(StudentTorget.no):

Navn: Solfrid Løvli Hundåla
Alder: 23 år
Fra: Mosjøen, Nordland
Studerer: Veterinær, fjerde klasse
Studiested: UVMP i Kosice


Hvordan kom du frem til at det var til Slovakia/Kosice du ville dra?

Jeg kom frem til Kosice i Slovakia på grunn av et samarbeid mellom NORD universitet og UVMP (University of Veterinary Medicine and Pharmacy in Kosice), et studie som heter Animal Science. Gjennom dette samarbeidet tar man først 1,5 år i Bodø, for så å ta de resterende 4,5 år av utdanningen i Kosice. Til forskjell fra annen veterinærutdanning tar vi først tar en bachelor på tre år i Animal Science, for så å fortsette på en master i veterinærmedisin på tre år. Å ta utdanningen gjennom dette samarbeidet føltes veldig trygt, da vi har NORD universitet i ryggen hvis det skulle være noe vi trenger hjelp til. Vi fikk også god tid til å bli kjent med klassen i Bodø, før vi alle reiste sammen ned til Slovakia etter endt tid i Bodø. Dette gjorde det mye lettere og tryggere å flytte til Slovakia.

Hva er den største forskjellen på å studere i Slovakia og i Norge?

Den største forskjellen er helt klart språket – at alt foregår på engelsk. Det er også mye mer gammeldags her nede, hvor veldig mye skjer manuelt i stedet for over data.


Fortell litt om studiet og undervisningen?

Veterinær er et studie for spesielt interesserte; for de som ønsker å jobbe med og omgås dyr hver dag. Det er et langt studie og kan til tider være veldig tøft, men for meg som har hatt denne drømmen så lenge jeg kan huske, syns jeg det er mest interessant og gøy. Under vårsemesteret vi nå begynner på skal vi ha 11 fag, hvor vi skal ha åtte eksamener til sommeren. En forskjell mellom Slovakia og Norge er at man kan legge opp eksamensperioden slik man selv ønsker. Du kan ta en intensiv periode hvor du blir ferdig på bare et par uker med eksamenene og til gjengjeld få en lang ferie før neste semester, eller du kan bruke tiden godt og sette av god tid mellom hver eksamen og få en ok ferie. En annen forskjell er at de fleste eksamenene er muntlige, så det gjelder å være på godfoten med professoren. Undervisningen foregår som sagt på engelsk, noe man blir fort vant til. Det er veldig variert hvor god professorene er i engelsk, noen er kjempeflinke, mens andre skjønner minimalt hvis du prøver å stille et spørsmål.

LES OGSÅ: Vibecke studerer medisin i Slovakia


Les også: Sjekkliste for utenlandsstudenter

Hvordan er en vanlig studiedag for deg?

For meg som går i fjerde klasse er en vanlig studiedag veldig lang. Skolen begynner stort sett hver dag kl 07:15 og varer noen dager helt til kl 18:00. Noen dager har vi fritimer midt på dagen, andre dager går det i et kjør fra morgen til kveld. Dagen består da av forelesninger som er frivillige, og practicals, eller lab, som er obligatoriske. Vi har ingen ordentlig lunsjpause midt på dagen, så man må skynde seg å spise på de 10 minuttene man har mellom hver time.

Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i Slovakia?

Det mest utfordrende med å studere i Slovakia er at man veldig ofte ikke blir forstått, folk er dårlige i engelsk og det kan til tider være veldig frustrerende. Reisen hjem er også veldig lang. For meg som kommer fra Mosjøen har turen på det lengste tatt 27 timer. Det er derfor utelukket å reise hjem på bare en liten helgetur, det får holde med sommer og jul.

LES OGSÅ: Medisinutdanning i Slovakia: Martinus studerer ved Comenius University

Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?

Prisnivået er mye lavere enn i Norge, spesielt på mat og tjenester. Klær koster omtrent likt. Hva gjelder leieprisene kommer det an på om du velger å bo privat eller på studenthybel gjennom skolen. Privat ligger prisene på rundt 3000-4000 kr i måneden og da er det snakk om store, fine leiligheter i sentrum, mens studenthyblene koster i underkant av 1000kr i måneden, hvor standarden ikke er noe å skryte av.


Les også: Her får du tilleggsstipend som utenlandsstudent

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Tiden går for det meste til lesing dessverre, men jeg prøver å få tid til trening, venner og sosiale aktiviteter også. I helgene spiser vi ofte ute og tar oss en tur på byen. Mange i klassen har hund, så vi går veldig ofte på tur rundt om i sentrum og parkene i nærheten, eller litt lengre turer hvis vi har tid til det. Rundt Kosice er det ingen fjell, bare små åser, men det er fort gjort å kjøre eller ta toget til Tatrafjellene nord i Slovakia på grensen til Polen. Der er det fantastiske turmuligheter.

LES OGSÅ: Runa studerer veterinærmedisin i Slovakia

Hvordan er studentmiljøet der?

Studentmiljøet er veldig bra. Vi er en del nordmenn her nede, ikke bare fra veterinærstudiet, men også fra medisin, og forholdet oss imellom er veldig bra. Forholdet mellom klassene er også veldig bra, hvor vi spør de over oss om tips og hjelp, og deler videre med de under oss. Det er ingen egen studentpub her nede, så vi møtes som regel på forskjellige uteplasser fra gang til gang, alt avhengig av om vi vil sitte og prate eller danse. Det holdes ganske mange arrangementer i Slovakia i regi av ANSA (Association of Norwegian Students Abroad), både av lokallaget i Kosice og landsstyret i Slovakia. Disse arrangementene er fine å få med seg for å bli bedre kjent med de andre studentene i Kosice eller nabobyen Martin, hvor det også er mange norske studenter.

LES OGSÅ: Alf Tore Gundersen studerer medisin i Slovakia


Les også: Studere i utlandet? Dette må du tenke på før du reiser!

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?

Jeg vil så absolutt anbefale studiet i Kosice videre til andre. De fleste som vil bli veterinær i Norge prøver jo helst å komme inn på Veterinærhøgskolen i Oslo, men løsningen gjennom NORD universitet er minst like bra syns jeg. Ikke bare er skolen veldig bra, men man får også muligheten til å oppleve en annen kultur. Ja, det er skummelt å flytte fra Norge til et helt annet land for så mange år, men det kommer til å gå bra! Det er store forskjeller på skolesystemet og dagliglivet fra Norge, så mitt beste tips er at man bør ha et åpent sin

LES OGSÅ: Student i utlandet? Da vil vi komme i kontakt med deg!