14 prosent av norske bedrifter i NHO, oppgir at de trenger folk med gode tyskkunnskaper, og den sittende regjeringen, med kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i spissen, har som et uttalt mål å overbevise flere norske studenter om å ta hele eller deler av utdanningen sin i Tyskland.

Nå kan det virke som om arbeidet begynner å gi resultater.  Tyskland er i ferd med å bli et stadig mer populært studieland for norske studenter.

For tiden, studerer over 500 norske studenter ved tyske utdannelsesinstitusjoner, og interessen for landet er økende, skal man tro Toril Andersson Jøraandstad, prosjektkoordinator
 for ANSA sin Tysklandssatsning i 2017.

Hun forteller, i et intervju med StudentTorget, at interessen for Tyskland blant norske studenter har vært stigende, og at de merker større pågang enn før i tiden.

Før, tenkte man kanskje på Tyskland som litt grått og kjedelig, mens unge i dag har et langt mer positivt inntrykk av landet, sier Jøraanstad. Så handler det nok også om økonomi, tror jeg, i tillegg til at mange ser fordelen av å skille seg ut.

Mange satser på Tyskland for tiden. Nå handler det først og fremst om å veilede alle som vil til Tyskland, og å hjelpe dem å søke, fortsetter hun.

Men hva er det egentlig som får norske studenter til å studere i Tyskland?

Vi har spurt fire norske studenter i forbundsrepublikken om hvordan de kom frem til at det var til Tyskland de ville dra.

 

 

Mathilde Marie Bendiksen Brattås

Student ved Karlshochschule International University i Karlsruhe i Tyskland.

Jeg har alltid vært veldig interessert i andre språk og kulturer. Derfor hadde jeg tanker om å finne meg et universitet i utlandet.

Da jeg så på universiteter og studier, fantes det ingen universiteter i Norge som tilbød International Event Management.

Tyskland er Norges nest største handelspartner, og derfor var det naturlig å se nedover i Europa til Tyskland.

Jeg valgte Karlshochschule, i Karlsruhe i Tyskland, på grunn av skolens veldig gode bachelorprogram, og fordi jeg visste hvor fin byen var etter tidligere besøk.

Les hele intervjuet med Mathilde her.

 

 

Sophie Werenskiold

Student ved HWTK - Hochschule für Wirtschaft, Technik und Kultur i Berlin i Tyskland.

Det var to grunner til at jeg valgte Tyskland som studiested.

For det første, hadde min mor studert i Tyskland tidligere, og anbefalte det på det sterkeste.

For det andre, så ønsket jeg jo å ta en bachelor i økonomi, og med dagens konkurranse innen jobbmarkedet, skjønte jeg raskt at jeg måtte skille meg ut.

Tyskland er en av Norges største handelspartnere, og det studerer kun 250 helgradsstudenter i Tyskland. Jeg fant derfor ut at jeg ville skille meg ut, dersom jeg valgte Tyskland som studieland.

Les hele intervjuet med Sophie her.

 

 

Sara Kjenslie

Studerer ved Universitetet i Mannheim i Mannheim i Tyskland.

Etter at jeg var på utveksling i Berlin i 2012-2013 på VGS, har jeg alltid ønsket å dra tilbake til Tyskland, for å styrke mine språklige ferdigheter, få meg et internasjonalt nettverk, samt å utfordre min komfortsone.

At jeg endte opp i Mannheim, er vel egentlig mest fordi universitetet her regnes å være Tysklands beste og mest prestisjetunge skole for økonomi, administrasjon og markedsføring.

Les hele intervjuet med Sara her.

 

 

Kristina Jolanta Schmidt

Student ved Georg-August-Universität Göttingen i Göttingen i Tyskland.

Etter videregående, var jeg usikker på hva jeg ville studere, og valgte å ta et år på Nansenskolen på Lillehammer. Jeg visste at det kom til å bli et år med mer fritid enn før, og derfor planla jeg å friske opp tyskkunnskapene fra videregående.

Samtidig, var jeg rett og slett litt lei av Norge – jeg ville ut og se verden, og ikke bare bli værende i den lille norske «boblen» resten av livet.

At jeg også på samme tid fikk tysk kjæreste, ble vel startskuddet for at jeg tenkte «jeg vil studere i Tyskland, og det kan jeg få til!».

Göttingen besøkte jeg et par ganger, og syntes byen var utrolig koselig – liten, men samtidig full av masse studenter, som sørger for liv og røre.

Dessuten ligger universitetet ganske høyt oppe på rankinglistene, som overbeviste meg om at selv om ingen i Norge har hørt om byen, må universitetet i alle fall være bra!

Les hele intervjuet med Kristina her.