J eg bestemte meg for å dra til München, som utvekslingsstudent, først og fremst for å lære meg tysk, og for å bli kjent med resten av Europa.

 

Utveksling til Tyskland

Navn: Dan Anker Hofsøy

Alder: 25 år

Studie: NTNU, Siv.ing. kommunikasjonsteknologi

Studiested: Technische Universität München, Tyskland

 

München må sies å være et supert utgangspunkt for begge deler.

Som nordmann, setter man også pris på kort vei til fjellet – en time unna München ligger starten på Alpene, med blant annet anleggene i Garmisch-Partenkirchen.

Altså, er byen et uovertreffelig valg for de som er glad i fjellturer og skikjøring.

 

Om studiet

Ingeniørstudier, ved TU München, er lagt opp på en lignende måte som ved NTNU. De fleste fagene har forelesninger og tilhørende øvingstimer (uten obligatorisk innlevering).

Annerledes, er at du som regel har 7-8 fag per semester og at de ikke er like omfangsrike som fagene ved NTNU.

Hvert fag har et kompendium skrevet av foreleser som pensum. Eksamen gjennomføres som regel i siste forelesningstime og varer 1-2 timer.

Det er altså ikke anledning til å ta seg lengre tenkepauser, her gjelder det å ha skjønt greia i øvingstimene og bare regne/skrive for harde livet.

Å ha prøven på tysk, byr sjelden på problem – man skjønner problemstillingen.

Er det en prøve som krever skriftlig svar, blir ikke grammatiske feil vektlagt – men er man veldig utstødig i tysk, bør man spørre om å få svare på engelsk.

I Tyskland, legges det mer vekt på den praktiske biten, det er derfor et stort utvalg av labfag for «hands-on experience», samt såkalte «Praktikum» i semesterferiene – blokkfag på 1-2 uker, der en praktisk oppgave skal løses.

Som heltidsstudent, er det vanlig å gjøre lengre «Praktikum» (internship) i bedrifter i de forholdsvis lange semesterferiene (februar-april og august-oktober) – det er ingenting i veien for at utvekslingsstudenter også prøver seg.


 

Studentmiljøet

München har to store universiteter, TU München (20 000 studenter) og Ludwig-Maximiliam Universität (44 000 studenter), i tillegg til en rekke andre utdanningsinstitusjoner.

En fjerdedel av studentene ved TU München, er fra utlandet, så man stikker seg ikke akkurat ut som utvekslingsstudent.

TUMi er en gruppe tyske studenter, som tar seg av de internasjonale studentene, og som byr på spennende utflukter og andre sosiale sammenkomster.

Det er, med andre ord, ikke noe problem å bli kjent med andre utlendinger – for ikke å snakke om andre norske studenter.

Det er en gruppe på ca. 20 heltidsstudenter i München, samt varierende antall utvekslingsstudenter, hovedsakelig fra NTNU.

Skal man bli kjent med tyskere, hjelper det (som for utenlandske studenter i Norge) å drive med en sport eller hobby, der man kommer tett innpå dem.

 

Bolig

München er en populær by og prisen er deretter.

Skal man leie privat, må man regne med bortimot 400 euro i måneden.

Et bedre alternativ, er å skaffe seg en studenthybel på en av de mange studentbyene.

Tysklands største studentby, Studentenstadt, med 2000 studenter, er et eksempel. Her gjør et stort utvalg av studentbarer og sportstilbud det enkelt å komme i kontakt med andre (tyske) studenter.

Studentbyene har lange ventelister, så det gjelder å være ute i god tid – ta kontakt med Studentenwerk så fort som mulig, når du vet at du skal til München.


 

Ting å gjøre i fritiden

Som nordmann, finner man seg fort og godt til rette i München.

München er «verdens største landsby». Selv med 1,4 millioner innbyggere, får man ikke inntrykk av at det er en millionby.

