(StudentTorget.no):

Navn: Coralia Glavas
Alder: 19
Fra: Hurum i Buskerud
Studerer: Bachelor i Psykologi
Studiested: MSB, Medical School Berlin

Hvordan kom du frem til at det var til Berlin/Tyskland du ville dra?

Jeg kom akkurat ikke inn på profesjonsstudiet i Norge og har alltid hatt et sterkt ønske om å studere i utlandet. Da jeg er halvt østerriksk var det et lett valg for meg å skulle studere i Tyskland. Rett etter skoleslutt (og før jeg visste hvor jeg skulle studere) dro en venninne og jeg en tur til Berlin. Jeg forelsket meg i byen og ble fast bestemt på at det var her jeg ville studere. I Tyskland er snittet høyere for å studere psykologi enn i Norge, så jeg endte opp med å studere på det private universitetet Medical School Berlin. Selv om jeg betaler for å studere er det likevel langt billigere enn å studere i f.eks. England, USA eller Australia. Om du kommer inn på de offentlige universitetene i Tyskland betaler du ingen verdens ting.

Hva er den største forskjellen på å studere i Tyskland og i Norge?

Den eneste store forskjellen er at alt går på tysk og at menneskene er ganske mye mer åpne enn det man er vant med i Norge. I tillegg er ting litt mer formelt, og man må tenke seg om to ganger før man snakker med en professor, eller generelt med mennesker som er eldre enn deg. Ikke gjør som meg og kall din intervjuer «du» (alltid «de») på opptaksintervjuet. Tyskere tar seg lett nær av slikt. Alt i alt er Tyskland svært likt Norge på mange måter, og det er derfor absolutt ikke vanskelig å finne seg til rette her.


Fortell litt om studiet og undervisningen?

På universitetet mitt er det meste allerede planlagt for deg og man har ganske lite valgfrihet over hvordan man vil inndele timeplanen sin. Vi har også høyere prosenter av oppmøteplikt enn andre universiteter i byen. På den positive siden er det da lettere å følge med på alt fagstoffet man skal gjennom under semesteret, og man overholder enklere standardstudietiden. I alle fag har vi både seminarer og forelesninger. I forelesningene sitter alle studentene fra semesteret mens en professor gjennomgår fagstoffet. I seminarene er vi delt inn i «klasser» på 25 studenter, litt som på skolen, der vi får tett oppfølging av professorene om det vi har gjennomgått i forelesningene. Vi har muligheten til å prate direkte med professorene om det er noe vi lurer på, og det er denne oppfølgingen jeg setter svært stor pris på, da det gjør studiehverdagen mye enklere.

LES OGSÅ: Statsvitenskap i Tyskland: – Jeg ville ikke bli værende i den norske «boblen» resten av livet.

Les også: Studere i utlandet? Dette må du tenke på før du reiser!

En annen ting jeg er veldig fornøyd med er tiden vi får gå i praksis. I motsetning til de offentlige universitetene går vi et halvt år i praksis, der de offentlige kun får to til fire måneder. I Tyskland er psykologistudiet delt opp i bachelor og master og går ikke i ett sett som ved profesjonsutdanningen i Norge. Etter min mening er det en mye bedre løsning da man etter en grunnleggende bachelor i psykologi kan velge ulike retninger innen psykologien som mastergrad. Universitetet mitt tilbyr muligheten til å ta en dobbelt mastergrad på tre år (istedenfor to mastergrader på fire år) der man for eksempel kan kombinere en klinisk master med en master i rettspsykologi eller medisinpedagogikk.

LES OGSÅ: 10 ting du ikke visste om Berlin


I tillegg begynner og slutter semestrene i Tyskland til litt andre tider enn det de gjør i Norge. Vintersemesteret går fra oktober til mars, mens sommersemesteret går fra april til september.

Hvordan er en vanlig studiedag for deg?

