(StudentTorget.no):

Navn: Romina B. Berg
Alder: 23 år
Utdanning: Tannlege
Studiested: Universitet i Pécs, Ungarn

Oslojenta Romina hadde egentlig tenkt å ta opp fag fra videregående for å komme seg inn på tannlegestudiet i Norge. Men etter å ha forhørt seg med venner som studerte i Ungarn ombestemte hun seg. Det har hun ikke angret på.

– Jeg har fått inntrykk av at det er Polen de fleste drar til, så når jeg bestemte meg for utenlandsstudier ville jeg til et sted som ikke er like ”mainstream”. Valget falt på Ungarn fordi de jeg kjenner som har studert der trivdes . I tillegg virker det som at Ungarn har høyere standard enn nabolandene, forteller Romina.

 


GLAD OG FORNØYD: Tannlegestudenten trives i Ungarn.

Klikk her for å se alle studier i utlandet

 

Fikk hjelp i søknadsprosessen

Bjørknes Høyskole representerer flere universitet i Sentral-Europa, Australia og USA. Det var de som hjalp Romina gjennom søknadsprosessen.

– På grunn av Bjørknes var søknadsprosessen veldig grei. De har klare retningslinjer på hva, hvordan og når du skal søke. Først måtte jeg ta opptaksprøver som besto av en skriftlig og en muntlig del. Etter det gjensto papirarbeidet. Blant annet måtte jeg sende motivasjonsbrev og karakterkort til de utenlandske universitetene, sier hun.

Søknadene resulterte i at Romina kom inn på flere universiteter. Blant dem Ungarn, Riga og Polen. Valget falt på Pécs i Ungarn.

– Selv om jeg hadde noe innsikt i studiehverdagen gjennom venners erfaring visste jeg ikke spesielt mye om landet. Jeg forventet en litt postsovjetisk kultur, noe som har vist seg å stemme. Og så leste jeg litt om kulturhistorien før jeg flyttet ned, forteller Romina.

Usikker på hva hun hadde i vente er hun mer enn glad for at valget falt på Pécs. Den faglige kvaliteten på tannlegestudiet er noe av det hun verdsetter høyest.

– Jeg er utrolig fornøyd! Det er ingen hemmelighet at medisinstudiet er tøft, men personlig liker jeg intensiviteten. Vi har prøver hver uke som må bestås for å kunne gå opp til eksamen. Det høres kanskje tøft ut, men du blir holdt i hånda av skolen hele veien, sier hun.

 

LES OGSÅ: Slik velger du riktige utenlandsstudier

 

God kommunikasjon mellom professorer og studentene

– Om du har noen spørsmål eller trenger litt ekstra hjelp så er professorene veldig villig til å hjelpe deg. I stort sett alle fag har vi seminarer og forelesninger. Personlig synes jeg forelesningene er litt vanskelig å følge, men de er likevel bra. I seminarene blir det tatt fravær, så de er obligatoriske, forteller hun.

I starten av semesteret er det en rekke arrangement å ta del i, i regi av universitetet. For Romina er det alltids en fest å attende i helgene. Utenom studiet bruker hun hverdagene til trening, venner og middager på restaurant.

– Studentmiljøet er helt fantastisk! Utenlandsstudenter befinner seg i samme situasjon. Vi har alle reist fra familie og venner, og er vettskremt den første tiden. Det gjør at man blir kjent med hverandre veldig fort, og knytter sterke bånd. I tillegg er Pécs en liten by, noe som gjør det enda mer intimt og enkelt å holde kontakt, forteller hun.

 

Trenger ingen deltidsjobb

Som de fleste norske studenter mottar Romina studiestøtte fra lånekassen for å finansiere utenlandsoppholdet. En deltidsjobb ved siden av studiet ser hun ingen hensikt med.

– Jeg klarer meg veldig bra med det jeg får fra lånekassen. Boligprisene i Ungarn er utrolig billig. Der er ikke uvanlig at studenter velger å kjøpe bolig her nede, da det er så billig. Selv leier jeg for 1700 kroner i måneden, sier hun.

Selv om det ikke er noe å utsette på studietiden så langt, er det uaktuelt å jobbe i landet etter endt utdanning, sier Romina. Det at norske studenter velger å flytte hjem etter fullført grad i utlandet er normen og ikke unntaket.

– Jeg er forberedt på å se etter jobb utenfor Oslo, fordi det er så stor konkurranse i bransjen. Med det sagt tror jeg likevel at mine jobbmuligheter er likestilt med studentene hjemme. Jeg har jobbet som tannlegeassistent i Norge, og flere arbeidsgivere har sagt og sett at det ikke nødvendigvis er slik at tannleger med norsk utdanning er flinkest, forteller hun.

– Ungarn er et land med mye kultur og mye god mat. Spesielt godt liker jeg vinkulturen og vinfestivalen. Jeg vil anbefale på det sterkeste å studere i Ungarn, og da spesielt i byen Pécs, avslutter Romina.
 

Klikk her for å se studentrabatter i Norge