Hva er egentlig Tysklandssatsingen for noe?

ANSAs Tysklandssatsning har som ambisjon å få flere norske studenter til å reise til Tyskland, enten det er for å ta en deler av en bachelor- eller mastegrad eller en hel grad i Tyskland.

Vi promoterer Tyskland overfor norske studenter, og tilbyr omfattende veiledning til norske studenter som ønsker å dra dit.

Tyskland er ikke bare en av Norges desidert viktigste handelspartnere, vi har også mye til felles både historisk, politisk, språklig og kulturelt, noe som gjør landet attraktivt som studieland for norske studenter.

På utdanningsmesser hører man ofte bare om utdanning i engelsktalende land. Grunnen til dette, er at universiteter i engelskspråklige land ofte har egne agenter, som jobber for dem, mens for eksempel tyske universiteter ikke har det samme. Da ender man opp med at folk, i mange tilfeller, ikke får høre om utdanningsmulighetene som finnes der, med mindre man selv er veldig interessert.

Derfor er det viktig for oss i ANSA å være på ballen og vise frem de uendelige mulighetene man har som student i Tyskland.

 

 

Hvorfor er det lurt å studere i Tyskland?

Fordi det er gøy!

Tyskland er et utrolig fint land på alle måter.

Det er lett å komme seg dit, og jeg kan også nevne at tyskerne generelt har veldig høye tanker om oss nordmenn, og tillegger oss gode egenskaper. Det er noe som naturligvis gjør det særdeles hyggelig å reise til Tyskland!

Språklig sett, er norsk og tysk ganske likt, og tyskerne bryr seg ikke hvis du sier noe feil på tysk, så lenge du er høflig.

Vi, i ANSA, opplever at norske studenter er godt integrert og trives veldig godt med å bo i Tyskland.

Den tyske naturen byr dessuten på mye spennende variasjon, med lave slettelandskaper i nord og høye fjellområder i sør.

Det er også viktig å presisere, at det fins mange fantastiske studiebyer i Tyskland.

Vi nordmenn har kanskje først og fremst et forhold til de største tyske byene, som Berlin, München og Hamburg, men da går vi glipp av det store utvalget.

Utenom de velkjente storbyene, finnes små byer, hvor det er lett å føle seg inkludert, med små universiteter som gir tett oppfølging av den enkelte.

Det kan være lurt å vende blikket litt utover de mest velkjente byene.

Det finnes så mange spennende byer, som for eksempel hipster-byen Leipzig, som blir kalt «lille Berlin», eller bilbyen Stuttgart, som huser hovedkvarteret til velkjente bilmerker som Mercedes Benz og Porsche.

Kort sagt: finner man seg ikke til rette i Tyskland har man bare bommet på by!

Som student, lever man også med litt romsligere økonomi enn i Norge, på grunn av valutaforskjellen.

Studenter har tilgang på såkalte «Semester tickets», som gjør at man kan ta kollektivtrafikk gratis. Denne får man ofte enten gratis eller inkludert i semesteravgiften.

Jeg vil også vektlegge at man skiller seg ut, hvis man reiser til Tyskland. Har man studert i Tyskland, er man kanskje mer spesiell når man søker jobb, og vi vet fra før at folk med tysk kultur- og språkkompetanse er attraktive på arbeidsmarkedet.

 

 

Hvordan skal dere overbevise studenter om å dra til Tyskland?

Før måtte vi lokke litt og fortelle om alle fordelene ved å studere i Tyskland, det trenger vi ikke gjøre lenger.

I dag kommer studentene selv til oss, og vi merker at Tyskland er et land folk er interessert i.

Utenom stands vi har hatt på utdanningsmesser og foredragene vi har holdt for studenter, har over 130 personer tatt direkte kontakt med oss siden Tysklandssatsningen starter opp i januar. Dette kan sammenlignes med at det akkurat nå befinner seg ca. 500 norske studenter i Tyskland.

Tyskland er i vinden for tiden, og vi merker at bildet folk har av Tyskland er i ferd med å endres. Før tenkte man kanskje på Tyskland som litt grått og kjedelig, mens unge i dag har et langt mer positivt inntrykk av landet. Så handler det nok også om økonomi, tror jeg, i tillegg til at mange ser fordelen av å skille seg ut.

Mange satser på Tyskland for tiden.

Nå handler det først og fremst om å veilede alle som vil til Tyskland, og å hjelpe dem å søke.

ANSAs Tysklandssatsning varer ut dette året, og i den perioden holder vi deg som søker i hånden fra du begynner planleggingen og helt til du er kommet trygt frem til studiestedet ditt i Tyskland.


 

Kan du si noe om kvaliteten på utdanningstilbudet i Tyskland?

Tyskland kan by på over 400 forskjellige læresteder, og den faglige kvaliteten er generelt høy.

9 av universitetene ligger på topp 100, på Times Higher Education World University Rankings, mens 11 av dem er omfattet av det tyske kunnskapsdepartementets eksellens-program, som man kan sammenligne med en slags tysk «Ivy League».

Disse 11 lærestedene er da også ofte gjengangere på internasjonale universitetsrankinger, og tyske universiteter kommer høyere og høyere opp på slike kåringer.

Hvis du vil vite mer om kvaliteten på lærestedene, kan du sjekke ut den tyske fagrankingen CHE, som viser hvor gode de forskjellige lærestedene er på spesifikke fag.

Det er også slik at mens skolepenger i engelskspråklige land har blitt veldig dyrt med årene, er det gratis å studere ved offentlige læresteder i Tyskland, og de private skolene har ganske lave priser.

 

Hva er det beste med å studere i Tyskland?

Det er mange ting.

Jeg har allerede nevnt alle de forskjellige byene man kan studere i, og det at man lever billigere enn i Norge som student.

En ting jeg kan nevne er at høyere utdanning i Tyskland er veldig praksisorientert, og man har nesten alltid praksis som en del av studieløpet ved tyske læresteder. Praksisperioden kan vare i opptil seks måneder, så man får en helt annen nærhet til arbeidsmarkedet.

 

 

Har du til slutt noen tips til de som velger å studere i Tyskland?

Jeg har tre tips:


 

1. Ta kontakt med meg! Det er alltid greit å ha noen å kaste ball med.

2. Ta kontakt med ANSA Tyskland. Alle har behov for et nettverk når man studerer i utlandet. ANSA kan hjelpe deg med det meste, og kan alt om de praktiske tingene.

3. Ta språkkurs i forkant av studiene dine. De fleste universiteter krever C1 (avanserte språkkunnskaper red. anm.) av studentene. Kan man språket har man med andre ord mye større valgfrihet. Et generelt språktips er å ha tysk som standardspråk på mobilen, benytte seg av apper som f. eks Duolingo og å gå på internett og se amerikanske TV-serier dubbet til tysk.

 

Studere i Tyskland?

Vil du også studere i Tyskland? Dette kan ANSA hjelpe deg med:

  • Finne frem til studier og universiteter
  • Finne opptakskrav

  • Hjelpe deg å søke

  • Fortelle deg om de mange og fine studiebyene

  • Gi deg praktisk informasjon

  • Inspirere deg!

Les mer på www.ansa.no/tyskland