1. Flere museer enn regnværsdager

Det finnes hele 180 museer i Berlin, kontra 108 regndager i året i gjennomsnitt.

Er du glad i museer, er Berlin med andre ord stedet du bør dra til, og hadde du brukt regnværsdager som en unnskyldning for å gå på museum, skulle du fått slite med å rekke dem alle i løpet av et år.

Blant museene i byen, kan man blant annet nevne Topographie des Terrors, som dokumenterer nasjonalsosialistenes herjinger (ikke for sarte sjeler!), Det jødiske museet, DDR-museet, og sist men ikke minst currywurst-museet.

 

2. Halvparten er single

Det stemmer. Berlin er ikke bare Tysklands hovedstad, det er også hovedstaden for single. Undersøkelser viser at 1 av 2 berlinere lever uten en livsledsager. I byen som er kjent for å forakte spissborgerligheten er folk rett og slett ikke like interessert i å slå seg til ro med en make. Når det er sagt, bør det også nevnes at 18 personer flytter rundt i byen til enhver tid hver eneste dag. Hvem vet, kanskje er det noen av de som har støtt på kjærligheten til slutt? Uansett grunn gjør den konstante flyttingen at flyttebilene ikke er et uvanlig syn på veiene i Berlin.


 

3. Kanalbyen über alles

Den viltvoksende storbyen, Berlin, blir ikke så ofte assosiert med kanaler og vannmoro, men faktum er at byen har over 180 kilometer med vassdrag innenfor bygrensene.

Med slike dimensjoner, er Berlins kanaler langt større enn de berømte kanalsystemene i Venezia og Amsterdam. Berlin har faktisk flere kanaler enn noen andre byer i hele verden, og blir knyttet sammen av intet mindre 1700 broer.

Det er altså ingen overraskelse, at en seilas på elva Spree er den beste måten å se byen på, og blir du tørst, finnes det både badestrender og strandbarer langs vannet.

 

 

4. Fire millioner currywurst

Den mest populære gatekjøkkenmaten, blant berlinerne, er currywurst eller karripølse, som har blitt omtalt som selve det kulinariske symbolet på Berlin.

Hvert eneste år, fortærer innbyggerne i byen 70 millioner currywurst.

Som om ikke det var imponerende nok i seg selv, spiser berlinerne også 950 spyd dönerkebab hver dag, noe som utgjør 60 tonn kjøtt hver dag.

 

5. Ni ganger større enn Paris

Mens Berlin er kjent for sin ikoniske arkitektur og nyskapende kunstscene, er ofte størrelsen på byen det førstegangsbesøkende legger mest merke til.

Med et totalt flatevidd på 892 kvadratkilometer, er Tysklands hovedstad omtrent ni ganger så stor som sin franske motpart Paris.

I tillegg, kan Berlin skryte av å være Europas nest største by, og bare London kan vise til en større befolkning innenfor sine bygrenser.

Berlin har to bysentrum, grunnet Den kalde krigens deling i øst og vest, 18 universiteter og høgskoler, og en av Europas høyeste bygninger – Berliner Fernsehturm, eller TV-tårnet, i Berlin, som ligger på Alexanderplatz.


 

6. Rosa rør

Et vanlig syn rundtomkring i Berlin, er de rosafargede rørene. De er del av et system som bøyer og vrir seg over hele byen, noen ganger snor de seg til og med over traffikerte kryss midt i byen.

Fordi Berlin, fra naturens side, ligger i et myrlendt område, er det helt nødvendig å pumpe opp grunnvann og dirigere det ut i kanalene, som altså er jobben til de rosa rørene.

Så hvorfor rosa?

Fordi en psykolog, for mange år siden, hevdet at rosa er den farven barn liker best, og at de som er unge på innsiden også foretrekker den.

 

 

7. Pavens revansje

Det allerede nevnte TV-tårnet i Berlin, ble designet av den østtyske arkitekten, Hermann Henselmann, og er det mest kjente bygget på Berlins skyline.

Kulen, som er plassert på tårnets 200 metersmerke, var ment å skulle etterligne en sovjetisk sputnik-satelitt og lyse rødt, som er sosialismens farge.

Etter at tårnet var ferdigbygd, viste det seg at når solen skinner på kulen, blir et kors reflektert møt østberlinsk side, noe som i Den kalde krigens dager gav korset navnet pavens revansje.


 

8. Største tyrkiske befolkning i Europa

Hvis du lurer på hvorfor berlinerne hiver i seg så mye dönerkebab, kan vi avsløre at mye av grunnen nok ligger i at Berlin huser den største tyrkiske befolkningen utenfor Tyrkia.

Mange av dem flyttet til byen på 1960-tallet, da etterspørselen etter frememdarbeidere til den hurtigvoksende etterkrigsindustrien gikk i taket.

Det sies at den første dönerkebaben, eller i det minste en variant av den, faktisk ble oppfunnet i Berlin. Uansett om det stemmer eller ikke, finner du i dag en mengde kebabkjøkken, tyrkiske pizzeriaer og restauranter over hele byen.

 

9. Verdens største sylindriske akvarium

Ja, du leste riktig.

En av de største attraksjonene i Berlin er AquaDom, et tjuefem meter høyt glassylinder, som er hjem til over 1500 eksotiske fisker, som også er det største av sitt slag i verden.

Akvariet finner du i byens Radisson Blu Hotel, og heisen i hotellet går rett gjennom sylinderet, slik at du kan få et helt fantastisk 360-graders panoramablikk på akvariet.

 

 

10. 2,9 millioner sneiper

I 1848, var Berlins lokalpolitikere langt foran tiden, da de gjorde det forbudt å røyke i gatene.

I dag, er imidlertid Berlin en av de få byene i verden, hvor innerøyking på barer og utesteder fremdeles er normen, og årlig ender 2,9 milloner sigarettsneiper på gaten i tyskernes hovedstad.

Noe av årsaken kan muligens ligge i at Berlins innbyggere har mulighet til å kjøpe sigaretter og øl i firetiden på natten. Med over 1000 såkalte spätis (butikker som holder senåpent), trenger ikke den jevne berliner å bekymre seg for at han ikke rekker å fylle opp med proviant før leggetid.


 

(Kilder: Mentalfloss.com, Hufffington Post, The Local).