Dette skyldes at ingen bygninger får lov til å bygges høyere enn den markante Frauenkirche i sentrum – altså finnes det ingen skyskrapere.

I tillegg, har München gigantiske parkanlegg og mange grønne lunger i byen. Mest kjent er Englischer Garten, som, med sine cirka 4 kvadrat kilometer, er større enn Central Park i New York.

I Englischer Garten, finner man en rekke såkalte ølhager – en Biergarten er typisk bayersk og et sted der man hygger seg i godt lag med en (liter) øl i hånda.

Apropos øl i hånda, gjør som kjent Oktoberfest sitt inntog i byen i midten av september. Verdens største folkefest fyller byen til randen med turister og tyskere på heisatur - med andre ord, to uker julaften, for de som liker feststemning og øl.

På det kulturelle planet, utmerker München seg med et stort og variert tilbud.

Deutsches Museum er verdens største tekniske museum.

Pinakothekene byr på alt fra Leonardo da Vinci til moderne kunst.

Når det gjelder musikk, er ALT populært i Tyskland; Wenche Myhre og Kari Bremnes har vært her, og Kaizers Orchestra kommer to ganger i året.

Og på sommeren, kan man ta turen til Rock im Park ved Nürnberg.

Både Nürnberg og München har historiske bygninger og utstillinger, som forteller historien fra andre verdenskrig gang på gang – spesielt Dachau konsentrasjonsleir, like utenfor München, byr på en opplevelse til ettertanke.

Som nevnt, er München et godt utgangspunkt for å bli kjent med Europa. Det er korte avstander og et stort utvalg av rimelige transportmuligheter. Med BayernTicket, reiser inntil 5 personer med toget for 27 euro på dagstur til ønsket mål i Bayern, for eksempel julemarkedet i Nürnberg eller badetur til en innsjø.

Mange av Europas hovedsteder ligger i togavstand fra München, for eksempel Praha, Wien og Zürich.

Flyplassen i München er Tysklands nest største og kåret til den beste i Europa. Følger man med på internett, kan man gjøre et kupp på flybilletter til sydlige mål i Europa.

Norwegian sørger forresten også for at turen hjem til Norge er billig.


 

Gode grunner til å velge TU München

TU München er et såkalt eliteuniversitet, som det satses ekstra ressurser på. Det har et internasjonalt godt rykte og faglig bra tilbud.

Som sagt har TU München mange utenlandske studenter, så man blir tatt godt vare på og har nok å finne på i fritiden.

I noen studieretninger, med høy andel av utlendinger (IT f.eks), tilbys mange av fagene på engelsk til og med.

Nylig ble det innført skolepenger i Tyskland, men det er på en overkommelig sum på 5-600 euro i semesteret. Er man utvekslingsstudent, slipper man foreløpig unna dette beløpet.

Sammenlignet med et år i USA eller Australia, får du altså ved TU München et tungt navn på CVen, samtidig som du lærer et nytt språk og slipper unna skolepenger.

 

Negative ting

Selv om de færreste i Freistaat Bayern liker å innrømme det: Bayern er en del av Tyskland og dermed en del av byråkratiets høyborg.

Men som nordmann, byr ikke dette på særlige problemer.

Man må bare sørge for å registrere bosted på Kreisverwaltungsreferat og andre småting (forsikring!) - visum og andre vanskeligheter slipper man unna.

Utover det, hvis man holder et våkent øye med frister for betalinger og registreringer, så klarer man seg bra.

Som sagt, er boligmarkedet i München presset og det er lett å bli frustrert, hvis man først starter letingen når man kommer ned hit.

Som regel, kommer man hit noen uker før skolen starter, i forbindelse med språkkurs, og har god tid til å lete, men hvis ikke, bør man starte sonderingen allerede hjemmefra.

Alt i alt, må jeg si at jeg er storfornøyd med valget av München.

Både faglig og personlig, sitter man igjen med spennende og fine opplevelser som man kan se tilbake til.