For tiden starter min timeplan kl 9-10 og slutter kl 13-15. Hvert fag har vi i blokker på 1,5 timer og vi har som regel fire blokker om dagen, fire ganger i uka. Etter universitetet drar jeg hjemover for å ta meg litt mat, så bærer det på biblioteket til jeg har etterarbeidet dagens forelesninger. Alt i alt er studiehverdagen lite glamorøs og mesteparten av tiden går til lesing (noe som er helt greit, for psykologi er kjempeinteressant!).

LES OGSÅ: Hamburg - Byen som har alt | Del 1

Er det noe du synes er utfordrende ved å studere i Tyskland?

På mitt universitet foregår all undervisning på tysk. Selv om jeg har tysk som morsmål var det likevel vanskelig å skulle omstille seg til en hverdag der jeg må snakke tysk 24/7. Jakten på leilighet er også en ganske stressende tid her i Berlin, da det er ganske stor mangel på rom for studenter. Siden det er veldig vanskelig å finne seg leilighet i storbyen Berlin, ender de fleste studentene opp med å bo minimum 30 minutter unna universitetet, noe som til tider kan være litt kjipt.


Les også: Sjekkliste for utenlandsstudenter

Hvordan er prisnivået og leieprisene der du studerer?

Noe av det aller beste med Tyskland er at alt er utrolig billig. Som norsk student i Tyskland har man råd til mye mer enn det en vanlig student har i Norge. Et rom i et bofelleskap koster som regel alt fra 300-500 euro, avhengig av hvor i byen man bor. Jeg var veldig heldig og fant meg et rom i et bofelleskap i Kreuzberg for 400 euro i måneden. Når det kommer til mat og drikke er det ikke uvanlig at studenter drar ut for å spise mer enn tre ganger i uken.

LES OGSÅ: Studier i Tyskland: Katinka studerer i hansabyen Hamburg

Hva gjør du når du ikke er på skolen?

Berlin er en by som har et enormt tilbud av kunst og kultur, så det er alltid noe nytt å finne på. Som regel trener jeg eller drar ut med venner på en bar eller en cafe. Jeg sitter også som web- og informasjonsansvarlig i styret for ANSA Tyskland Øst/Berlin, så litt tid går med til det også. Fra Berlin går det mange billige fly til andre byer i Europa, og man kan enkelt og billig ta seg en helgetur om man føler for det.

Hvordan er studentmiljøet der?

På universitetet mitt blir man lett kjent med de andre studentene takket være de små gruppene man blir delt inn i. Universitetet arrangerer også ball, kinokvelder, semesterfester og en stor fotballturnering som går over fire dager, der universiteter fra hele verden deltar. Dagene rundt fotballturneringen er litt som en mini-fadderuke der man drar ut med studenter fra de ulike universitetene. Man kan også delta på mange ulike idrettskurs som de offentlige universitetene i Berlin tilbyr. Berlin er en storby, og selv om det er mange studenter i byen finnes det ikke et studentmiljø slik man har i Norge. Tyske studenter elsker å dra ut, også midt i uka. I Berlin finner man et uteliv som ikke er sammenlignbart med det i Norge, og på den måten blir man også fort kjent med folk fra andre miljøer enn sitt eget.

LES OGSÅ: Sara studerer i hockeybyen Mannheim


Gjennom ANSA blir man også raskt kjent med de norske studentene her i Berlin, som det har blitt flere og flere av de siste årene. ANSA Tyskland øst arrangerer også mange ulike arrangementer i løpet av året som bidrar til å skape et nettverk i Berlin.

Les også: – Derfor valgte vi å studere i Tyskland

Vil du anbefale andre å studere ved din skole, og har du eventuelt noen tips til nye studenter?

Absolutt! Jeg kan bare skryte av universitetet mitt og anbefaler alle som vil studere psykologi til å komme hit! Ikke la deg skremme om du ikke kan tysk fra før av, det lærer man overraskende fort om man deltar på språkkurs i forkant her i Berlin. ANSA hjelper deg også gjerne med ting du lurer på!