I Tyskland finner du enorme mengder kunst og kultur og flotte skogsarealer. Dette er også hjemlandet til kjente filosofer og poeter, og noen av verdens beste fysikere og klassiske komponister.
 
Landet er kjent for sin turbulente historie, sine fantastiske slott, og blandingen mellom moderne byer og pittoreske landsbyer, alt plassert i et vakkert landskap.  
 
 

Studieinformasjon

 
Med 380 godkjente universiteter og høyskoler er det vanskelig å velge riktig, så bruk Studievalg.no og sjekk gjerne ut universitetene på DAAD sine nettsider. 
 Fakta om Tyskland
 
Offisielt navn: Bundesrepublik Deutschland
 
Norsk navn: Forbundsrepublikken Tyskland
 
Areal: 357 121 KM²
 
Innbyggertall: 81 798 000 (2011)
 
Hovedstad: Berlin
 
Offisielt språk: Tysk
 
Statsoverhode: Joachim Gauck
 
Statsminister: Angela Merkel 
 
Mynt: Euro
 
(Kilde: www.snl.no)
 
 

 

Utdanningssystem 

 
Tyskland er delt opp i 16 delstater, eller Bundesländer. Hver delstat har sin eget utdanningsminister, og derfor kan utdanningsløpene variere fra delstat til delstat. Likevel er målet at det skal være noenlunde likt. 
 
Som i Norge tar det tre år å fullføre en bachelorgrad i Tyskland, og to år å fullføre en mastergrad. 
 
Studieåret er delt inn i to semesteret. Sommersemesteret varer fra mars eller april til juli og vintersemester starter en gang i september eller oktober og varer til en gang i mars eller april. 
 
Utdanningssystemet i Tyskland er hakket mer komplisert enn i Norge og barna må ta valg fra tidlig alder av. Tyske barn starter på skolen som seksåringer. Etter fire år på barneskolen går de enten fem år på en gesamtschule, eller så velger de mellom en femårig ungdomsskole, en seksårig realfagsskole og et niårig gymnas. Gesamtschule omfatter alle disse tre skoleslagene, men finnes ikke i alle delstatene. Elevene som har gått ungdomsskolen går vanligvis over i yrkesopplæring etter de fem årene. Realskolen forbereder også stort sett elevene for praktiske yrker, mens gymnaset gir generell studiekompetanse etter avgangseksamen.
 

 
Søknadsprosesser og frister 
 
Skal du studere medisin, veterinær, farmasi eller odontologi gjelder egne frister og du søker gjennom hochschulstart.de. For øvrige studier søker du enten direkte til studiestedet, eller via det tyske svaret på Samordna Opptak, Uni-Assist.  
 
De offisielle søknadsfristene er 15. januar for sommersemesteret og 15. juli for vintersemester. Private høyskoler har egne frister.
 
Noen studiesteder vil be deg om å ta opptakstester eller levere en mappeinnlevering. Ved studier med adgangsbegrensning kan det lønne seg å legge ved dokumentasjon på relevant arbeidserfaring eller utdanning. Dette gjelder for eksempel medisin, odontologi, veterinærmedisin, farmasi, ernæringsfag, psykologi, arkitektur, og landbruks- og skogbruksfag. Noen av universitetene som tilbyr medisinstudier legger vekt på eventuelt arbeid innen helsesektoren, idrett på høyere nivå, trenersertifikater og annet som kan si noe om dine omsorgs- og lederegenskaper, når de tar opp studenter.
 
Vitnemål og attester må oversettes til tysk av en autorisert oversetter. 

 
Opptakskrav
 
Du må ha generell studiekompetanse for å studere i Tyskland. Noen studiesteder kan kreve at du har tatt visse fag eller har et bestemt karaktersnitt. 
 
 

Studiekostnader og finansiering 

 
 Nyttige linker
Finne studier i Tyskland:
 
 
 
 
Portal for å søke studier:
 
Medisin, veterinær, farmasi og odontologi: hochschulstart.de
 
Øvrige studier: Uni-Assist
 
 
Påmelding til språktester: 
 
 
 
 
 
Andre nyttige linker: 
 
 
 
 
Lånekassen tilbyr lån og stipend til alle offentlig godkjente studiesteder i Tyskland. Offentlige læresteder er i utgangspunktet gratis, men noen steder må du betale en semesteravgift på mellom 600 og 1200 kroner. Semesteravgiften inkluderer ofte et semesterkort på offentlig transport. Ved private skoler betaler du skolepenger. 
 
Du kan få opptil 120 433 kroner i året som støtte til skolepenger av 
Lånekassen om du studerer ved et godkjent lærested i Tyskland. Du får også 97 850 kroner i basisstøtte. Sjekk om lærestedet ditt er godkjent av Lånekassen her
 
Om skolepengene ikke overstiger 61 590 kroner, som er grensa for når Lånekassen slutter å gi deler av skolepengelånet som stipend på bachelornivå, vil du kunne få 50 prosent av skolepengelånet i stipend. Etter denne grensen gis resten av støtten kun som lån. Til utdanning på masternivå og delstudier gis 70 prosent av skolepengestøtten opp til 61 590 som stipend.
 
