Hvordan kom du frem til at det var til Tyskland/Mannheim du ville dra?
Etter at jeg var på utveksling i Berlin i 2012-2013 på VGS, har jeg alltid ønsket å dra tilbake til Tyskland for å styrke mine språklige ferdigheter, få meg et internasjonalt nettverk, samt å utfordre min komfortsone.
At jeg endte opp i Mannheim, er vel egentlig mest fordi universitetet her regnes å være Tysklands beste og mest prestisjetunge skole for økonomi, administrasjon og markedsføring.
Navn: Sara Kjenslie
Alder: 22
Hjemsted: Oslo
Studie: Internasjonal markedsføring
Studiested: Universitetet i Mannheim, på utveksling fra Handelshøyskolen BI.
Hva er den største forskjellen på å studere i Tyskland og i Norge?
Det første som slår meg som veldig ulikt, mellom Norge og Tyskland når det kommer til studier, er eksamensformene.
På BI, var jeg vant til 3-5 timers eksamener, der vi gjerne fikk 1-5 spørsmål som skulle besvares. Oppgavene er ofte veldig åpne, slik at vi kan trekke inn flere deler fra pensum, når vi går i dybden av materien.
I Tyskland derimot, har vi ofte 1- 1,5 times eksamen, hvor vi har alt fra 15-35 spørsmål som skal besvares. Dermed er det også gitt at alle svarene må være veldig korte og konkrete.
Fortell litt om studiet og undervisningen?
Siden jeg bare er utvekslingsstudent i Mannheim, har vi litt andre fag enn det de som er tyske har.
Blant annet må vi ha mange kulturkurs om Tyskland + språkkurs som tyskerne ikke har.
Kultur og språkkursene blir undervist på en måte som minner veldig om videregående, med små klasser på opptil 15 stykker, hvor muntlig aktivitet i timen er en del av karaktergrunnlaget, og hvor utflukter er velig vanlig. I disse fagene, er fremføringer og presentasjoner ofte formen for eksamen.
Likevel, vil jeg ikke si at denne læreformen er karakteristisk for tyske universiteter.
Forelesningene som ikke inngår som en del av kultur/språkkursene, minner mer om det jeg er vant med fra handelshøyskolen. I disse timene, kan det være opp til 300 studenter i store forelesningssaler, med en professor som jobber seg gjennom en mengde PowerPoint-slides.
Hvordan er en vanlig studiedag for deg?
Ettersom jeg er på siste året av bachelorgraden min, er det mange timer som går til å jobbe med bacheloroppgaven.
En vanlig studiedag for meg, innebærer derfor mange timers arbeid på biblioteket, samt forelesning når jeg har det.
Her er det oppmøteplikt i så å si alle fag, så å sluntre unna undervisning er ikke et alternativ.
Utenom det, trenger jeg som alle andre mennesker matpause. Lunchen er som regel medbragt hjemmefra og den spises (litt avhengig av værforholdene) enten ute i skolegården, eller inne i kantina.
Til tross for at skoledagene her er relativt like skoledagene mine på BI, føler jeg hele tiden på det at jeg er i Tyskland. Det er alltid små detaljer som minner meg på at jeg ikke er hjemme. Ikke bare fordi at alle rundt meg alltid snakker et annet språk, men også fordi at det er andre regler og rutiner som gjelder her enn det jeg er vant med i Oslo.
Blant annet, er reglene på biblioteket veldig strenge, det er ikke lov å ha med verken jakke eller veske inn på biblioteket, det må låses inn i et skap utenfor.
Hvis du skal ha med deg pc, bøker, pennal eller andre skolesaker, må det bæres med hendene eller eventuelt i en gjennomsiktig pose.
Det er heller ikke lov til å ta bilder eller filme inne på biblioteket, da kan man få skikkelig refs av bibliotekaren.
Og så det er mer de kulturelle forskjellene, som gjør at jeg legger merke til at jeg er utenlands, enn forskjellene i skoledagen, og de generelle skolerutinene mine.
Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i Tyskland?
Som sagt tidligere, er studieopplegget på Universitet i Mannheim veldig likt som det på handelshøyskolen BI. Dog er arbeidsmengden og kravet om egeninnsats betydelig større for å oppnå gode karakterer.
Uten at det er en direkte utfordring, er det en veldig stor forskjell på hvordan nordmenn og tyskere gir hverandre feedback.
Jeg har aldri riktig tenkt over hvor varsomme vi er i Norge med å gi andre konstruktiv kritikk, før jeg kom ned hit.
Tyskere er veldig rasjonelle og ærlige, så her får du virkelig høre det. Riktignok tror jeg veldig få tyskere mener å tråkke folk på tærne, når de gir andre tilbakemeldinger.
