i året, og det er denne delen som veier tyngst i en søknadsprosess.


 

Livet som student i Ungarn

 

Hvordan er prisnivået der?

Alt er billigere enn i Norge. Når det gjelder mat er prisen godt under halvparten av norske priser, derfor er det billig å gå ut å spise. Man får en lunsj m/drikke til 40-50 kr, og en middag med drikke til 100 kr.

Kollektiv transport er også billig da de har gode rabatter for studenter; et månedskort koster for eksempel rundt 110 kr. Alkohol er også veldig billig i Ungarn, en øl koster ca 20 kr ute  og 10 kr i butikken.

 

Hvor mye betaler du for å leie bolig?

For en leilighet med sentral beliggenhet på 90 kvm betaler jeg kun 350 euro i måneden i leie + ca 100 euro i faste utgifter (strøm, gass, vann, etc.). Men jeg har vært veldig heldig, dette er under gjennomsnittet for hva det koster å leie i Budapest nå.

Leieprisene per i dag ligger stort sett mellom 400-500 euro i måneden + ca 100 euro i faste utgifter, men dette er fine leiligheter. Det er mulig å finne leiligheter helt ned i 150-200 euro i måneden, men disse holder en veldig lav standard. Jeg bodde selv i en slik leilighet mitt første studieår, og det var en erfaring jeg godt kunne vært foruten. Det var veldig kaldt og fullt av kakerlakker og maur. Kjøkken og bad var mangelfullt innredet og det var veldig høyt støynivå.


 

Hva gjør man i fritiden?

Det er mye å gjøre i Budapest. Det er blant annet et rikt kulturelt utvalg, med teater, opera, dans og musikk, og mange spennende museer og utstillinger. Det er gode studentrabatter på det meste av dette. Det finnes også mange badeanlegg i byen, både innendørs og utendørs, og disse er deilige å besøke etter en lang dag på biblioteket. Nattelivet er veldig bra, og man treffer alltid andre studenter når man går ut, uansett hvilken dag i uken det er. De norske studentene samles på faste stamkafeer flere ganger i uken.

 

Hva synes du er det beste med å studere der?

Det er flott å bo i en by hvor man som student har råd til å være sosial i fritiden. I tillegg er det fantastisk å bli kjent med så mange forskjellige mennesker fra alle verdens hjørner, det har gitt meg et perspektiv jeg ikke ville vært foruten.

 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Ungarn?

Den helt klart største utfordringen må være det uendelige byråkratiet. Når man er vant med den ”enkle” norske hverdagen, føles det bortkastet og sette av en hel dag til å betale regninger ved å stå i kø på postkontoret. En annen utfordring er det ungarske språket som er stappfullt av grammatikk, og veldig vanskelig å lære seg. Det kan by på et par problemer i hverdagen.


 

Har du noen tips til andre som ønsker å studere i Ungarn?

Hvis jeg skulle ha gjort det igjen er det nok et par ting jeg ville gjort annerledes, blant annet ville jeg prioritert å lære språket det første året. Jeg ville også funnet noe å engasjere meg i utenfor studiet så tidlig som mulig.