Hovedstaden er delt opp i 15 bydeler, og med 647 676 innbyggere, har de mye å by på for en nyinnflyttet student.

Kjenner du ikke Oslo fra før av, gir vi deg full oversikt over de mest populære områdene som er tilrettelagt studenter.

 

Sentrum, Youngstorget og Aker Brygge

Det er gjerne i sentrum det skjer, enten det er morgen eller kveld, om du ønsker kultur, uteliv eller andre innslag.

Liker du musikk er du i godt selskap. I Oslo, spilles det mer enn 5000 konserter i året, og i sentrum finner du større konsertscener som Oslo Spektrum, Sentrum Scene og Rockefeller.

For å oppleve mest mulig av byens sjarm, anbefales det også at du besøker alle de små konsertscenene. Uhørt, Herr Nilsen og Revolver har ofte livemusikk på plakaten, og det finnes drøssevis med andre utesteder med livemusikk også.

Du finner egentlig alt du trenger i hjertet av byen og er du glad i å shoppe, har du Karl Johan som strekker seg fra Oslo Sentralbanestasjon og opp til Det Kongelige Slott.

Aker Brygge er et populært sted, enten du ønsker å sitte nede på brygga og drikke en øl i finværet, shoppe, eller spise en bedre middag. Mange tar turen til Tjuvholmen, for kunstneriske inntrykk, og her finner du blant annet samtidskunstmuseet Astrup Fearnley og Pushwagner sitt galleri.

Bor du i hjertet av byen, kan du enkelt komme deg rundt med trikk, T-bane, buss, tog eller til fots.

Kommer du utenbys fra, anbefales det å benytte seg av kollektivtransport eller sykkel.

Er du nyinnflyttet med egen bil, anbefales det ikke å bo i sentrum av hovedstaden, da parkeringsplassene blir stadig færre og det er mye enveiskjøring.

 

 

Nærmeste studentpub: Hvelvet (Kirkegata 4).

Nærmeste studentbolig: Tullinløkka Studenthus.

Billig halvliter: Rett Inn Bar (Storgata).


 

Grønland, Gamlebyen og Tøyen

Denne bydelen er et sammensurium av historie, kultur, mat og andre inntrykk.

Med Middelalderparken i Gamlebyen, museene på Tøyen, det yrende folkelivet på Grønland og den gamle trehusbebyggelsen på Vålerenga, er dette en bydel full av sjarm.

På Tøyen, kan du besøke Botanisk Hage, Munchmuseet, Naturhistorisk Museum eller Tøyenbadet. Eller du kan slappe av i Tøyenparken, som arrangerer Øya-festivalen i august. Her finner du også koselige kafeer, restauranter i gamle bygninger og bruktbutikker, som gjør dette til et yndet sted for de som liker å bo urbant, men i en litt roligere del av byen.

Beveger du deg derimot ned på Grønland, er pipen en annen lyd; her er det et yrende folkeliv til alle døgnets tider i form av frukt- og grøntmarkeder, basarer og utesteder. Her kan du spise mat fra alle verdens hjørner, til temmelig rimelige priser, og senere ta deg en tur til en av de mange pubene eller utestedene som finnes her.

Befinner du deg i denne bydelen, er det kort avstand til resten av hovedstaden, enten det er med bruk av beina, T-banen eller annen transport.

 

 

Nærmeste studentpub: fuBar (Schweigaardsgate 14).

Nærmeste studenthus: Kansleren studenthus, Enerhaugen studenthus.

Billig halvliter i området: Stargate (Grønland 2).


 

Grüneløkka (opp til Carl Berners plass)

Grünerløkka, eller hipsterville, har blitt veldig populært blant studenter og unge de siste 15 årene. Med Akerselva rennende nedover bydelen, var dette arbeiderklassens strøk i eldre dager.

Området er flust av gamle fabrikker som har blitt pusset opp, og som i dag huser alt fra kunstskoler og boliger til utesteder.

Bor du her, er du i kort avstand til utallige kafeer, utesteder og bruktbutikker, hvor enhver fashionista kan dra på skattejakt.

Prisnivået på leiemarkedet er ikke lavt, men her finnes det mange bokollektiv og studenthus.

