(StudentTorget.no):

Synnøve Taklo (25), Ane Kristin Larsen (26) og Main Kristine Åsesdatteer Moland (23) går alle sisteåret på faglærerutdanningen i kunst og håndtverk ved Høyskolen i Oslo og Akershus. Som et ledd i utdanningen er de nå godt i gang med en fem ukers entrepenørskapsperiode, hvor de skal utvikle et helt nytt produkt.

Studentene kom fram til at de ville bidra med noe som ville føre til at man kan føle seg litt tryggere når man beveger seg utendørs etter mørkets frembrudd.

Multimuffen er navnet på studentenes allsidige produkt. Den kan brukes som både veske og muff, siden den har innvendig teddyfor, og erstatter derfor vottene på kalde høst- og vinterdager.

Det lille ekstra, er at inne i muffen henger det en trygghetsalarm som du kan utløse om det skulle oppstå en ubehagelig situasjon. Multimuffen kan også brukes som både skulderveske og clucthveske.

 

Idémyldring

- Jeg designet vesken da jeg gikk andreåret. Tanken var å slippe å ha med seg votter når man for eksempel var ute på byen eller på konsert, slik veska kunne romme det aller nødvendigste du hadde med, som mobil, penger og nøkler, og at muffen fungerte som votter, forteller Ane.


Tanken ble videreutviklet da jentene dannet en gruppe i forbindelse med entrepenørskapsprosjektet.

- Siden vi skulle finne på noe nytt, hadde lyst til å videreutvikle vesken. Under démyldringen kom dette med trygghet fram og alt falt på plass, sier hun videre.

Den første tanken var at multimuffen skulle bidra til at det ikke ble så enkelt for lommetyver å stjele vesken din. Når du bruker den som en muff, har veska et eget lite rom med glidelås inne i muffen hvor du kan ha lommeboka og mobilen. Men etter voldtektsbølgen, ble muffen et aktuelt produkt for å kunne bevege seg tryggere, spesielt på kvelden.

- Det første vi gjorde på prosjektet var å lage en markedsundersøkelse, og kartlegge behovet for multimuffen. Der kom det fram at 83 prosent av de som svarte følte seg utrygge, men bare 4,3 prosent hadde skaffet seg trygghetsalarm, forteller de.

DET FERDIGE PRODUKTET: Multimuffen er både en veske og muff, og kommer med en trygghetsalarm som uler høyt når den utløses.

 

Vil hjelpe de som føler seg utrygge

Det å ha trygghetsalarm hjelper ikke mye hvis du legger den igjen hjemme, har den nederst i veska eller på nøkkelknippet, hvis du skulle oppleve noe ubehagelig. Da har du ofte rett og slett ikke tid til å utløse den. Derfor fant de ut at de skulle lage en festemulighet for alarmen inne i muffen.


- Vi satser på at dette kan hjelpe mange som føler seg uttrygge, sier Synnøve.

18. november skal Main Kristine ned til Polen for å starte forberedelsene til produksjonen av multimuffen. De har fått hjelp av en polsk kontakt som bor i Norge til å finne ut hvor muffen kan produseres billig, og satser på å få 100 stykker klar til jul. Den blir å finne i to farger, sannsynligvis i mørk og brun.

- De som vil kjøpe den kan bestille den på bloggen vår. Vi har også tenkt å stille med stand på julemarked for å selge den, sier Main Kristine.

En av grunnene til at de tente på ideen var at det handler om å ha trygghetsalarmen så tilgjengelig som mulig.

- Jeg hadde min alarm på nøkkelknippet, og da gikk den av da jeg skulle låse døra. Og om vinteren er det vanskelig å få den til å gå av når du har store votter på. Nå slipper du det problemet. Og den som eventuelt overfaller deg, forventer ikke at du har en alarm så tilgjengelig. Og du trenger ikke engang huske å ta med alarmen, bare riktig veske, sier hun videre.


 

Fylkesmesterskap

16. november står jentene klare til å delta i Fylkesmesterskapet for studentbedrifter. Da kan de gå videre til NM.

- Deltagelsen i Fylkesmesterskapet er avslutningen på prosjektet, men vi kommer til å jobbe videre med multimuffen på fritiden etterpå, forteller de engasjerte.

Studentene forteller om en svært lærerik prosess.

- Jeg hadde aldri meldt meg på et entrepenørskapsprosjekt hvis det ikke hadde vært pålagt. Jeg har lært utrolig mye, forteller Ane.

- Det å jobbe med sin egen idé og egen mål har vært veldig spennende. Vi har lært om økonomi, forretningsplan, fått forskjellige kurs som skattekurs, legger Synnøve til.

- Hvilke tips har dere til jenter som føler seg uttrygge når de går ute?

- Se rundt deg, ikke gå hjem når du er full, ta følge med noen du kjenner, ring og fortell når hvor du er og når du går, ikke gå steder uten belysning, og bruk multimuffen. Alarmen burde sette en støkk i de fleste, den er veldig høy med 130 desibel, råder jentene.

 

LES OGSÅ: Drømmer du om å starte for deg selv?

LES OGSÅ: Slik lager du en god forretningsplan