Hvordan kom du fram til at det var til Tyskland du ville dra?

Den beste måten å lære et språk på, er uten tvil å leve i det landet der språket snakkes. Jeg ønsket å lære tysk utover grammatikkøvelsene, fra språkundervisningen i videregående skole.

 

Utveksling til Tyskland

Navn: Ebba Tellander

Alder: 26 år

Utdanning: Internasjonale studier ved UiO

Studiested: Freie Universität Berlin (FU), i Berlin

 

Tyskland er også et godt valg for de historie og samfunnsinteresserte.

Gjennom historien, har Tyskland spilt en stor rolle, og det gjør de også i dag.

Her kan man utdype kunnskapen om alt fra de rike kulturårene, under Waimarrepubliken, til hvordan to i utgangspunktet svært ulike samfunnssystemer, står mot hverandre, som under den kalde krigen.

Jeg hadde besøkt Berlin før, og visste at jeg ville tilbake.

Berlin er en mangfoldig by, rik på kultur, noe som mengden av gatemusikanter og gatekunstnere illustrerer. Spontane fester dannes, når mennesker stopper opp på gaten for å nyte gatemusikken.

I Berlin, blomstrer kunstnere, musikere og poeter. Atomsfæren er åpen og alternativ.

Etter Ankara og Istanbul, er Berlin den byen med flest tyrkiske innbyggere. Multikulturalismen preger byen, og Berlin byr på et internasjonalt miljø. Det passer for meg som studerer internasjonale studier.

 

 

Hva er den største forskjellen på å studere i Tyskland og i Norge?

Siden FU er større enn UiO, så finnes det et større utvalg av kurs. Her kan man benytte anledningen til å studere fag man ikke ville hatt muligheten til å ta i Norge.

Mange velger flere kurs enn de må, noe jeg ikke anbefaler, siden det er viktig å benytte seg av muligheten til å oppleve Berlin utenfor lesesalene.

Det er flere undervisningstimer i Tyskland enn på det samfunnsvitenskaplige fakulitet i Oslo, og det kreves mer aktiv deltakelse av studentene i løpet av semesteret.

Det er også mer vanlig at undervisningen er obligatorisk, og få grunner til å gå glipp av undervisningen anses som gyldige. Men dette varierer fra foreleser till foreleser, kurs til kurs, og mellom instituttene.

En annen forskjell fra studiet i Oslo, som jeg setter pris på, er at mange pensumtekster legges ut på internett som pdf-filer. Det sparer man både tid og penger på.

Jeg synes kvaliteten på kursene er høy, og professorene er både kompetente og pedagogiske.

Kursene her er mindre enn kursene som jeg har tatt på UiO, noe som betyr at jeg må ta flere fag for å oppnå 30 studiepoeng.


 

Hvordan ser en vanlig skoledag ut?

Skoledagene fylles av forelesninger, seminargrupper, lesing og lunsj eller kaffe med venner.

Berlin er en storby, og mye av tiden går med til å ferdes med kollektivtrafikken.

 

Hvordan er studentmiljøet der?

Som utenlandsstudent, er miljøet internasjonalt.

Jeg tok et språkkurs før semesteret startet, og der får man lett venner fra hele verden. Å samles hjemme hos noen og lage felles middag, er spennende, i matlagningskunsten kommer alle de ulike kulturene tydelig frem.

For å få tyske venner, kreves det en større innsats, selv om skandinavere er populære i Tyskland. Det hjelper å dele leilighet med tyskere, å bli aktiv i en studentorganisasjon eller å lete etter en språk-partner.

FU Berlin er et stort universitet og man kan fort forsvinne i mylderet av studenter, kurs og fakultet. Da gjelder det å finne tilhørlighet i mindre grupper.

FU Berlin har en historie med engasjerte studenter, og det er fortsatt mange aktiviteter og organisasjoner å delta i.

Vegetariske og økologiske kafeer og kantiner er ikke uvanlig, noe som gjenspeiler studentenes sosiale bevissthet.


 

Hvordan var søknadsprosessen?

Jeg søkte gjennom en avtale mellom det samfunnsvitenskapelige fakultet og det tilsvarende instituttet på FU: Otto-Suhr instituttet.

Det var enkelt og ukomplisert å søke.

Dessuten prioriteres studenter som studerer internasjonale studier.

 

 

Er det noe du synes er negativt eller utfordrende med å studere i Tyskland?

Den største ulempen med å studere i Berlin, er at vintersemesteret starter i midten av oktober og avsluttes i slutten av februar. Dette gjør det vanskelig å komme tilbake til vårsemesteret i Oslo, siden det starter i begynnelsen av januar.

Selvfølgelig er det også en utfordring å studere på et annet språk, men med et 6-ukers språkkurs før ferien, får du i hvert fall et godt utgangspunkt.

Det er en del byråkratiske prosesser man må igjennom, som utenlandsk student, som kan oppleves som stressende, men heldigvis finnes det kontorer for utenlandske studenter, som veileder og hjelper når det trengs.

 

Fortell litt om studiet og undervisningen?

Studiet er interessant, med et større utvalg av fag, så kan jeg velge emner som virkelig faller i smak.

For eksempel har jeg valgt et kurs i innovasjon i Afrika, et kurs jeg virkelig setter pris på, fordi jeg har vært på utveksling i Kenya. En annet kurs handler om folkerett og FN. Det er variert og nyttig å lese om verden, fra et tysk perspektiv, som en avveksling fra det skandinaviske.

Undervisningen varierer sterkt, ut fra hvem som har kurset. Min erfaring er at undervisningen holder et høyt nivå, og at de ansatte på universitetet er kompetente.


 

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

En storby som Berlin sover aldri, og konserter, gallerier og klubbkonsept finnes det mange av.

Ett av mine favorittutesteder heter Edelweiss, som har en jazz-jam hver tirsdag. Musikere fra hele verden kommer sammen og improviserer, med påvirkning fra mange ulike musikkstilarter. Her kommer Berlins kulturelle mangfold virkelig frem.

Når solen skinner, fylles de mange parkene i Berlin av folk i alle aldre og kategorier. Da sykler jeg gjerne til en park for å suge i meg stemningen.

Nå har høsten kommet for alvor, og da er det tyrkiske markedet eller et loppemarked koselige alternativ, hvor jeg samtidig kan varme meg med en Glühwein.

Mine venner og jeg går ofte på oppdagelsesferd i nye områder av Berlin og å slår oss ned i en av Berlins mange kule barer eller koselige kafeer.

FU har også et bredt spekter av sportslige aktiviteter, alt fra orientalsk dans og yoga, til drageflyging og sjakk. Det er en flott mulighet til å bli kjent med tyske studenter. Jeg har meldt meg opp til både yoga og dans.


 

Hvordan er leieprisene der?

I den sveitsiske banken UBS sin årlige rankning, kom Oslo på førsteplass over de dyreste byene å bo i, Berlin kom på 31. plass.

Det er altså billig for en norsk student i Berlin.

Men leieprisene i Berlin stiger.

Jeg betaler 350 euro i måneden for ett rom i Kreutzberg, som både er et sentralt og populært område å bo i. Da deler jeg en leilighet med en annen person.

Det går an å finne billigere rom og studenthybler i andre områder.

 

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, har du evt. noen tips til nye studenter?

Jeg kan anbefale andre å studere ved FU Berlin. Det er et universitet med høy kvalitet, som både utfordrer og motiverer en som en student.

Men fremfor alt, er Berlin en spennende by å bo i, hvor det er noe for enhver smak.

Jeg er helt sikker på at man ikke vil angre.