E tter Berlinmurens fall i 1989, og landets gjenforening i 1990, har Tyskland blitt en ledende nasjon i Europa og en økonomisk og politisk makt. Landet er kjent for sin høye levestandard og sterke industri, spesielt innen bil- og teknologisektoren.
Tyskland har også sett en økning i turisme de siste årene, ettersom landet kan by på enorme mengder kunst og kultur, en arkitekturisk blandingen av moderne byer, pittoreske landsbyer, og fantastiske slott, alt plassert i et vakkert landskap med flotte skogsarealer.
I tillegg, er jo dette også hjemlandet til kjente filosofer og poeter, og noen av verdens beste fysikere og klassiske komponister.
Berlin, hovedstaden, har blitt en av Europas mest dynamiske byer, kjent for sin moderne arkitektur, som Reichstag-bygningen og Hauptbahnhof, og rike kulturelle tilbud, inkludert et pulserende kunst- og nattlivsscenen.
Hovedstad: Berlin
Totale Innbyggertall: Ca. 83 millioner
Areal: 357 022 km²
Tidssone: CET (UTC+1) / CEST (UTC+2) sommertid
Offisielle språk: Tysk
Statsform: Føderal republikk
Valuta: Euro (EUR)
Utdanning
Tyskland er et attraktivt studieland, med et godt renommé, som tilbyr høykvalitets utdanning innen flere fagfelt.
Landet er delt opp i 16 delstater, eller Bundesländer. Hver delstat har sin eget utdanningsminister, og derfor kan utdanningsløpene variere fra delstat til delstat. Likevel er målet at det skal være noenlunde likt.
Selve utdanningssystemet i Tyskland er et hakk mer komplisert enn i Norge. Barna må faktisk ta viktige valg fra tidlig alder av.
Tyske barn starter på skolen som seksåringer. Etter fire år på barneskolen, går de enten fem år på en gesamtschule, ellers så må de velge mellom en femårig ungdomsskole, en seksårig realfagsskole, eller et niårig gymnas.
En gesamtschule omfatter alle disse tre andre skoleslagene, men finnes ikke i alle delstatene.
Elever som har gått ungdomsskolen, går vanligvis over i yrkesopplæring etter de fem årene. Realskolen forbereder også stort sett elevene for praktiske yrker, mens gymnaset gir generell studiekompetanse etter avgangseksamen.
Når det gjelder høyere utdanning, så kan det være vanskelig å velge riktig, når Tyskland har rundt 380 godkjente universiteter og høyskoler, både offentlige og private. For vordene utvekslingsstudenter, kan det være lurt å bruke Studievalg.no, eller du kan sjekke ut universitetene på Germanic Academic Exchange Service (DAAD) sine nettsider.
Det tyske studieåret er delt inn i to semesteret. Sommersemesteret varer fra mars eller april til juli og vintersemester starter en gang i september eller oktober og varer til en gang i mars eller april.
Ofte bruker Tyskland den samme karakterskalaen som vi bruker ved høyere utdanning i Norge, der A er den høyeste karakteren og F er stryk.
Men, noen steder bruker de en karakterskala fra 1 til 5. Her står 1 for «sehr gut», og er den høyeste karakteren. 2 står for «gut», 3 for «befriedigend», og 4 for «ausreichend». 5 står for «nicht ausreichend», som er ikke bestått.
Studenter fra EØS-land (inkludert Norge) trenger ikke visum for å studere i Tyskland. Imidlertid må de registrere seg hos det lokale innbyggerkontoret (Einwohnermeldeamt) og søke om oppholdstillatelse (Aufenthaltstitel), dersom studieoppholdet er planlagt å vare mer enn 90 dager.
Godkjenning av studiet
Når du skal bevege deg ut av landet for å studere, er det er viktig å huske at godkjenning på søknaden din om støtte fra Lånekassen ikke nødvendigvis betyr annet enn nettopp at du får studiestøtte.
Derfor er det viktig også å passe på at du vil få utdanningen godkjent i Norge etter å ha studert i utlandet.
Heldigvis går dette stort sett bra, men spesielt innen helsefag har det vist seg å kunne bli vanskelig å få autorisasjon i Norge etter endt studie i utlandet.
Ta derfor kontakt med NOKUT og få bekreftet at utdanningen du har tenkt til å ta er godkjent, enten det er helse eller et annet fagområde du skal studere innenfor.
Skal du studere helsefag bør du også ta kontakt med Statens autorisasjonskontor for helsepersonell, som er de som bestemmer om du får jobbe innen yrket du har valgt når du er ferdig utdannet og tilbake i Norge.
Søkeprosess
Du må ha generell studiekompetanse for å studere i Tyskland. I tillegg, kan noen studiesteder kreve at du har tatt visse fag eller har et bestemt karaktersnitt.
Skal du studere medisin, veterinær, farmasi eller odontologi, gjelder egne frister og du søker gjennom hochschulstart.de.
For øvrige studier, søker du enten direkte til studiestedet, eller via det tyske svaret på Samordna Opptak, Uni-Assist.
