(StudentTorget.no):

Ingunn Birkeland (33) designer klær og sko under merket "Ingunn Birkeland Oslo". Da hun var ferdig utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole (nå KHiO), var hun aldri i tvil om at hun ville starte for seg selv. Nå er hun i gang med sin tredje kolleksjon.

 
Hvorfor bestemte du deg for å begynne å lage egne klær?
 
Jeg har alltid vært kreativ og laget ting, og gikk på tegne- og maleskole før jeg studerte Klær og kostyme. Jeg begynte å designe og selge klær rett etter skolen, for sju år siden. For meg har det ikke vært noe alternativ å jobbe som designer for et annet merke. 
 
 
Hvor er merket i dag?
 
Jeg selger sko hos Skomaker Dagestad, Cecilie Melli og Svean, og syr klær på bestilling. Jeg vil selge inn til flere butikker etterhvert, men har startet rolig, for å beholde kontrollen og lære underveis. Nå er jeg i gang med min tredje skokolleksjon.

 


INSPIRASJON: Ingunn Birkeland husker fortsatt læreren som fotalte henne at all verdens visdom kan kokes ned til ett enkelt ord.

 
Hvordan går du fram for å selge produktene dine?
 
Jeg har måttet samarbeide med andre. Dagestad kjente jeg fra før, og fikk lov til å prøve noen av skoene mine i butikken hans. Han skulle egentlig bare ta inn 18 par, men ble så positivt overrasket over den første kolleksjonen at han bestilte 60. Til Svean ga jeg visittkortet mitt. Det er den kunstneriske delen av det jeg lager som bygger merkevaren. Jeg har holdt fashion performance og utstillinger, og prøver med det å skape en egen verden. 
 
 
Hvordan markedsfører du merket?
 
Sosiale medier er viktig. Jeg har brukt Facebook aktivt, og nettsiden min. Jeg har også fått en del pressesaker, fordi det er visuelt lett å skrive om og ta bilde av klærne mine. I tillegg har et par kjendiser brukt kjolene mine på den røde løperen.
 
 
Hva er den største utfordringen med å drive alene?
 
Forretningsdelen. Det er ikke vanskelig å lage noe fint, men å få folk til kjøpe det. Jeg har minst tre fulltidsstillinger: det administrative som daglig leder, det kreative som designer og det praktiske – å sy klær. Jeg har ikke skrevet ned noen ordentlig forretningsplan, fordi det ikke er min måte å gjøre det på, men jobber målbevisst med prosjektene mine.
 
 
Hva er fordelene med å drive for seg selv? 
 
Friheten til å bestemme nesten alt selv. Det at dette er min egen risiko, gjør at jeg ikke er så redd for å gjøre feil. Jeg har satsa alt, brukt opp arven og mamma har kjøpt meg ut av leiligheten min. Noen kan si at det er galskap, men hva skal jeg med en leilighet hvis jeg ikke får gjøre hva jeg vil?
 
 
Hva er dine viktigste gründeregenskaper?
 
Jeg har evnen til å snu negative tanker til positive. Jeg er naiv optimist, og samtidig målretta. På Kunst- og håndverksskolen hadde jeg en lærer som fortalte en historie om å koke ned all verdens visdom i ett ord. Jeg husker det ble vilje eller viljestyrke. Jeg tenker ofte på det. Når du vil noe sterkt nok, så finner du en måte å lære det du ikke er så god på for å nå målet.
 
 

Gründertips fra Ingunn: 

 
1. Du må ville det, hvis ikke er det ikke noen vits. 
 
2. Tør å jobbe mye.
 
3. Tør å prøve, hvis ikke lærer man ingenting. 

 

Denne saken ble først publisert i Campus #3 2012

LES OGSÅ: Unge gründere vil utfordre Billettservice