Hopp på trikken som tar deg over store deler av byen, lei en av bysyklene på sommerstid, eller rett og slett bare gå. Fra Carl Berners Plass, kan du ta T-banen, eller enkelt komme deg ut av byen med bil fra Ring 2.

I denne bydelen, bor du sentralt, og du er ikke langt unna det som skjer.

I helgene, anbefales det å ta en tur til Birkelunden, som har marked hver helg. Her står det folk som selger gamle møbler, smykker og klær, til boder som tilbyr herlig gatemat. En fattig student kan virkelig gjøre et kupp hvis man trenger noen nye møbler. Er du heldig, kan du også finne en gjemt skatt i form av et designermøbel til gi-bort pris.

 

 

Nærmeste studentpub: Fredagsbaren på Kunsthøgskolen i Oslo.

Nærmeste studenthus:
Bjølsen studenthus, Grünerløkka studenthus, Iladalen studenthus, Sofienberg studenthus.

Billig halvliter i området:
Kaikola.


 

Bislett og St. Hanshaugen

Denne bydelen huser landets største (statlige) høgskole, nemlig Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).

Og det er ikke uten grunn at den kan kalles for studentenes bydel. Dette er et populært område å leie seg studenthybel i, og SiO har i tillegg flere av sine studenthus her. Sentrumsnærhet og et bra kollektivtilbud, gjør dette et yndet sted å bo for mange.

Bydelen er ikke bare studentvennlig, med sine kafeer, puber, restauranter og høgskole. Det er i tillegg veldig pent her, og bydelen huser mange klassiske bygårder fra slutten av 1800-tallet.

Liker du parklivet, finner du Stensparken, som er en stor, grønn lunge, midt blant det urbane bybildet. Du kan også ta turen til den store parken på St. Hanshaugen, som er et populært parkområde for trenings- entusiaster, skatere og parkglade Osloborgere.

St. Hanshaugen er sentralt, selv om det ikke ligger i midten av sentrum, og passer dermed perfekt om du ikke ønsker å bo tett i tett blant alle utestedene i byen.

Akerselva renner i nærheten, og følger du den oppover langs det nyoppussede elveleiet, kommer du til Storo og Nydalen. Vandrer du nedover langs elven er du omringet av urbane strøk med utesteder og kunstgallerier.

 

 

Nærmeste studentutested: Samfunnet på Bislett og SAMKroa er HiOA sine egne studentpuber, og ligger inne på høgskolen.

Nærmeste studentbolig: Pilestredet Park Studenthus, Pilestredet Studenthus og Stensberggata Studenthus kan alle tilby flotte hybler og leiligheter for single, par og de med barn.

Billig halvliter i området: Evergreen Inn (Pilestredet 1).


 

Majorstua, Frogner, Solli plass og Vika

På Majorstua, finnes et godt utvalg av koselige kafeer, bakerier og restauranter i alle prisklasser.

Stikk innom The Broker og prøv burgeren deres med håndkuttet pommes frites, eller nyt en øl i Den Gamle Major sine lokaler rett over gaten fra Majorstua T-banestasjon.

Befinner du deg på Frogner, finner du det originale Åpent Bakerisom anbefales hvis du liker nystekte bakevarer og kanskje byens beste varme sjokolade?

Majorsta er kjent for sin lange handlegate Bogstadveien.

Nedenfor, ligger også Hegdehaugsveien, som yrer av uteliv fra onsdag og utover. Her er det populært på Horgan`s, Bjørungs og utestedet VU.

Beveger du deg til Solli eller Vika, finner du Skaugum og La Belle Sole, utesteder kjent for høy partyfaktor.

Er du glad i godt øl, bør du ta en tur til Oslo Mikrobryggeri, som var Nordens første mikrobryggeri.

Denne bydelen har mye mer å tilby enn bare uteliv og shopping. Foruten et flust med gallerier og andre kulturelle innslag, finner du byens største parkanlegg Frognerparken, som er populær blant både turister og Osloborgere.

Her er det kort vei med trikk og T-bane rundt byen, opp til Oslomarka og Frognerseteren for friluftsentusiasten, eller byens største skianlegg på Tryvann i vintermånedene.

