(StudentTorget.no):

Navn: Sophie Werenskiold
Alder: 23
Fra: Hosle, Akershus
Studerer: Økonomi
Studiested: HWTK - Hochschule für Wirtschaft, Technik und Kultur i Berlin i Tyskland

Hvordan kom du frem til at det var til Berlin/Tyskland du ville dra?

Det var to grunner til at jeg valgte Tyskland som studiested. For det første hadde min mor studert tidligere i Tyskland, og anbefalte det på det sterkeste. For det andre, så ønsket jeg jo å ta en bachelor i økonomi, og med dagens konkurranse innen jobbmarkedet skjønte jeg raskt at jeg måtte skille meg ut. Tyskland er en av Norges største handelspartnere, og det studerer kun 250 helgradsstudenter i Tyskland. Jeg fant derfor ut at jeg ville skille meg ut dersom jeg valgte Tyskland som studieland.

Hva er den største forskjellen på å studere i Tyskland og i Norge?

Jeg har ikke studert i Norge, men jeg kan jo sammenligne skolegangen i Norge og det mine venner forteller. I Tyskland er det alltid en konstant konkurranse om å være best i klassen; det å få dårlige karakterer er ikke kult og man merker at det er viktig å gjøre det bra. Ellers vil jeg si at i Tyskland så stiller hierarkiet høyt, og man må derfor tenke nøye over hvem man snakker med. 


Fortell litt om studiet og undervisningen?

På min skole bruker de som oftest powerpoint til absolutt alt, og vi bruker nesten ikke bøker. Det betyr at du må være i hver enkelt forelesning, ellers blir det vanskelig å henge med på skolen. Ellers vil jeg igjen nevne det med å være formell, det glemte jeg dessverre litt i starten.

Les også: Studere i utlandet? Dette må du tenke på før du reiser!

Hvordan var en vanlig studiedag for deg?

En vanlig studiedag for meg varer fra kl. 9-17/18, der jeg har ca. en halvtimes pause i løpet av dagen. Så drar jeg som oftest hjem og slapper litt av, og gjør de leksene som må gjøres til neste dag. Men jeg studerer jo i Tyskland, så det blir av og til en pils med noen venner på nærmeste lokal baren.

LES OGSÅ: Studielandsguide: Tyskland

Er det noe du synes var utfordrende ved å studere i Tyskland?

Det jeg synes er mest utfordrende med å studere i Tyskland er at semestrene er så forskjellig i fra Norge. Jeg går fra midten av oktober til midten av februar, og så har jeg en vinterferie som går til starten av April. Deretter varer semesteret helt til midten av August. Det gjør det vanskelig til tider å skaffe en god deltidsjobb når jeg kommer hjem, og å få tid til å se venner som studerer i andre byer eller land. Jeg har også en tvillingsøster som studerer i USA, og hun drar i slutten av juli. Det er det eneste som faktisk er kjipt med å studere i Tyskland.


Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?

I Berlin er det veldig billig å bo. Jeg har nå valgt, siden det er siste året på studiet mitt, å bo litt bedre. Jeg bor for tiden i en nyoppusset leilighet i Prenzlauer Berg med to roomies, og betaler litt ekstra pga standarden på leiligheten. Ellers ligger prisen på et rom i et kollektiv fra 250 euro til så mye du har lyst til å betale.

LES OGSÅ: 9 grunner til å studere i Tyskland

Les også: Her får du tilleggsstipend som utenlandsstudent

Hva gjorde du når du ikke var på skolen?

Når jeg ikke er på skolen, så pleier jeg å være med venner. Vi gjør alt mulig og jeg elsker å prøve ut nye ting. I Berlin er det mulig å gjøre så mye forskjellig, derfor er det morsomt å sette av dagen til å teste ut ting man aldri kunne ha gjort i Norge. Ellers ligger jo Berlin veldig sentralt til i Nord Europa, så det koster lite å reise til andre storbyer, spesielt om man benytter seg av tog, buss eller blablacar.

Hvordan er studentmiljøet der?

Studentmiljøet i Berlin er veldig annerledes enn andre tyske byer. Studentene utgjør en såpass liten del av innbyggerne, så det finnes egentlig ikke et slikt miljø. I Norge er byene mye mindre og studentene tar derfor litt over i noen byer. Det er kanskje noen av det jeg liker mest med Berlin, for jeg føler du har enda mer frihet til å gjøre hva du vil og være en del av mange forskjellige typer miljøer.

LES OGSÅ: Munchen - utenlandsstudier


Les også: Sjekkliste for utenlandsstudenter

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?

Jeg er ikke så fornøyd med skolen min, men om de gjør litt endringer innen administrasjonen så skal jeg nok anbefale den etter hvert. Når det kommer til nye studenter så anbefaler jeg jo alle å lære seg tysk, opplev byen du drar til, ta deg tid til å være sosial, og selv om jeg er landsleder for ANSA Tyskland: Bli med på våre arrangement. Det er ikke alltid lett å være nordmann i det store utland. 

Studere i Tyskland

Vil du også studere i Tyskland? Dette kan ANSA hjelpe deg med:

  • Finne frem til studier og universiteter
  • Finne opptakskrav
  • Hjelpe deg å søke
  • Fortelle deg om de mange og fine studiebyene
  • Gi deg praktisk informasjon
  • Inspirere deg!

Les mer på www.ansa.no/tyskland