Hvordan kom du frem til at det var til Slovakia du ville dra?

Jeg tok ett år grunnfag medisin på Atlantis i Spania. De anbefalte elevene som ville fortsette på medisin for å bli leger, å enten søke i Polen eller Slovakia.

De polske universitetene som var presentert hadde krav om bakgrunn i realfag, mens Slovakia bare hadde opptaksprøve, så det ble naturlig for meg å velge Slovakia.

 

Utveksling til Slovakia

Navn: Kevin Ekornsæter

Alder: 24

Fra: Bømlo

Studerer: Medisin

Studiested: Jessenius Faculty of Medicine, Comenius University, i Martin i Slovakia

 

Fortell litt om studiet og undervisningen

Studiet er utrolig interessant.

Når man starter på skolen, blir man plassert i en gruppe på rundt ti personer. Denne gruppen blir klassekameratene dine i alle fag.

Timeplanen blir delt inn i forelesninger og seminarer/praksis, der forelesninger valgfrie og seminarer/praksis er obligatorisk.

Man kan egentlig dele medisinstudiet i Slovakia i to faser: prekliniske og kliniske fag.

De første to årene er prekliniske fag, hvor man har ulike fag som biofysikk, biokjemi, fysiologi, anatomi, vevslære. Disse fagene er veldig krevende teoretisk, og hvis man ikke er villig til å ofre seg for studiene kan de være en utfordring.

Senere kommer de kliniske fagene, som indremedisin, kirurgi, patologi, pediatri, øre-nese-hals, gynekologi, osv. I disse fagene, er det veldig variert hva som blir krevd, men det er mer fokus på praktisk arbeid med pasienter.


 

Hvordan er en vanlig studiedag for deg?

En helt vanlig studiedag for meg starter med at jeg våkner rundt 07:00 og går til sykehuset rundt 08:00.

Da har jeg enten psykiatri, akuttmedisin eller indremedisin. Det varierer litt etter hvilket fag jeg har, men som regel har jeg først forelesning, og så undersøkelse av pasienter med en sykdom som var beskrevet i forelesningen.

Etter det, har jeg noe som heter blokk-fag, der jeg har fire timer med et bestemt fag i en eller to uker.

Klokken 13:30 er det lunsj for meg og gruppen min.

Rundt 14:15 starter forelesningene igjen, som slutter rundt 17:00.

 

Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i Slovakia?

Den største utfordringen ved å bo i Slovakia er språket. Iallfall for min del.

De fleste eldre slovakere kan ikke så godt engelsk, mens ungdommer kan litt.

Universitetet har slovakisk som fag de første to årene, så man har mulighet til å lære seg litt, men mye kommer an på din egen motivasjon for å lære.

Det er en veldig stor fordel å lære seg språket når det gjelder det kliniske livet, for de fleste pasientene dine kan ikke engelsk.

 

Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?

Prisnivået er relativt lavt.

Mat er veldig billig og man kan fint overleve med studielånet fra lånekassen her.

En middag på en restaurant ligger vel på rundt 7-8 euro (64-74kr).

Leieprisene varierer mellom alt fra 200 til 600. For rundt 200 euro kan man bo på skolens studentleiligheter. En leilighet i byen er rundt 400-600 euro per måned.


 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Når jeg ikke er på skolen, er jeg ofte på besøk hos vennene mine eller hjemme og studerer.

Det kommer litt an på årstidene, men Martin har mye å tilby. Det er store skianlegg i området, veldig vakre turområder, svømmehaller og tennisbaner.

 

Hvordan er studentmiljøet?

Studentmiljøet er stort, mangfoldig og inkluderende, med internasjonale studenter fra hele verden. Majoriteten av internasjonale studenter er fra Norge, med rundt 400 nordmenn.

Association of Norwegian Students Abroad (ANSA) arrangerer masse forskjellige aktiviteter og samlinger for både norske og internasjonale studenter.

Det er også andre studentorganisasjoner og initiativer for forskjellige typer aktiviteter, alt fra kortspill til bibelgrupper.

 

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?

Jeg anbefaler Slovakia om man har lyst til å studere medisin, men ikke har karakterene eller realfagsbakgrunnen som kreves i Norge.


En av de tingene jeg liker aller best med Slovakia er mangfoldet av studenter. Jeg synes det er veldig gøy å bli kjent med studenter fra utlandet.

Hvis du er ny, så anbefaler jeg at du deltar i fadderuka og de forskjellige arrangementene, for å møte så mange folk som mulig.