(StudentTorget.no):

Navn: Martinus Solheim
 
Alder: 21
 
Studieretning: Medisin
 
 
 
Martinus Solheim (21) hadde tidligere hørt at det var veldig vanlig at nordmenn tar medisinstudier i Polen, og ville derfor utforske andre muligheter. Nå sitter han i Martin, Slovakia og er godt fornøyd med studielandet. 
 
– Jeg valgte Slovakia fordi jeg alltid har vært en aktiv person, og jeg ble fascinert av fjellene og naturen som Slovakia har å by på. Gjennom rådgivning fikk jeg vite at det var et godt etablert norsk miljø i Martin. Det er en hyggelig by nord i Slovakia, og ligger heller ikke langt unna store europeiske byer som Praha, Budapest, Wien og Krakow.
 
 
Spennende, men krevende studier  

– Jeg vil absolutt anbefale andre studenter å studere i Slovakia, sier medisinstudenten Martinus Solheim (t.h.).

 
Om du ønsker å søke på medisinstudier i Slovakia, kan det være lurt å ta en rådgivningstime for å få oversikt over søknadsprosessen og alle dokumentene som kreves. Deretter sender du inn dokumentene og stiller til opptaksprøve.
 
Jeg var på rådgivning hos Bjørknes høyskole og fikk vite hvilke dokumenter som krevdes. Når opptaksprøven var bestått, var det bare å vente på mail fra universitetet om et tilbud om skoleplass, informasjon om oppstart og liknende.
 
Medisinstudiet i Slovakia har en varighet på seks år, fordelt på 12 semestre. Her foregår undervisningen ofte ved separate fag hvor hvert fag avsluttes med eksamen.
 
– Dagene på skolen startes som regel med en valgfri forelesning, som jeg ofte pleier å gå i før jeg senere på dagen gjerne har en klassetime. Der har vi gruppeundervisning med professor.
 
Selv om skoledagen i seg selv ikke er veldig lang, blir det mange timer på lesesalen for medisinstudenten. 
 
– Medisin er et tungt studieløp der du setter av de fleste timene i døgnet til å studere. Ofte starter dagen klokken 08:00 med forelesning og slutter rundt klokken 19:00-21:00 før lesingen er ferdig. I eksamensperioder sitter man gjerne enda lengre! Men jeg har skjønt at presset roer seg ned etter endt 2. klasse, så det gleder jeg meg veldig til.
 
 

– Studentmiljøet i Slovakia er helt konge

 
Når det kommer til studentmiljø, har Martin alt du trenger for å trives. Det er heller ikke vanskelig å finne medstudenter å trene-, slappe av- eller dra på byen med.
 
– Studentmiljøet her i Slovakia er helt konge. Det er miks av utrolig mange bra folk i byen her. Det er et stort norsk miljø på skolen, samtidig som det er mange hyggelige folk fra Island, Tyskland, Irland og Portugal, for å ha nevnt noen. Utestedene her er av varierende kvalitet, men likevel har jeg hatt noen av mine aller morsomste kvelder ute på byen her nede. ANSA og FILS er flinke til å samle studenter, og gjorde senest 17. mai helt fantastisk. 
 
Når Martinus ikke er på lesesalen blir det fort en pils med kompiser, trening eller en god film. Men han prøver også å komme seg rundt i fjellene og besøke storbyene i nærheten. Med et såpass lavt prisnivå kan man finne på mye til en lav pris.
 
– Alt i Slovakia er billig. Som et ekte ”østblokkland” kan du helt fint få deg en god pils til 50-80 cent på butikken. Det å spise ute er ofte ikke dyrere enn seks til åtte Euro, så det skjer hyppig. Leieprisene ligger ofte mellom 350-500 Euro. Taxipriser er også som regel en fjerdedel av norsk offentlig transport.
 
Stressende dager og tunge eksamensperioder hører studieretningen til. Med alle de utfordringer det har å by på, er studieløpet tungt. Men om du har tatt valget om å studere medisin, er Slovakia et bra alternativ. 
 
Jeg vil absolutt anbefale andre studenter å studere i Slovakia. Med nytt universitetsbygg og fasiliteter har det blitt enda bedre. Miljøet er veldig bra og fagene er spennende. Har du lyst til å studere medisin i utlandet, så er Slovakia absolutt noe å vurdere. 
 

Klikk her for å se alle skoler og studier i Slovakia