Du kan også få reisestøtte som skal dekke to hjemreiser i året. I tillegg til dette kan du få støtte til et tilretteleggingssemester eller et språkkurs på opptil fire uker om du skal studere på tysk. Du kan da få opptil 17 675 kroner i stipend til et språkkurs eller et delt lån og stipend til et tilretteleggingssemester. 
 
 

Karaktersystem

 
I Tyskland brukes ofte den samme karakterskalaen som vi bruker ved høyere utdanning i Norge, der A er den høyeste karakteren og F er stryk. Noen steder brukes en karakterskala fra 1 til 5.  1 står da for sehr gut, og er den høyeste karakteren. 2 står for gut, 3 for befriedigend, 4 for ausreichend. 5 står for nicht ausreichend, som er ikke bestått. 

 
Bolig og prisnivå 
 
39 avdelinger hos den Tyske studensamskipnadens (Deuches Studentwerk, DSW) tilbyr en startpakke for utenlandske studenter, Service-Paket, som inkluderer bolig for en rimelig penge på studenthjem. Når du har fått studieplass, kan du ta kontakt med DSW-kontoret i byen du skal studere i og forhøre deg om servicepakken for utenlandske studenter. Pakken inkluderer også rådgivningstimer, fadderordninger, hjelp med forsikring og andre viktige goder. Disse pakkene forsvinner fort, så du må være tidlig ute med å søke. 
 
Du kan også finne informasjon om ledige leiligheter i lokalavisen (hovedsakelig på lørdager), i studentaviser og på oppslagstavler på universitetet. Ofte har universitetet også egne nettsider for ledige leiligheter, såkalte Wohnungsbörse. Blant norske studenter i Tyskland er det vanlig å bo i bofellesskap, eller Wohngemeinschaften som det heter på tysk, med andre studenter.
 
Prisnivået i Tyskland er hakket lavere enn i Norge. Under ser du priseksempler på ti varer så du kan sammenligne med prisene i Norge. Dette er gjennomsnittspriser og kan variere i takt med endringer i valutakursen. Disse tallene er hentet november 2014, og gjelder for Berlin. Selv om leieprisene her er relativt høye i forhold til i resten av landet, er noen byer, som München, generelt dyrere ellers. 
 
 
Varekjøp Pris i Norge Pris i Tyskland
1 kinobillett 110 kr. 79 kr.
1 liter melk 15 kr. 6,50 kr.
1 bussbillett 30 kr. 23 kr.
1 flaske vin (middels standard) 120 kr. 43 kr.
1 cappuccino 33 kr. 20,50 kr.
1 par Nike-sko 1067 kr. 692 kr
1 kg kylling 103 kr. 58 kr.
1 måltid fastfood 95 kr. 53 kr.
Husleie 1-roms leilighet pr. mnd. i sentrum 10270 kr. 5278 kr.
Treningssenter pr. mnd. 466 kr. 245 kr.
 
(Kilde: Numbeo.com)
 

 
Språk
 
Skal du studere i Tyskland må du som regel ta en språktest. Skal du studere på engelsk kan du for eksempel ta en TOELF- eller en IELTS-test. 
 
TOELF-testen kan tas i Moss og koster 1500 kroner. IELTS-testen koster 2395 kroner og kan tas i Oslo, Bergen, Stavanger eller Trondheim. Begge testene kan tas opptil to år før du starter studiene. Påmelding til TOELF-testen skjer her, og til IELTS-testen, her, men sjekk med studiestedet om du trenger å ta den først. Noen steder holder det om du har en firer i engelsk på vitnemålet.  
 
Du kan få støtte av lånekassen til å ta enten et minimum fire ukers språkkurs, eller til et tilretteleggingssemester, om du skal studere på tysk. 
 
Et tilretteleggingssemester vil si at du bor ett semester i Tyskland og tar et språkkurs ved et offentlig godkjent lærested. Kurset må da ha minst 15 undervisningstimer i uken og vare i minst tre måneder. Du må også opplyse i søknaden om hvor du planlegger å studere og hvilken grad du har tenkt til å ta etter tilretteleggingssemesteret.
 
En språktest i Tysk kan du for eksempel ta ved Goethe-Institut i Oslo. 

 
Kultur
 
I tysk kultur er det mye idrett og øl. Oktoberfest i München er noe alle burde få med seg, og landet er en av verdens største fotballnasjoner. 
 
Tyskland har frembrakt noe av det ypperste innen diktning, filosofi, musikk og billedkunst. Flid, orden og arbeidsomhet har preget mye av det tyske kulturliv.
 
I årene mellom 1933 og 1945 bukket deler av det mest verdifulle i tysk kultur under for nazismen.Disse årene med redsler, krigsherjinger og masseutryddelse av jøder, er noe som alltid vil kaste mørke skygger over tysk kulturhistorie.
 
(Kilder: Snl, ANSA, Nokut)
 

Klikk her for å se alle studier i utlandet