(Campus):

Jens-Martin Johnsrud (28) er hovedeier og daglig leder av Stereo Skis, som lager en type twintip-vannski som kalles wakeski.
 
Stereo Skis ble startet i 2008, og selger i dag ski i 27 land. Samtidig holder han på med en master i entreprenørskap ved NTNU. 
 
 
Du fant opp wakeskien. Hvordan skjedde det?
 
Jeg konkurrerte i vannski, og ble spurt av en kamerat om man kunne kjøre på rails med dem, sånn som med wakeboard. Jeg visste at det ikke gikk, men spurte folk i vannsportmiljøet om de trodde det ville fungere med twintip-ski på vann. De fleste sa nei, og da måtte jeg bare motbevise det. Kameraten min og jeg lagde noen treski av finérplater, som vi dekket med glassfiber. De var sykt tunge, men vi fikk til å ta salto med én gang. Etter det begynte vi å jobbe med å lage dem bedre, og etablere wakeski som aktivitet. 

 

STORE AMBISJONER: Drømmen til wakeski-gründeren Jens-Martin Johnsrud er at den nye sporten skal bli en sport på høyde med wakeboard. 

 
 
Hva har vært mest utfordrende med å skape selskapet Stereo Skis?
 
Å lage produktet i seg selv fantes det et svar og en løsning på. Forretningsutviklingen er den store utfordringen. Jeg har studert produktutvikling og gått Entreprenørskolen på NTNU, men mye lærer du underveis. Den største jobben har vært å rekruttere kunder og utøvere, og utvikle sporten, ettersom wakeski er en helt ny aktivitet.
 
 
Hvordan har dere bygget merkevaren?
 
Vi har reist rundt og vist fram skiene, latt folk prøve dem og arrangert konkurranser. Det er veldig viktig å vise dem fram på rett måte, med entusiasme. Derfor har vi gjort det selv. I tillegg har vi lagt ut masse videoer og annet materiale på sosiale medier. Vi har vært opptatt av å utvikle sporten og få det til å bli en kul greie. Det har tatt litt tid å overvinne skepsisen, men vi har bevist at det går an å gjøre triks som ser avanserte og bra ut med wakeski, og at det ikke er farligere enn wakeboard.
 
 
Har du noen gang tvilt på produktet deres?
 
Nei, men kanskje på om vi gjør de rette tingene for å få til raskest mulig vekst. Det har vært flere store selskaper som har vært interessert i å kjøpe skiene og gjøre dem til et masseprodukt, men vi har villet nå toppnivået i sporten.
 
Dessuten: Hvis man presser ned prisene, går det utover kvaliteten. Den mest interesserte målgruppen er de som driver med twintip om vinteren, og det er dem vi har fokusert på å være imøtekommende mot. 
 
 
Hva er drømmen?
 
At wakeski blir en mye større sport, på høyde med wakeboard. Og at Stereo skis skal fortsette å være kjent som grunnlegger av sporten. Et år etter at vi starta å produsere, begynte et amerikansk selskap med det samme. Vi har tatt designpatent, og kunne kanskje ha gått til rettsak, men kommer ikke til å gjøre det.  Hvis sporten skal bli stor, trengs det flere leverandører. 
 
 
Hva er dine viktigste gründeregenskaper?
 
Entusiasmen for det jeg driver med. Jeg har vært villig til å prøve nye ting, og sette meg inn i det som trengs. Man møter alltid utfordringer som er større enn man kunne forutse. Selv om det kan se ut som en vegg, lar det seg løse. 
 
 
Gründertips fra Jens-Martin: 
 
  • Kast deg i det. Vurderer du ideen for lenge, forsvinner kanskje muligheten.
  • Begynn mens du er ung, og ikke har pådratt deg for mange forpliktelser. 
  • Våg å ta risikoen. Hadde alle valgt tryggest mulig, hadde vi fortsatt vært i steinalderen. 

 

Denne saken ble først publisert i Campus #3 2012

LES OGSÅ: MESH dyrker frem Norges neste gründere