De offisielle søknadsfristene er 15. januar for sommersemesteret og 15. juli for vintersemester. Private høyskoler har egne frister.
Noen studiesteder vil be deg om å ta opptakstester eller levere en mappeinnlevering.
Ved studier med adgangsbegrensning, kan det lønne seg å legge ved dokumentasjon på relevant arbeidserfaring eller utdanning. Dette gjelder for eksempel medisin, odontologi, veterinærmedisin, farmasi, ernæringsfag, psykologi, arkitektur, og landbruks- og skogbruksfag.
Noen av universitetene som tilbyr medisinstudier, legger vekt på eventuelt arbeid innen helsesektoren, idrett på høyere nivå, trenersertifikater og annet som kan si noe om dine omsorgs- og lederegenskaper, når de tar opp studenter.
Husk også at vitnemål og attester må oversettes til tysk av en autorisert oversetter.
Om du skal studere på engelsk, kan det hende at du må gjennomføre en IELTS- eller TOELF-test på forhånd, men sjekk med studiestedet om du trenger å ta den først. Noen steder holder det om du har en firer i engelsk på vitnemålet. Uansett, kan begge testene tas opptil to år før du starter studiene.
På samme måte, hvis undervisningsspråket på studieprogrammet er på tysk, kan det hende at du må ta en test for å bevise at du har tilstrekkelige språkkunnskaper. Da må du sannsynlig gjennomføre en Testdaf- eller Goethe Zertifikat C1 og C2 test (tysk) på forhånd, som bevis på din språkkunnskap.
Skal du studere på et annet språk enn engelsk, kan du få støtte av lånekassen til å ta enten et minimum fire ukers språkkurs, eller til et tilretteleggingssemester.
Som hovedregel må du ta kurset i det landet du skal studere, som må være et land utenfor Skandinavia.
Et tilretteleggingssemester vil si at du bor ett semester i utlandet og lærer språk, samfunn, og kultur ved et offentlig godkjent lærested. Kurset må da ha minst 15 undervisningstimer i uken og vare i minst tre måneder. Du må også opplyse i søknaden om hvor du planlegger å studere og hvilken grad du har tenkt til å ta etter tilretteleggingssemesteret.
Finne studier i Tyskland:
German Academic Exchange Service (DAAD)
hochschulstart.de for medisin, veterinær, farmasi og odontologi
Uni-Assist for øvrige studier
Påmelding til språktester:
TOELF-test (engelsk)
IELTS-test (engelsk)
Testdaf- og Goethe Zertifikat C1 og C2 tester (tysk)
Finansiering:
Globalgrant.com – 5000 ulike stipend og legater
Stipendportalen.no – 2000 ulike stipend og legater
Numbeo – prissammenligning mellom land
Andre nyttige linker:
Motivasjonsbrev – hvordan å skrive et godt brev?
Anbefalingsbrev – hva skal med?
Translatørportalen (statsautorisert oversettelse)
Prisnivå
Generelt er prisnivået på ting som matvarer og transport et hakk lavere i Tyskland. Noen ting er faktisk ett par hakk billigere, men dette er veldig avhengig av valutakursen og hvilket område i Tyskland det er snakk om.
Derimot, er leieprisene ved storbyer som Berlin relativt høye, på tilnærmet lik fot eller et hakk høyere enn i Oslo.
Et godt tips, er at en god del avdelinger hos den Tyske studensamskipnadens (Deuches Studentwerk, DSW) tilbyr en startpakke for utenlandske studenter, Service-Paket, som inkluderer bolig for en rimelig penge på studenthjem.
Når du har fått studieplass, kan du ta kontakt med DSW-kontoret i byen du skal studere i og forhøre deg om servicepakken for utenlandske studenter.
Pakken inkluderer også rådgivningstimer, fadderordninger, hjelp med forsikring og andre viktige goder. Disse pakkene forsvinner fort, så du må være tidlig ute med å søke.
Ellers, kan du også finne informasjon om ledige leiligheter i lokalavisen (hovedsakelig på lørdager), i studentaviser og på oppslagstavler på universitetet.
Ofte har universitetet også egne nettsider for ledige leiligheter, såkalte Wohnungsbörse. Blant norske studenter i Tyskland er det vanlig å bo i bofellesskap, eller Wohngemeinschaften som det heter på tysk, med andre studenter.
Kultur
I tysk kultur, er det mye idrett og øl. Oktoberfest i München er noe alle burde få med seg, og landet er en av verdens største fotballnasjoner.
Utenom dette, har flid, orden og arbeidsomhet preget mye av det tyske kulturliv.
Tyskland har også frembrakt noe av det ypperste innen diktning, filosofi, musikk og billedkunst.
Likevel, så kan det ikke unnværes å nevne fortiden til Tyskland, da deler av det mest verdifulle i tysk kultur bukket under for nazismen i årene mellom 1933 og 1945. Denne perioden med redsel, krigsherjinger og masseutryddelse av jøder og andre minoriteter, er noe som alltid vil kaste mørke skygger over tysk kulturhistorie.