 

 

Nærmeste studentpub: Chateau Neuf drives av Det Norske Studentersamfund og er selveste hovedsetet til universitetsstudentene. Her skjer det alltid mye spennende, enten du vil på konsert, standup, bare ut for en kveldspils eller på temakveld.

Nærmeste studenthus: På Majorstua ligger det særegne studenthuset i Schultz` gate. Dette er et stort kollektiv som huser i underkant av 100 studenter, som deler soverom. Her bor du litt tettere oppå de andre, men fordelen er at du blir lett kjent med andre studenter. Ønsker du å bo her må du gjennom beboernes nåløye, det er nemlig de som bestemmer hvem som skal få lov til å bli kollektivets nye tilskudd og ikke SiO.

Billig halvliter i området: Café Olsen (Briskebyveien 26).


 

Sagene, Torshov og Bjølsen

Denne bydelen ligger langs Akerselva og strekker seg gjennom Ila, Sagene, Torshov og ned til Grünerløkka.

Dette er en bydel som ligger i nærheten av det meste, men likevel ikke i midten av alt utelivet som finnes på Grünerløkka.

Ringnes park, tidligere Ringnes bryggerier, ble bygget om til et moderne boligkompleks i 2008, og har i dag både kino og et lite kjøpesenter.

Liker du et urbant strøk, med tilgang til naturskjønne omgivelser, kan du få begge deler i denne bydelen. Den har mange parker hvor man kan slappe av på sommerstid, og en tur langs Akerselva er heller ikke en dum idé i sommerhalvåret.

For treningsentusiasten, anbefales en tur innom Torshovdalen, et stort parkanlegg som er like ypperlig til grilling på late sommerdager, som for å lufte hunden.

Herfra kommer du deg enkelt rundt, enten du tar trikken, bussen eller kjører langs Ring 2.

Nærmeste studentpub: SAMKROA (Pilestredet).

Nærmeste studentbolig:
Iladalen Studenthus

 

Sandaker, Storo og Nydalen

Nydalen begynte virkelig å utvikle seg etter at Handelshøyskolen BI åpnet sine lokaler her i 2004. I løpet av ti år, har dette blitt en moderne industripark med hippe leiligheter, kafeer, restauranter og andre fasiliteter.

Dette området passer utmerket for de som liker nærheten til Oslomarka. Det tar det kun en kort sykkel- eller busstur før du befinner deg i Solemskogen eller Maridalen.

Liker du gastromat, anbefales Amundsens nye tilskudd oppe i Nydalen.

Er du glad i teater, ligger hovedscenen til Riksteatret nedenfor BI.

Selv om dette føles litt utenfor sentrum, har du tilgang på et godt kollektivtilbud i området. T-banen tar deg ned til sentrum i løpet av et kvarter. Liker du å bruke beina, vil turen nedover langs Akerselva kjapt føre deg til bylivet på Grünerløkka, eller til sentrum av byen.


 

Øvrige Oslo

Dette er den største bydelen, og det er her du finner alle friluftsaktivitetene som skiløyper, markaliv, badesteder og flust av andre fritidstilbud. Oslo er nesten to tredjedeler markområde, og liker du å fylle lungene med frisk luft, har du god tilgang på dette.

Her finner du Nordmarka, Østmarka og Lillomarka.

Er du glad i fjellivet, trenger du ikke reise til Jotunheimen eller Hardangervidda. Visste du at det finnes 99 topper i Oslomarka? Og fra flere av toppene kan du se så langt som til Gaustatoppen på en fin solskinnsdag.

Med mindre støy fra uteliv og bylivet, er denne delen av byen perfekt for småbarnsforeldre eller de som ikke ønsker å bo tett i tett med andre. Selv om aktivitetstilbudene er litt mer spredt i dette området, er det absolutt ikke mangel på ting å finne på. Det er her du finner de store idrettsbanene og de største konsertarenaene.

Spiller du tennis, har du mange haller å velge mellom, og enda flere golfbaner å sløse bort søndagen på.

Befinner du deg utenfor sentrum av byen, kan du fort spare et par tusenlapper i boutgifter. Det er også her SiO har de største studentbyene.