Moderne internasjonal storpolitikk, gamle middelalderslott, ulike folkeferd og vennlig atmosfære. Belgia byr på liv og røre, og mye lærdom. Hva med å trå på historisk grunn ved Waterloo, eller å nyte litt ekte belgisk sjokolade? 
 
Brussel er en veldig internasjonal by, og mange internasjonale foretak har slått seg ned her. Handels- og finansforetak har valgt Belgia som operasjonsbase på grunn av landets beliggenhet og frie markedspolitikk. 
 
Ellers er landet kjent for vafler, øl og Tintin, og for å være et land med et svært imøtekommende og vennlig folk.
 

Studieinformasjon 

Belgia er delt inn i de to regionene Flandern, der det snakkes nederlandsk, og Wallonia der det snakkes fransk. Ikke bare er språkene i de to regionene forskjellig, det er også utdanningssystemene til en viss grad. Nær den tyske grensen snakkes det forøvrig tysk. 
 
Det finnes seks universiteter i hver av de to regionene. I tillegg finner du 22 høgskoler i Flandern og 20 i Wallonia. Du kan bruke Studyinflanders.be og Hogeronderwijsregister.be for å finne frem til studiesteder i Flandern og Studyinbelgium.be for å finne studiesteder i Wallonia. Du kan også finne studier i Belgia på Studievalg.no.
 
Som i Norge tar det tre år å fullføre en bachelorgrad i Belgia, og to år å gå ferdig en mastergrad. 

 

Søknadsprosessen 

 Fakta
Offisielt navn: Koninkrijk België (nederlandsk), Royaume de Belgique (fransk)
 
Innbyggertall: 11 195 000 (Verdensbanken 2013)
 
Hovedstad: Brussel
 
Offisielle språk: Nederlandsk, fransk, tysk
 
Nasjonaldag: 21. juli (uavhengighetsdag)
 
Statsoverhode: Kong Filip/Felippe
 
Statsminister: Charles Michel
 
Mynt: Euro
 
(Kilde: snl.no)
 
Du søker direkte til studiestedet og finner søknadsskjema på nettsidene deres. Selv om Norge er et EØS-land er det i noen tilfeller slik at du må holde deg til den fristen som gjelder for studenter utenfor EU. Dette må du spørre det aktuelle studiestedet om på forhånd. 
 
Opptakskravene varier utifra hvilket studie du skal gå og hvor du skal gå det, men i begge regioner må du regne med å måtte ta en språktest. 
 
Skal du studere på engelsk tar du en TOELF- eller IELTS-test. TOELF-testen kan tas i Moss og koster 1500 kroner. IELTS-testen koster 2395 kroner og kan tas i Oslo, Bergen, Stavanger eller Trondheim. Begge testene kan tas opptil to år før du starter studiene. Påmelding til TOELF-testen skjer her, og til IELTS-testen, her, men sjekk med studiestedet om du trenger å ta den først. Noen steder holder det om du har en firer i engelsk på vitnemålet.  
 
Skal du studere på fransk og kan språket godt nok kan du ta en språktest ved Institut français de Norvege i Oslo eller Stavanger. Skal du studere på Nederlandsk, og blir bedt om å ta en språktest, må du til Nederland for å ta testen. Du tar da en NT2-test i Amsterdam, Rotterdam, Rijswijk, Eindhoven, Utrecht eller Zwolle. 
 
Mens noen språktester arrangeres ukentlig, er det andre som arrangeres et par ganger i året, så sjekk
opp når du kan ta språktesten du trenger i god tid. 
 
Kan du ikke språket du skal studere på godt nok kan du få støtte av Lånekassen til et språkkurs eller et tilretteleggingssemester. 

 

Studiekostnader og finansiering 

 
Skal du studere i Belgia må du betale skolepenger. Ved universiteter i Flandern må du betale rundt 4500 kroner i året, mens det koster rundt 6500 kroner i Wallonia. 
 
Basisstøtten du får fra lånekassen er på 97 850 kroner. Du kan også få opptil 120 433 kroner i året som støtte til skolepenger av lånekassen om du studerer ved et godkjent lærested i Belgia. Sjekk om lærestedet ditt er godkjent her
 
Om skolepengene ikke overstiger 61 590 kroner, som er grensa for når Lånekassen slutter å gi deler av skolepengelånet som stipend på bachelornivå, vil du kunne få 50 prosent av skolepengelånet i stipend. Etter denne grensen gis resten av støtten kun som lån. Til utdanning på masternivå og delstudier gis 70 prosent av skolepengestøtten opp til 61 590 som stipend.
 
Du kan også få reisestøtte som dekker to hjemreiser i året. 
 
I tillegg til dette kan du få støtte til et tilretteleggingssemester eller et språkkurs på opptil fire uker om du skal studere på fransk eller nederlandsk. Du kan da få opptil 17 675 kroner i stipend til et språkkurs eller et delt lån og stipend til et tilretteleggingssemester. 

 

Boforhold og prisnivå 

 
I følge ANSA ligger gjennomsnittlige levekostnader i Belgia på rundt 8300 kroner i måneden. Altså kommer du ganske mye lengre på studielånet der enn du ville gjort der. Av dette kan du som student regne med at mellom 2200 og 3700 kroner går til bolig. 
 
 Nyttige linker

Finne studiested i Belgia: 

Studievalg.no

Flandern: Studyinflanders.be, Hogeronderwijsregister.be

Wallonia: Studyinbelgium.be

 

Påmelding til språktester:

TOEFL-test

TIELTS-test

NT2-test

Institut français de Norvege 

 

Andre nyttige linker: 

Lånekassen

ANSAs landssider

NOKUT

Universitetene i Belgia vil være behjelpelig med å skaffe deg bolig. Søknad om studenthybel må sendes universitetet innen 15. juli for høstsemesteret og 1. desember for vårsemesteret. 90 % av Belgias befolkning bor i byer og 68 % eier sin bolig. Det kan være vanskelig å få leie privat. Tilbudet er lite og leilighetene blir dermed dyre. Dette gjelder spesielt de store byene. Bare universitetsbyer vil ha tilbud på møblerte rom. 
 

Kultur

Belgia har gjort seg bemerket for sin gode og eksklusive sjokolade, samt sine mange ølsorter. Kulturen varierer utifra hvor i landet du befinner deg. I de flamske områdene er kulturen ganske lik den nederlandske. Mange bor i Belgia og jobber i Nederland da prisene her er lave og transportnettet er bra. Som vi alle vet er det stor forskjell på den tyske og franske levestilen, så det belgiske folk er ganske mangfoldig.
 
Belgia er også kjent for sin kunst og for sitt kulinariske kjøkken. Mange hevder at du finner bedre og finere restauranter i Brussel enn du gjør i Paris.
 
Brussel er en stor internasjonal by, men for en student er ikke utelivet mye å skryte av. Det er nok litt stivt, det er dyrt og ikke akkurat ” hæla i taket ”-stemning. Men selvsagt har også Brussel sine plasser om du er godt kjent. I de mindre byene er stemningen en annen, her opplever vi mer av den belgiske kulturen og stemningen er en annen. Men det er to helt forskjellige ting også utelivsmessig å gå ut i nord og i sør.
 
 
(Kilder: Caplex, ANSA, afs.no)