(StudentTorget.no):
Etter om lag seks måneder i drift har MESH rukket å bli en sentral samarbeidsarena for norske innovatører. Bedriften fungerer som en rugekasse for gründere som ønsker å realisere sine prosjekter.
Fra oppstarten i april var de bare en fjerdedel av det vi er nå, både i antall medlemmer og arrangementer.
I løpet av det siste halvåret har de nå vokst til å romme hele 55 oppstartsbedrifter og 120 individuelle medlemmer.
- Vi har truffet veldig bra både med behovet og timingen. Det var veldig mange som hadde sittet hjemme på kjøkkenene sine som ville finne et sted hvor de kunne jobbe sammen, sier Anders Mjåset, en av de to grunnleggerne i bedriften.
Sammen med studiekamerat og med-gründer Audun Ueland startet han MESH, etter selv å ha erfart hvor komplisert det kan være å etablere seg som en gründer i Norge.
Bygget på egne erfaringer
|
|
- Vi hadde behov for et sosialt og profesjonelt miljø rundt oss som vi ikke helt fant i Norge. Vi gikk rundt og følte på den mangelen av likesinnede innovatører og gründere som vi kunne lære av og bygge på.
Da de dro ut i verden for å sjekke mulighetene fant de akkurat hva de følte manglet i Norge. De kom inn de nordiske gründermiljøene og etablerte sosiale og profesjonelle nettverk og kontakter, fikk inspirasjon, og fant både online og fysiske tjenester som var en enorm ressurs.
Etter at de solgte det første selskapet sitt bestemte de seg for å reise rundt til de viktigste innovasjons-hubene i verden for å lære hvordan de fungerte. De var i Silicon Valley, New York, London og Berlin, og de fikk innsikt i hva som skjedde på det internasjonale innovasjonsmarkedet.
Da de skulle etablere sin neste bedrift kom de frem til at de enten måtte flytte til New York, eller prøve å etablere et miljø med den samme energien i Norge, og koble gründer- og innovasjonsmiljøet i hjemlandet opp mot det internasjonale miljøet.
Nå har de et imponerende fire-etasjers lokale på 2500 kvadratmeter midt i Oslo sentrum. Lokalene rommer ulike event-lokaler, møterom, video- og fotostudio, egen innovansjons-kafè til og tilgang til det meste man måtte trenge av utstyr og komfort. De har også 78 arbeidsstasjoner til disposisjon for medlemmene, og i første etasje finner man en stor bakgård og et utested som de bruker til større arrangementer.
Moderne gründere
|
|
Det de satser på er det de kaller «moderne gründere». Med det mener de personer med en moderne holdning rundt det å dele informasjon og nettverk, og det å hjelpe hverandre. Moderne gründere ser på informasjon som noe åpent og verdifullt som man kan dele og bygge videre på sammen.
- Blant den generasjonen som er studenter nå er det veldig naturlig å dele gjennom twitter, facebook og generelt i den moderne teknologien. Men også flere av de som sitter her er rundt 60 år, men de har også det samme mind-settet, forteller Anders Mjåset.
Han bruker et eksempel knyttet til da han og Audun Ueland dro til Sverige og Danmark for å lansere et produkt fra ett av selskapene sine. De brukte to uker med effektiv jobbing for å skjønne reglene rundt eksport inn til EU fra Norge. En av de andre oppstartsbedriftene som holder til hos MESH brukte om lag to timer på det samme, siden de bare kunne spørre de som hadde gjort det før.
- Denne delingen av informasjon og erfaringer er utrolig effektiv og viktig. Så det at man sitter sammen og hjelper hverandre er utrolig verdifullt, understreker Mjåset.
Han forklarer at de trenger mentorer som er «grå i håret» og som har gjort ting før, men at det ofte kan være bedre å få hjelp av noen som bare ligger ett år foran seg selv i løypa.
Ett av de største problemene for gründere er at man ikke har noe nettverk som gir inspirasjon og motivasjon å være en del av. Det å være en del av et sosialt, faglig og profesjonelt miljø er i følge Mjåset veldig viktig.
- Hvis man ser på de beste innovasjons-hubene i verden, så finnes det et veldig fint økosystem hvor erfarne gründere går tilbake og investerer, hjelper, og er mentorer for oppkommende bedrifter og nye gründere.
Senker barrierene
|
|
Om lag 70 % av medlemmene hos MESH er oppstartere med vekstpotensiale som i hovedsak jobber med teknologiske konsepter. Men de har også 30 % av det de kaller «kreative innovatører», med blant annet en forfatter, en frilansjournalist, en arkitekt, grafiske designere, freelance programmerere, animatører og andre kreative yrkesgrupper. Disse bidrar mye med å gjøre jobber for de andre som holder til der, og har ikke nødvendigvis ambisjoner om å vokse.
- Vi er veldig opptatt av å ha mange forskjellige perspektiver og folk her fordi det gir flere gode ideer, og det blir et bedre miljø av det å mikse forskjellige type mennesker, forklarer han.
Ett av målene med MESH er å senke barrieren for det å drive med innovasjon. Derfor har de også lagt til rette for gründerspirer som vil holde på med prosjektene sine ved siden av jobb eller studier.
- Vi har kvelds- helge- og deltidsmedlemsskaper nettopp for at steget ut i det å bli gründer skal bli litt softere. Man skal kunne slippe å måtte si opp jobben for å komme i gang, sier Mjåset.
Dersom du ønsker å vite mer om MESH og medlemskap, besøk meshnorway.com