Da tvillingene Kine og Einy Paulsen (25) fra Stavanger dro på kino i Los Angeles fikk de en idé som skulle vise seg å bli starten på et spennende prosjekt.

Ved hjelp av «crowfunding» -siden Kickstarter.com fikk de muligheten til å finansiere prosjektet som førte dem inn på en karrierevei som ikke var helt planlagt.

 

 

I dag driver de sitt eget selskap INGRI:DAHL, som designer og selger 3D-briller for TV og kino.

– Vi hadde hørt om Kickstarter fra venner og kjente, alle mente vi burde prøve det ut. Og når vi skulle produsere den andre kolleksjonen vår tenkte vi "hvorfor ikke?", forteller Kine via epost fra Los Angeles.

 

Inspirert av Norge

De siste årene har tvillingene bodd i Los Angeles USA hvor de har fullført finansstudiene ved University of Southern California, i tillegg til å drive sitt eget selskap INGRI:DAHL.

Idéen til selskapet fikk de sammen da de gikk for å se en 3D-film, og måtte oppleve en storslått Hollywood-produksjon til 300 millioner dollar gjennom noen ubehagelige og lite attraktive 3D-briller.

Brillene man får kjøpt på kinoer har en størrelse og form som er utviklet for å passe flest mulig, men mange opplever at de sitter ubehagelig og virker distraherende på filmopplevelsen. Ved å kjøpe egne briller kan man i stedet finne frem til en størrelse som passer, samtidig som man ser upåklagelig bra ut.

 

I dag designer jentene 3D-briller som er en mer moteriktig og spennende versjon av de tradisjonelle brillene man får kjøpt på kinoer i dag.

– Vi er inspirert av Classic Hollywood i tillegg til vår norske oppvekst, forklarer Kine.

I tillegg til de komplette brillene produserer de også en Clip-on versjon som er en smart løsning for dem som er avhengig av å bruke briller med styrke. Alle brillene er kompatible med kino, 3D-tv, og andre polariserte 3D-systemer.

Siden lanseringen av INGRI:DAHL i april 2011 har Stavangerjentene og produktene deres vært profilert i flere anerkjente norske og amerikanske medier.

Hollywood-stjernen Thomas Jane hadde også på seg brillene under en opptreden på et amerikansk talkshow, og skuespilleren Alexa Vega fra 3D-filmen Spy-Kids tok dem på seg da hun ble overrakt et eksemplar under et intervju med The Hollywood Reporter.


 

Brukte Kickstarter 

Kickstarter er en finansieringsplattform for kreative prosjekter innen film, spill, musikk, kunst, teknologi og design, og er full av ambisiøse, nyskapende og fantasifulle prosjekter som settes ut i live gjennom støtte fra andre.

Hovedprinsippene i Kickstarter går ut på «crowdfunding», hvor prosjekter blir finansiert gjennom donasjoner fra mennesker som ønsker å støtte et kreativt prosjekt.

Siden lanseringen av Kickstarter i april 2009 har over 350 millioner dollar blitt donert av mer enn 2,5 millioner mennesker, som har finansiert mer enn 30.000 kreative prosjekter.

Da jentene i INGRI:DAHL lanserte sitt prosjekt på Kickstarter tok det ikke lang tid før karusellen var i gang.

– Det å trykke «submit» -knappen kastet oss ut i et to måneders eventyr med mye hardt arbeid med pressemeldinger, twitter, intervjuer osv. døgnet rundt. På mange måter er det en berg og dalbane av følelser, forteller Kine.

Søstrene klarte å nå målet sitt med å samle inn 10.000 dollar i januar 2012. Bidragsyterne besto av både venner, familie og totalt ukjente mennesker som donerte alt fra 1 til 1000 dollar hver.

Til gjengjeld fikk de personlige hilsener på twitter, t-skjorter, filmbilletter og diverse produkter fra den ferdige kolleksjonen, alt etter størrelsen på donasjonen.

Tvillingene ønsker også å satse videre på INGRI:DAHL i tiden fremover. I tillegg til 3D-brillene er de også i gang med å lage en kolleksjon med solbriller.

Til andre som vurderer å benytte seg av Kickstarter anbefaler hun å ta sjansen, men advarer samtidig om at det er mye hardt arbeid i vente.

– Ikke gi opp, og sett hele tiden nye daglige mål. Vær personlig og takknemlig for hver en person som bidrar, sier Kine.