Nytt år og ny vintersesong! Snøen har lagt seg i alle Oslos gater, og tempen ligger godt under null.

Derfor har vi sammen med Othilie K. Opheim, en student ansatt i skiforeningen og oppvokst i Oslo, funnet noen av de beste vinteraktivitetene som hovedstaden har å by på.  

Mulighetene i Oslomarka er mange. Spesielt når det kommer til skiløyper. Ettersom de fleste studenter bor i nærheten av kollektivtrafikken, har vi valgt å trekke frem de som ligger et par t-banestopp unna. Sognsvann, Vettakollen og Frognerseteren er gode utgangspunkter.

Jeg ville dratt til Holmenkollen eller Linderud. Og så har jeg trent en del i Solemskogen, men det er litt vanskeligere å komme seg dit, sier Opheim.

 

 

I appen til Skiforeningen, kan du blant annet se daglige oppdateringer om ruter og føre. Og for de som ikke har egne ski tilbyr de fleste skisentere utleie av utstyr. For eksempel, på Toppsenteret ved Oslo Vinterpark. Dette gjelder også snowboard og alpin.

– Hvis du er helt ny på ski, eller det begynner å bli en stund siden sist, så er Grefsenkollen og Trollvann fine alternativer. Spesielt, hvis man også er en større vennegjeng som vil ulike ting.

 I tillegg til skiløyper, har de slalåm- og akebakker, og en café hvor man kan samles igjen. På Trollvann, må du prøve bollene med melis!

Studenten jobber selv på Trollvann, hvor hun underviser barn og nybegynnere på ski. Dette er også noe hun anbefaler hvis man er helt ny.


 

Mer utenfor skisporet

Dersom man ikke vil gå på ski, er Grefsenkollen også et fint alternativ. På vinterstid er turstien ned fra restauranten mot busstoppet «Akebakken», en akebakke, fortsetter Opheim.

For de akeglade, finnes det også flere bakker langs Akerselva, og for eksempel i Torshovdalen. En plastpose eller søppelsekk fungerer utmerket om man ikke vil kjøpe eget brett. Eller så er korketrekkeren en 2km lang klassiker, hvor du også kan låne egne kjelker.

– Skøyter er også en populær aktivitet for mange. Det finnes flere anlegg, som for eksempel Frogner stadion, Voldsløkka og i Spikersuppa. På noen av stedene, kan du også leie skøyter, om du ikke har egne.

Det siste året har også turskøyter blitt mer og mer vanlig. Med disse kan man få en veldig fin tur på større vann. De kan minne litt om korte langrennsski, som du fester på egne sko eller skistøvler.  

De beste skøyteopplevelsene er nok på dammer og elver. Det er ikke så mange alternativer i Oslo, men Maridalsvannet er fint, sier Opheim.

Skulle du bestemme deg for å prøve et større område, burde du imidlertid forsikre deg om at isen er trygg på forhånd. Dette kan for eksempel gjøres på varsom.no sitt iskart.