(StudentTorget.no):
Christian Ringnes var 13 år da han skrev i skolekatalogen at han skulle bli både sjef og millionær. Da faren senere mente han burde studere jus var han selv klar på at han ville studere økonomi når målet var å jobbe med nettopp det. For sikkerhetsskyld valgte han å studere økonomi dobbelt opp.
|
- Min far ville jeg skulle studere jus, i gamle dager studerte man jus om man ville bli forretningsmann. Men så kom siviløkonomistudiet etter hvert, og da ble det naturlig å studere økonomi når man skal drive med økonomi etterpå. For å være helt sikker gjorde jeg det to ganger, en i Sveits og en i USA, forteller han.
I Sveits var studiet preget av mye fest og moro, Ringnes lærte fransk, stod på ski og koste seg på stranden.
- Valg av studiested gikk på hvor det er alper bak og sjø foran. Jeg ville også lære et språk jeg ikke kunne, så da ble det Sveits. I tillegg til dette hadde jeg lyst til å gå på en veldig god skole i USA, sier han.
Siden det egentlig bare var økonomi som interesserte han ble det derfor økonomi enda en gang, andre gangen på Harvard.
Gamle minner
Ringnes forteller at han har masse gode minner fra studietiden, og få dårlige.
- Egentlig har jeg ikke noen dårlige minner. Det blir sånn etter hvert i livet, at det som opplevdes som litt pussig i det øyeblikket det skjedde heller blir en god historie, forklarer han.
At han savner deler av tiden som student legger han ikke skjul på.
- Det man savner er jo friheten. Det er en fantastisk frihet, man hadde ingen å ta hensyn til, annet enn seg selv. Jeg hadde trygghet i gode foreldre og den fantastiske muligheten til å springe ut i full blomst, mimrer han.
Utdannelsen som døråpner
- Har du fått god bruk for studiene dine?
- Ja, på to måter. Det ene bygger på det andre. Har du en god videregåendeeksamen kommer du inn på et godt universitet som igjen gjør det mulig for deg å komme inn på et annet universitet. Hvis du først er inne på et godt universitet får du automatisk tilbud om en jobb. Får du jobb i et godt firma så kan du få jobb i et enda bedre firma neste gang, forklarer Ringnes.
Han forteller at utdannelsen din hele tiden blir en døråpner for neste steg i livet.
- Har jeg spesifikt i min jobb hatt nytte av det jeg har lært? Spør Ringnes seg selv.
Fransken kan han fortelle at han har hatt mye glede av sosialt.
- Det er moro å snakke et språk ikke mange andre snakker flytende. Man blir jo litt frankofil av det. Og jeg har eiendommer i flere fransktalende land, så det er klart jeg har jo litt nytte av det i den sammenhengen, sier han.
Når det gjelder det han har lært av rene businessting mener han så godt som alt sammen har vært nyttig i arbeidslivet.
- Du lærer mye du ikke bruker hundre prosent, men det er mye man har glede av i jobbsammenheng. Jeg vil si at når det er så nær kobling mellom det du studere og det du gjør etterpå så blir det veldig nyttig, avslutter han.
Dagens unge
Om du skal bestemme deg for utdannelse i dag råder Ringnes deg til å sette deg inn i markedet før du bestemmer deg.
- Jeg tror det er lurt å utdanne seg der man vet at det er etterspørsel. Man må tenke på hva kan dette egentlig brukes til. Det synes jeg det er en del studenter som tenker litt lite på. For man skal jo kunne bruke dette etterpå også, sier han.
Ringnes er likevel nøye på å påpeke viktigheten av å interessere seg for det man skal drive med og påpeker at heller ikke studiested bør være uvesentlig når man skal bestemme seg for studier.