Hvordan fant du ut at det var hit du ville dra?
Jeg kjente noen som kjente noen, og synes det virket interessant og spennende, da jeg fikk høre mer om hva de synes om studietilbudet og studiehverdagen i Budapest.
I tillegg, var jeg veldig lysten på å se litt mer av verden, og da gjerne studere utenfor Norges landegrenser.
Hva som helt spesifikt fikk meg til å velge Budapest, vet jeg ikke, men fikk vel en slags «godfølelse» for byen, og jeg bestemte meg for å i det minste prøve det ut.
Navn: Silje Huseby
Alder: 21 år
Studie: Medisin
Studiested: Budapest, Ungarn
Det har nå gått to år siden jeg tok det valget, og jeg er veldig fornøyd med at jeg reiste!
Fortell litt om skolen og studentmiljøet?
Skolehverdagen er tøff i starten.
Man skal venne seg til mye nytt, helst på kortest mulig tid, og for meg var pensum ganske ukjent og intetsigende. Det gjelder å stå på i starten, finne gode rutiner, og være åpen for alt som er nytt og annerledes.
Studentmiljøet på skolen er svært mangfoldig, når det kommer til nasjonalitet og kulturer. Det byr på litt ekstra krydder i hverdagen, der man kan oppleve nye ting, i form av mat, høytider og lignende, samt at man lærer jo mye av det.
Det er også et veldig godt samhold, oss nordmenn i mellom.
ANSA er flinke til å arrangere aktiviteter ved siden av skolen, der studentene blandes på tvers av trinnene, og gir mulighet for de som er tidlig i studiet til å høste goder, som erfaringer fra de som går på trinnene over.
I tillegg, så er det jo godt å ha noe/noen man lett blir trygg på rundt seg, når det er langt hjem til familien og de vante forholdene.
Fortell litt om studiet og undervisningen
Undervisningen foregår på engelsk, og i løpet av de to første årene samlet så og si på ett sted. Deretter blir det mer reising mellom de ulike sykehusavdelingene.
De første to til tre årene inneholder for det meste teori. Det blir lange lesedager med nesen i boka.
Deretter bruker vi kunnskapen vi har tilegnet oss til å bygge på det rent praktiske og kliniske.
Opplegget kan virke tungt, når man sitter i eksamensperioden med de tykkeste bøkene man noen gang har sett, men etter hvert skjønner man fordelene ved det, og at man faktisk kommer til å sitte igjen med veldig bra teorigrunnlag det er lett å bygge videre på.
Et skoleår er delt opp i to semestre, begge på 14 uker. Hvert semester følges opp av en eksamensperiode, der man står relativt fritt til å sette opp eksamensdatoene slik man selv ønsker.
Hvordan var søknadsprosessen?
Den var i grunn veldig enkel og grei.
Bjørknes Høyskole hadde all informasjonen og alle søknadspapirene jeg trengte.
Både søkingen og opptaksprøve og intervju gikk gjennom Bjørknes, og de var hele tiden flinke til å holde oss oppdaterte på datoer, kurs, frister og lignende. Enkelt og greit, med andre ord!
Hvordan er prisnivået der?
Dette er vel kanskje en av de største kontrastene til studielivet hjemme i Norge. Støtten fra Lånekassen er den samme for oss som i Norge, og i Ungarn rekker de pengene langt
Alt er billig, og gir muligheter til å gjøre og oppleve ting mye enklere.
Friheten blir stor, og det kan være godt med avbrekk fra en ellers ganske tøff studiehverdag, hvor vi kan unne oss litt ekstra.
Hvor mye betaler du for å leie bolig?
Prisen på å leie bolig varierer med beliggenhet og standard, men jevnt over er det rimelig.
Selv bor jeg veldig sentralt i forhold til bykjernen, og deler en 90 m2 leilighet med en annen norsk jente. Leiligheten er nyoppusset og fin, og vi betaler omtrent 5000 kroner tilsammen. I tillegg til den summen, kommer prisen på gass, elektrisitet og «common cost», en slags borettslagsavgift.
Hva gjør man i fritiden?
På fritiden blir det mye sosialt, og gjerne over en øl eller to.
Budapest har et yrende natteliv å by på. Det blir mye spising på restaurant, fordi dette er billig. Det passer seg fint til en travel hverdag!
Ellers så blir det jo de vanlige tingene: kino, bowling, idrettsaktiviteter og så videre.
Og så må det jo nevnes, at Budapest ligger svært sentralt til, i forhold til andre europeiske storbyer, og at tog og fly i alle retninger koster fint lite om man er litt tidlig ute med planlegging!
Hva synes du er det beste med å studere der?
Det beste med å studere i Ungarn, er friheten man har der nede som student.
Mulighetene til å gjøre og oppleve masse, og at det faktisk passer til tykkelsen på lommeboken.
Kombinasjonen av dette, samt at man faktisk får studere og lære om noe man brenner for og virkelig interesserer seg for, gjør Budapest til en by det er gøy å være student i!
Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Ungarn?
Jeg har ikke funnet noe direkte negativt å sette fingeren på ved å studere i Budapest, men det må sies at når det kommer til språk og kommunikasjon, så kan det by på litt problemer og ikke minst, mye irritasjon til tider.
I skolehverdagen går det fint, der holder det med engelsk, men en gjennomsnittlig ungarer på butikken, på posten, over telefonservice og lignende, kan nødvendigvis ikke noe som helst engelsk.
Alt ordner seg til slutt, men prosessen for å ordne noe, kan bli noe lenger og vanskeligere enn planlagt.
Har du noen tips til andre som ønsker å studere Ungarn?
Om du er inne på tanken, dra ned, kontakt ANSA og få muligheten til å se studiehverdagen, ikke bare høre om den.
Eller bare gå for det! Her er så mye erfaring og så mange opplevelser å hente, at man taper ikke noe uansett.