Så dersom man er vant til at hvert minus skal veies opp med to pluss, kan denne overgangen være ganske hard.
Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?
I forhold til Norge, er Tyskland et veldig økonomisk gunstig sted å bo, prisene på dagligvarer er lave, og man kan helt fint gå på cafe og spise lunch, eller ta et par øl på byen uten at det koster skjorta.
Ettersom Mannheim ikke er Tysklands navle, er leieprisnivået på boliger relativt overkommelig for studenter.
I Mannheim, kan du få en ordentlig hyggelig kåk, med sentral beliggenhet og alt som strøm og internett inkludert, for et sted mellom 3000-4000kr, dog kan du ikke regne med å ha stue i leiligheten, da det er ganske uvanlig for studentboliger her nede.
Hva gjør du når du ikke er på skolen?
Hverdagslivet her nede, er ikke mye annerledes enn det jeg er vant med hjemme.
Jeg bruker mye tid sammen med vennene mine. Sammen drikker vi kaffe på cafeer, går på kino, griller i parken, går ut for et par øl, lager middager sammen, ser film osv.
Det som kanskje er litt utenom det vanlige, er at jeg i ny og ne går på ishockeykamp med vennene mine. Det skyldes at Mannheim har et av Tysklands beste ishockeylag, og at det er en gøyal opplevelse.
Uten om det, skal jeg i badeland med noen tyske venner av meg på lørdag, ikke det at jeg ikke ville dratt i badeland i Norge, men det er litt utenom det vanlige!
Det jeg har satt veldig stor pris på, ved å bo i Mannheim, er at det ligger veldig sentralt, både i Tyskland og i Europa, noe som gjør det veldig billig å reise. Jeg har vært mye på tur under oppholdet mitt, og det har gjort året ekstra begivenhetsrikt.
Hvordan er studentmiljøet der?
Studentmiljøet, blant de internasjonale studentene her nede, er veldig bra.
Universitetet har en Facebook-gruppe, som heter «Visum», som arrangerer ulike eventer for de internasjonale studentene ved Universitetet i Mannheim gjennom hele året.
Aktiviteter kan innebære alt fra International Dinner, Running dinner, barcrawling, fester, stammtisch (et tysk fenomen, hvor en gruppe venner møtes på en bar eller kafé red. anm.), reiser til ulike byer i Tyskland + (Straßbourg i Frankrike) etc.
Du kan lese mer om «Visum» her.
De internasjonale studentene her har også en egen whatsapp-gruppe, der studentene legger ut uformelle invitasjoner til alt det de skulle drive med.
For eksempel: «Hei, jeg og tre venner tenker å ta toget til Heidelberg kl. 13.20, alle som vil være med kan møte oss på togstasjonen ti min før, så drar vi sammen..» på denne måten møtes studentene på eget initiativ til grillinger i parken, volleyball, vorspiel og andre uformelle aktiviteter.
Det finnes også en egen eksklusiv facebookgruppe for skandinavene i Mannheim, da vi har en tendens til å komme godt overens.
Dersom man ikke prater tysk, kan det være litt vanskelig å komme i kontakt med de tyske studentene her nede, ettersom de i en gruppe med andre tyskere nesten alltid snakker tysk. Likevel, er de veldig lette å bli kjent med, dersom man er i en mindre gruppe eller på tomannshånd.
Prosessen, fra å være en bekjent til å bli en god venn, oppleves som relativt kort i Tyskland, i forhold til i Norge. Tyskere er veldig inkluderende, når man først blir kjent med dem, og de tar deg fort inn i varmen, og lar deg bli en del av deres vennegjeng.
Det finnes mange studentorganisasjoner på universitetet, og deltakelse i en av disse bryter barrieren det er å komme i kontakt med tyskere.
Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?
Jeg anbefaler alle studenter å reise til Tyskland for å ta enten hele eller deler av utdannelsen sin her.
Mitt tips: Som student her nede, bør du etter beste evne prøve å lære seg så mye tysk som mulig.
I tillegg til at det er kult å kunne beherske flere språk, er dette noe som blir verdsatt høyt blant tyskere, og gjør det lettere å få seg venner her nede.
Det er heller ingen hemmelighet at tyske språkferdigheter er svært ettertraktet i det norske næringslivet!
Vil du også studere i Tyskland? Dette kan ANSA hjelpe deg med:
- Finne frem til studier og universiteter
- Finne opptakskrav
- Hjelpe deg å søke
- Fortelle deg om de mange og fine studiebyene
- Gi deg praktisk informasjon
- Inspirere deg!
Les mer på www.ansa.no/tyskland